UNHIQ XO MALT RUM - Den Dominikanske Rep. - Oliver & Oliver (original gammel aftapning 31 år. Laves ikke mere)

950,00 kr

 

'unbelieaveable'

Maltrom er den betegnelse man på Cuba, i midten af det 19. århundrede, brugte om de bedste og mest aromatiske rom. 

TypeRom
Indhold i CL50
LandDen Dominikanske Republik
Alkohol42 %
22 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

Duften er meget aromatisk af muskatnød, tørret frugt som svesker og figen, med noter af vanilje og mandel, kokosnød og sukkerrør.

tabs-icon2 Smag

Der er tale om en smagseksplosion, hvor fadsmagen går i et sublimt sammenspil med smagsnuancer af vanilje, ristede kaffebønner og Bourbon, samt et mere subtil hint af kanel

Beskrivelse

Rom som var destilleret op, så de havde en alkoholprocent på mellem 72-74% og hældt på flaske ved en alkoholprocent på 42%. Producenten har ønsket at skabe en rom, som produktionsmæssigt og smagsmæssigt ligger sig op ad disse såkaldte Malt rom, som var kraftfulde rom med intens sødme og robust styrke.
Unhiq rom er produceret på et destillat på 72% og blandet med et ”lettere” destillat på omkring 90% alkohol, inden det har fadlagret på brugte Bourbon whiskyfade i 31 år efter solera-metoden. Producenten har anført 1982, som denne roms vintage år.

Maltrom er den betegnelse man på Cuba, i midten af det 19. århundrede, brugte om de bedste og mest aromatiske rom. Rom som var destilleret op, så de havde en alkoholprocent på mellem 72-74% og hældt på flaske ved en alkoholprocent på 42%. Producenten har ønsket at skabe en rom, som produktionsmæssigt og smagsmæssigt ligger sig op ad disse såkaldte Malt rom, som var kraftfulde rom med intens sødme og robust styrke. Unhiq rom er produceret på et destillat på 72% og blandet med et ”lettere” destillat på omkring 90% alkohol, inden det har fadlagret på brugte Bourbon whiskyfade i 31 år efter solera-metoden

Til hver flaske hører en lille bog, som indeholder et såkaldt autenticitet certifikat underskrevet af producenten. Den lille bog, som er skrevet på spansk, indeholder også fortællingen om denne meget specielle roms historie og et skema over mængden af rommens estere, aldehyder og højalkoholer. Interessante informationer for alle romentusiaster. Der er tale om en begrænset produktion på 6500 liter til hele verdensmarkedet og hver flaske er nummereret.

OBS: Denne Unhiq XO er stadig den gamle aftapning. De nye aftapninger er kun med 20 g sødning pr. liter og derfor er de gamle aftapninger ved at være sjældne. I smuk kasse. Selve rommen er fastgjort til en ramme af træ og der medfølger certifikat, underskrift og dokument.

Oliver & Oliver hjemmeside HER - besøg hos Oliver & Oliver HER

Hvad anmelderne siger

Denne rom har intet at gøre med whisky-finish. Selvom den hedder ”Malt”, og man umiddelbart skulle tro, at den har været udsat for et eller andet, der har noget at gøre med whisky-verdenen, så er dette ikke tilfældet. Ordene ”malt rum” er den betegnelse man på Cuba, i midten af 1800-tallet brugte om de bedste og mest aromatiske rom. Disse rom havde angiveligt en alkoholprocent på mellem 72 og 74 % efter destillering og blev tappet på flaske ved 42 % alkohol. Producenten har ønsket at skabe en rom, som lægger sig op ad disse såkaldte ”Malt rum”, som var kraftfulde rom med intens sødme og robust styrke.

Dette skulle eftersigende være en 31 år gammel rom, og det er i sig selv ret unikt. Ydermere får man en lille bog med når man køber en flaske, hvor flere af informationerne er håndskrevne. Jeg kommer med det samme til at tænke på de gamle fodboldkort og bilkort, hvor man kan læse om bilens eller fodboldspillerens forskellige egenskaber. I denne lille rom-bog står der mange, mange nørdede ting så som: Metanolindhold, massefylde, alkoholprocentens variation, indholdet af estere og aldehyder og meget, meget mere. Desværre står det hele på spansk og italiensk, men det er naturligvis også en del af charmen. 

Rommen her er mere udfordrende end mange af de sødere rom på trods af at sødmen bestemt er tilstedeværende. Den udfordre – dog uden at være ubehagelig eller for krævende. Den vil med sikkerhed falde i god jord hos ham/hende, der ikke ønsker en vildt sød rom og sætter pris på en mere kompleks rom. Det er nemlig en meget kompleks oplevelse, at drikke Unhiq XO Malt Rum.

Det er en ret dyr rom, specielt fordi flasken kun indeholder 50cl. Det svarer til at 70cl. Unhiq XO Malt Rum skulle koste ca. 1200,-. Man får naturligvis en dejlig rom, med masser af karakter. Endvidere er der kun produceret 3000 flasker, hvor jeg sidder med nummer 1091 – dette må jo siges, at være unikt. Man kan desværre ikke prøve en yngre udgave af denne rom, hvis man overvejer et køb. Det kunne ellers være rart at smage en lillebror til denne sværvægter, så man derudfra kunne vurderer om den er alle pengene værd. Men der er kun en unhiq og den er 31 år gammel…

Mads Heitman

Område og Producent

Oliver blev grundlagt på Cuba i det 19 århundrede af Juanillo Oliver. Han kom til øen i spansk militær uniform for at kæmpe i den første uafhængighedskrig. Ved slutningen af sin militærtjeneste, besluttede han at blive på Cuba og forsøge at få sig en famillie og et udkomme. Et brændende ønske om en forretning med sukker og rom.

Mellem byerne Falcon og Placetas fandt han en ejendom og i dag er det en by, som hedder Oliver, for at hædre den driftige forretningsmand. Snart havde han bygget sukkerfabrik og stills til destilleringen og så begyndte høsten af sukkerrør. Det blev snart kendt, at Oliver lavede produkter der var en del bedre en andre.

I 1895 rasede endnu en uafhængighedskrig og Oliver fabrik blev brændt ned til grunden. Familien besluttede sig herefter, at gå over og blive almindelige farmere.

Da revolutionen i 1963 tog til, valgte Oliver familien at flygte.

i 1993, da nye tider også indfandt sig på Cuba, vendte medlemmer af familien Oliver tilbage til øen. Pedro Ramon Oliver satte sig for at undersøge familiens fortid. Også gamle formler, processer og designs blev sat under lup. Det var ved disse seancer, at Pedro fandt ud af hvordan god rom kunne laves.

På Cuba var det svært at starte en forretning og derfor valgte man at etablere sig på Den Dominikanske Republik.

I dag ligger hovedkvarteret Hato Nuevo i udkanten Santa Domingo. Her ligger 6000 egefade, som er moderrom til de mange forskellige typer, der distribueres til hele verdenen.

Firmaets overordnede ønske er: At producere rom af den højeste kvalitet i verden og at alle lande i verden skal kunne smage deres rom. At blive ved med at producere rom som verdens rom affocinados vil anerkende.

pedro_ramon_lopez_oliver