- Beskrivelse
Der er tale om historieskrivning, når en den første rom lagret i en bunker fra 2. verdenskrig nu kommer i Wineboutique
I Caribien giver det tropiske klima gode forhold for modning af rom på egetræstønder. Men det danske klima kan noget helt andet og det benytter Danmarks bedste rommager Anders Skotlander sig af.
Skotlander har tidligere lagret og modnet rom til søs. Rom som du kan se under betegnelsen RUM V disse rom blev udsat for konstante bølgeskvulp og store temperaturudsving. Det modnede rommen meget hurtigt og nu vil man prøve det stik modsatte.
I bunkeren ligger fadene med rom helt stille og det meget kølige og fugtige klima sætter nærmest modningen i stå. Man kan måle en årlig fordampning på kun 4 % – også kaldet angel share. Det er markant lavere end i vores normale lagringsrum og meget meget mere end i tropisk klima. - I den nordjyske bunker er temperaturen året rundt omkring 12 grader og luftfugtigheden på 90 %, hvilket kommer til at give en smagsprofil, der afspejler det danske terroir.
Der bruges lang tid på at modne rommen her i det kolde nord, men til gengæld bliver smagen også anderledes og det synes Anders er interessant. Lidt som en koldhævet dej der giver mange flere smagsnuancer til det færdige brød end en dej med masser af gær, der hæver på få timer på køkkenbordet. - Rommen har modnet på både ex. Oloroso og ex. PX shery fade. Rommen er et blend af melasse rom og juice rom (presset sukkerrør) - Alkoholprocenten er på 42 % og rommen har modnet i op til 6 år.. Der er kun lavet 1275 flasker.
Den gamle bunker ligger Aabybro Mejeris grund, hvor mejerist Niels Henrik Lindhardt længe har tænkt over hvad bunkeren skulle bruges til.
– Min far lagrede ost i den ene bunker med fin succes, så da Skotlander en dag kom forbi og snakkede om sin rom, tænke jeg at det kunne da være en god idé og efter jeg smage dråberne, var der ingen vej tilbage, siger mejeristen.
Se en video fra bunkeren HER
Se Skotlander hjemmeside HER
Se en skøn video om rom fremstilling hos Skotlander HER
- Område og Producent
Bag firmaet står Anders Skotlander, der i ti år har været filmproducer og speaker på tv-programmer. 10 år inden da var han studievært i DR P3 og i de sidste tre år, har han brygget øl i sit kælderrum. Rommen brændes af både Anders selv og af Anders Bilgram, som har studeret og tilegnet sig viden og erfaring som destillatør via rejser og ophold i bl.a. Tyskland og Rusland samt i Norden. Bilgram har desuden en baggrund som eventyrer og ekspeditions leder i Arktis, og han er medlem af Eventyrernes Klub. Med denne rom er endnu et eventyr påbegyndt! Og det er startet rigtig godt.
Fire uger efter lancering af Skotlander RUM I vandt den Guldmedalje i Miami ved The RumXP Tasting Competition, guld betyder at den ved blindsmagning har fået mellem 95-100 point ud af 100 ved blindsmagning. Destilleringen at lave rom er egentlig ret enkelt. Nordjysk vand fra egen boring og verdens bedste rørsukkermelasse gæres til en mæsk på 10%.
Rørsukkermelasse er biproduktet fra rørsukkerproduktion, der laves af sukkerrør som disse: Herefter destillerer de til 80 % alkohol på et tysk aroma-kobberdestillationsapparat og fortynder med nordjysk vand til 40% alkohol. Så håndtapper og nummererer de alle flasker. Der bliver ca. 150 flasker på et batch. Skotlander laver alt med håndkraft, så man kan ikke garantere at smagen er 100 % ens hver eneste gang. Men det er det, de selv sætter pris på.
Anders Skotlander siger:
"Alle vores rom skal laves med kærlighed. Hellere få flasker i en enorm høj kvalitet end det modsatte. Havtorn og lakrids: Eventyret var i gang og vi lavede en masse rom vi lagde på egetræsfade. Den rom kommer vi tilbage til, for det tager nemlig tid at modne rom. I ventetiden lavede vi to “spiced rum” (altså rom der ikke lagrer på egetræsfade, men på anden måde får smag). Rum III lagres på havtorn og Rum IV lagres på lakridsrødder, begge varianter blev også lavet i bare 1.000 flasker. De blev en kæmpe succes og det nordiske udtryk i vores rom, blev populært i hele verden. Rum III med havtorn vandt blandt andet guldmedalje i Miami i 2015 og sølvmedalje i San Francisco. Egetræ giver sødme og farve. Vi mangler jo Rum II tænker du. Korrekt. Den blev så lanceret i oktober måned 2015, vi har ikke gjort et stort nummer ud af det, for det blev til bare 77 flasker."
I dag er mange nye varianter kommet til og andre er udgået, men her i Wineboutique kan du som regel finde de mange fantastiske rom fra Skotlander.