- Beskrivelse
Late Bottled Vintage, eller LBV, er den mest populære premium portvin-stil i både England og Canada, samt mange andre lande, med Danmark nu også med på vognen.
Vintage Port og LBV præsenterer begge et udvalg af meget fine fyldige røde portvine fra et høstår. Den grundlæggende forskel mellem de to stilarter ligger i den måde, hvorpå hver modnes. Vintage Port opbevares i træ i kun omkring tyve måneder, før den overføres til flasken, hvor den fortsætter med at blive ældre og bedre. Late Bottled Vintage, som navnet antyder, aftappes senere og forbliver i træ mellem fire og seks år. I løbet af denne relativt lange periode med ældning på træ modnes en LBV og lægger sig - den er klar til at drikke, når den tappes på flaske, behøver ikke at blive dekanteret og kan serveres i glasset i flere uger, efter at kork er trukket.
LBV blev udviklet som et højkvalitets, men mere overkommeligt og straks drikkeligt alternativ til Vintage port, der kan nydes af glasset ved alle lejligheder. Den blev første gang lanceret i 1970 af Taylors nuværende formand, Alistair Robertson, med Late Bottled Vintage 1965.
Selvom mange andre huse nu tilbyder denne vidunderlige stil, forbliver Taylors LBV - den originale Late Bottled Vintage - benchmark i kategorien; det første valg af den kyndige portvinsnyder.Vinene, der blev brugt til at blande Taylors LBV, blev hentet fra en reserve af nogle af de bedste fyldige røde portvine, der blev produceret ved høsten 2015, fra druer dyrket på Taylors egne vinmarker og på andre topegenskaber i Cima Corgo og Douro Superior-områderne.
Vinterperioden var ekstremt tør. Desuden var nedbøren i vækstsæsonen også et godt stykke under gennemsnittet, hvilket bragte ringe lindring fra de tørre forhold. Temperaturerne mellem april og juni var højere end normalt, med gennemsnitlige daglige temperaturer 1,6 ºC højere sammenlignet med det 10-årige gennemsnit og temperaturer over 40 ºC registreret flere dage i den sidste uge i juni og begyndelsen af juli. Véraison kom især tidligt i 2015 over Douro-regionen startende i ugen den 29. juni og satte scenen for, hvad der skulle være en tidlig høst.
Skønt august fortsatte med at være tør, var vejrforholdene meget mildere uden nogen varmebølger, og som et resultat blev bunkerne meget velbevarede. Plukningen startede den 7.-12. September med varme dage og kølige nætter, der giver mulighed for gode lange gæringer. Harvest fortsatte med at fremstille meget fine portvine helt indtil slutningen af høsten den 3. oktober.
- Område og Producent
Firmaet Taylor's - eller Taylor, Fladgate & Yeatman, som det helt korrekt hedder - er over 300 år gammelt. Taylor's er stadig et personligt ejet familiefirma, som er fuldstændig uafhængigt. Taylor's hovedsæde er beliggende i Vila Nova de Gaia. Her afskibes portvinene, som eksporteres til mindst 54 lande verden over - derudover sælges portvinene selvfølgelig også i Portugal. Druerne til portvinene fra Taylor's dyrkes i Dourodalen på Taylor's egne tre vingårde; Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita og Quinta do Junco. Portvinene fra Taylor's var, er og vil fortsat være nogle af de største portvine!