- Beskrivelse
En fadandel indeholder:
- 5 flasker 50 cl* rom fra Jamaica og destillerierne Monymusk & New Yarmout, samt fra destillerier på Barbados. Rommen bliver aftappet og flasket som SØD og er på ca. 40 % alkohol. Du får eget navn, år og nummer på en super flot etikette, der sættes på flasken ved aftapning.
-- Håndskrevet ejer-certifikat (afhentes eller leveres efter aftale)
--- Årlig fadejer dag, hvor vi smager på rommen og kan følge udviklingen. (der kan sendes smagsprøver mod betaling af fragt) - Ønsker man at have en gæst eller to med til fadejerdag, skal dette meddeles pr. mail og der betales 100 kr. ved ankomst pr. gæst. Gæsterne kan kun smage på andelsejerens fadrom, men der kan smages fuldt ud på diverse hylderom, kaffe, chokolader, knas etc.
---- Invitation til særlige arrangementer
----- Særlige romtilbud forbeholdt fadejere
------ 10 % rabat på alt rom i Wineboutique. (Til webshopkunder tilbagebetales rabat på mobilepay straks. Husk at opgive at du er medlem)
------- Adgang til romklub på facebook, hvor man kan dele oplevelser, samt modtage løbende info fra Wineboutique.
------- Du har altid adgang til dit fad i Wineboutique's romkælder i åbningstiden.
*Rommen vi fylder på fadet er en hvid rå-rom fra Caribien. Vi fyldte rå rommen på fadet primo marts 2025.
FAD
- 40 liters egetræsfad, hvor der før har været ruby portvin på.
- Modnings tid forventes af være ca. 15 til 18 måneder fra påfyldningen i april 2025. (Der kan stadig købes andele derefter hvis de ikke er udsolgte. Prisen derefter stiger 10 % hvert kvartal fra 1 august 2025)
ROM
- Lys rom destilleret på melasse fra sukkerrør, som er dyrket i Caribien.
- Område og Producent
Igennem flere år har vi givet vores kunder og romelskere muligheden for at købe en andel i et romfad og hvilken succes. derfor starter vi version 4,0 op nu.
Wineboutique's lager og butik ligger i Hadsten og her har vi holdt til siden 2011 - Vi har en stor passion for rom og har mange relationer, som gør at vi kan få rå-rom hjem til vores lager og romkælder.
Lige nu har vi ca. 22 fade med rå-rom som ligger og hygger sig. Der bliver tappet tit og ofte til vores fadejere, men også til romklubber, virksomheder og foreninger.
Vi har stor hjælp fra forskellige rom-makers og specielt når der smages, duftes og aftappes kommer de til hjælp
Historisk set anses Barbados for at være roms fødested, men øen Jamaica får æren for at forfine romfremstillingsprocessen og sætte rom på kortet globalt. Ikke alene adskiller jamaicansk rom sig fra andre fremstillet i hele Caribien på grund af dens smag, men i marts afholdt Jamaica sin allerførste romfestival for at sætte ord på. Når det kommer til rom, har Jamaica strenge standarder for at lave høj kvalitet – hvis ikke den bedste – i verden, hvilket ikke kan siges om andre rom fra mange andre steder.
Jamaicansk rom, som anses for fyldig, er melasse gæret på store fade kaldet "puncheons" og destilleret i pot stills, en praksis, der går tilbage til det 17. århundrede. Fyldig rom er afhængig af naturlig, eller hvad der omtales som "vild", gæring, der giver dem en tydelig smag.
"Den berømte 'jamaicanske funk' har været populær i århundreder og oser af tropiske frugter, træ, gummi, røg, krydderier og sød karamel og melasse,
Historien om jamaicansk rom begyndte i 1749, med etableringen af Appleton Estate , selvom selve stedet dateres endnu længere, til 1665, hvor briterne tog Jamaica fra spanierne. I slutningen af det 19. århundrede var der mere end 100 destillerier på Jamaica, men nu er der kun en håndfuld.
Måden rom laves på varierer betydeligt, men det starter med sukkerrør. På Jamaica laves rom med melasse, den tykke, klæbrige væske, der er tilbage, når sukkerrørsjuicen er kogt og sukkerkrystallerne fjernet. Pot-still rom er en jamaicansk specialitet – robust rom med stor smag med mere 'funk' end deres caribiske fætre, især sammenlignet med rom fra spansktalende øer.
Man bruger 10 varianter af sukkerrør, hvilket giver mere frugtagtige og smøragtige noter. Fra 10 tons sukkerrør får man et ton sukker, og deraf ca. 360 flasker.
i dag er der 6 destillerier tilbage på jamaicansk jord. De er Appleton Estate, Long Pond Estate, New Yarmouth, Hampden Estate, Worthy Park Estate og Monymusk Estate.