- Beskrivelse
Sherry er muligvis en af de mest misforståede vinkategorier. Nogle vil måske mene, at disse vine kun er repræsenteret af den supersøde Bristol Cream eller Pedro Ximénez Sherries på markedet. Mens andre sætter lighedstegn mellem at drikke Sherry med deres bedstemor i en svunden tid. Uanset hvad du synes om denne vin fra det sydlige Spanien, hvis den ikke har tilskyndet dig til at prøve mere Sherry – smid alle disse antagelser ud af vinduet.
Disse forstærkede vine fra Jerez er faktisk de mest alsidige vine i verden. Fra den tørreste Fino til den sødeste Pedro Ximénez, Sherry styrer spektret. Selvom processen med at lagre disse fine vine er kompliceret er det grundlæggende at: nogle sherryer ældes "biologisk" under et gærlag kaldet "flor", mens andre ældes i et oxidativt miljø uden tilstedeværelse af flor . Disse to forskellige måder at lagre sherry på skaber varierende smag og teksturer i hver vin. Floren tilføjer mere brødagtige egenskaber og holder vinen en bleg gylden farve. Oxidationen skaber en ravfarve med mere ristet nødde og "egetræ" smag.
For at komplicere dette endnu mere, er nogle sherryer lagret begge veje. Dette giver dem deres egen unikke personlighed. En kombination af disse egenskaber! Du kan genkende Amontillado og Palo Cortado Sherry som en del af denne gruppe.
Denne "Wellington" er speciel af flere grunde. Den første er, at det er en Palo Cortado, hvilket betyder, at den startede med at gennemgå biologisk modning og endte i oxidativ aldring. Den anden særlige kvalitet er alderen. De fleste sherryer er ikke mærket med en alder på grund af det faktum, at de er multi-vintage vine blandet og lagret i gennemsnit omkring fire til otte år, afhængigt af stilen. Hvis en Sherry har en gennemsnitsalder på 20 år, kan den mærkes som "VOS", vinum optimum signatum eller som vi siger, "meget gammel Sherry." Disse vine er underlagt ekstremt strenge regler og betragtes som husets mest værdsatte sherryer.
Kan serveres til: En aperitif eller til tapas, eller endda en rosenkål og nøddesalat toppet med stegt kylling.
Se vinhusets hjemmeside HER - en lille spændende video om Palo Cortado fænomenet HER
- Hvad anmelderne siger
93 Point Wine Spectator
91 Point Guia PeninPalo Cortado er sherryuniversets limited edition. En gang imellem går et fino-fad sine egne veje og smider sit flor, begynder at blive mørkere og få rig oloroso-krop samtidig med at det bevarer sin delikate amontillado-næse. Elegance og fylde. 20 år gammel PC er uden diskussion et klenodie, som man bør unde sig selv mindst én gang (om måneden?). Magisk dyb, filigranagtig elegance, silkeblød struktur.
93 points Wine Spectator
- Område og Producent
Bodegas Hidalgo eller Hidalgo - La Gitana for at sikre, at det ikke er forvekslet med Bodegas Emilio Hidalgo , blev grundlagt i 1792 af José Pantaleón Hidalgo, der oprindeligt var fra Santander i det nordlige Spanien. Især i det 19. århundrede voksede det ind i dagens kendte firma. Hidalgo - La Gitana 's forretningsgang er gammeldags på en positiv måde, i tider, hvor de fleste andre bodegas er blevet moderniseret.
Først og fremmest er det en ægte familievirksomhed (sjette successive generation) og en af meget få tilbageværende uafhængige. For det andet er det stadig afhængigt af sine egne vinmarker i to af de bedste pagoer: Balbaína - mellem havet og Jerez - og Miraflores, den store Sanlúcar vingård.
De ejer ca. 170 hektar - alt organisk dyrket. Selve Bodegaen hedder San Luis og ligger i Sanlúcar de Barrameda nær Guadalquivir-floden på havniveau. Faktisk var det lige på kysten indtil det 18. århundrede, da havet begyndte at bevæge sig væk. Det er ikke nødvendigt at sige, at der er en konstant havbrise.
Bodegaen indeholder ca. 10.000 botas , mange af dem over 200 år gamle. Hidalgo - La Gitana producerer ca. 200.000 flasker sherry og brandy hvert år. Ca. 70% af denne produktion er til Manzanilla La Gitana , Hidalgo's flagskibsvin, der produceres i en familie solera, der går tilbage til begyndelsen af det 19. århundrede. Faktisk dateres det tilbage til samme tid, da Manzanilla som en vintype blev til.
Navnet La Gitana betyder Sigøjner-kvinden, og kommer fra en bar i Málaga, der drives af en sigøjner, hvor Hidalgo's Manzanilla var særlig populær. I dag er det nok den mest almindelige Manzanilla i andalusiske restauranter og barer. I de senere år har familien også startet en restaurantkæde og købt en vinbodega i Rioja-området, men de fleste af disse aktiviteter er lukket ned og deres fokus er nu på sherry igen. De producerer også brandy Fabuloso, eddike, Ponche likør og bordvine.
Se en video fra huset HER