4,7 vivino

Chateau d'Yquem - Superior Premier Grand cru classé - 2006

7.995,00 kr

 

"Über cru"

Mit første besøg på Yquem, var i begyndelsen af firserne og udover det betagende chateau, den unikke vinfremstilling og den fremragende vin, så var Slottet det eneste vi besøgte, hvor man ikke spyttede vinen ud i spytbakker. Noget man ellers altid har mulighed for, når man besøger vingårde i hele verden. Jeg kan godt forstå, at der ikke findes lyst til at spytte ud.

TypeHvidvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeAlmindelig
LandFransk
OmrådeSauternes
FyldeFrisk, Frugtig, Fyldig, Kraftig, Sød
DruerSauvignon Blanc, Semillon
God TilChokolade/konfekt, Dessert, Lagrede Oste, Skimmel Ost, Stærke Oste
År2006
Alkohol14 %
Vivino4,7
4 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

Medium citron-guldfarvet, 2006 d'Yquem er lidt tilbageholdende på dette trin, og afslører langsomt noter om ananasbrød, tørrede æbleskiver, appelsinkonserver og krydderkage plus nuancer af crème brûlée, konserveret ingefær, muskatnød og bagning af brød. 

tabs-icon2 Smag

Ganen tilbyder tropisk frugt med som næsten belægger hele munden. Dertil bagekrydderier med en forførende olieagtighed til konsistensen, samt masser af citrus gnister, der afsluttes med fed friskhed og fantastisk længde.

Beskrivelse

Glæden ved at smage på Yquem er vanskelig at beskrive. Det tilbyder et utal af velafbalancerede, komplekse smag, der genererer endnu flere harmonier og lag over tid. Château d'Yquem forbliver i munden i en bemærkelsesværdig lang tid, hvilket giver en unik, langvarig glæde. Der er et dejligt udtryk på fransk til at beskrive Yquems enormt lange eftersmag: il fait la queue du paon, hvilket betyder, at den spreder sig som en påfuglhale.

Det er altid svært at beskrive vinsmagningsoplevelser med nogen præcision. Sanserne for syn, lugt, smag og berøring stimuleres alle stort set på samme tid. Mens begavede smagere kan identificere nogle af aromaerne og smagene i et glas Yquem i et forsøg på at definere dets kompleksitet, lykkes de aldrig virkelig at kommunikere dens væsen eller forklare dens mysterium. Blot analyse, hvad enten det er kemisk eller organoleptisk, er ikke tilstrækkeligt til at redegøre for Yquems storhed. Yquem fortæller en unik historie ... Det starter med den bouquet. Selvom det ikke altid er meget udadvendt i unge årgange, er det præget af frugt (abrikos, mandarin og undertiden tropisk frugt) og eg (vanilje og toasty aromaer). Ældre årganger har på den anden side en usædvanligt kompleks duft, så snart flasken åbnes, med antydninger af tørret frugt (tørret abrikos, svisker, stuet frugt og marmelade), krydderi (kanel, safran og lakrids) og endda blomster (kalkblomst osv.). Det første indtryk af Château d'Yquem på ganen er altid meget silkeagtigt og ofte overdådigt. Denne fine vin har en stærk, men aldrig anmassende karakter, med stor elegance og stilhed. Det opretholder altid en balance mellem sukker og surhed (sødme og friskhed). Et strejf af bitterhed kan også bidrage til den samlede harmoni. Château d'Yquems eftersmag er legendarisk, og den fortæller en anden historie, der varer og varer ...

Visse kendere betragter det som skandaløst at drikke en ung Yquem og mener, at åbning af en sådan monumental vin inden sin tredive fødselsdag svarer til et helligdom. Andre mener tværtimod, at Yquem kan nydes på alle stadier i sit liv.

Årgang 2006:  I lyset af ekstreme vejrforhold fra den ene ende af vækstsæsonen til den anden, er denne årgang alene tilstrækkelig til at illustrere Yquem-teamets fingerfærdighed, lydhørhed og ekspertise. De overvandt virkningerne af  det dårlige vejr (siges at være uovervindelige af nogle ...), og de klarede perfekt at høste hver vinmark i det optimale øjeblik.

Se en video om vinen og slottet HER

Hvad anmelderne siger
top_ranked
Blandt top 1% af alle vine i verden (2015 Årgang)
top_listed
Rangerer #1 i Classic Sweet Wines for Valentine's Day (1996 Årgang)
wsa_winning
Optræder i Top 15 French Wine Style Award Winners (1986 Årgang)
 
Jancis Robinson

  Sweet crème pâtissière on the nose. Solid and very rich and impressive. Real depth and unctuousness and complexity. This is great stuff. Long and layered. So long! Complex. (JR) 19/20   (1/2010)

Nyeste anmeldelse

95 points Robert Parker's Wine Advocate

Outer quote mark Medium lemon-gold colored, the 2006 d'Yquem is a little reticent at this stage, slowly revealing notes of pineapple pastry, dried apple slices, orange preserves and spice cake plus nuances of crème brûlée, preserved ginger, nutmeg and baking bread. The palate offers mouth-coating tropical fruit and baking spice layers with a seductive oiliness to the texture and loads of citrus sparks, finishing with bold freshness and amazing length. Allow it just a couple more years in bottle to get over this slightly muted hump, then drink it for the next 25+ years. For number crunchers: 13.8% alcohol, 122 grams per liter residual sugar, and total acidity is 4.2 grams per liter H2SO4. (LPB) 95+ Inner quote mark (8/2019)

 

Område og Producent

Château d'Yquems historie er som en roman, en episk saga fuld af begivenheder og farverige personligheder, der spænder over mere end fire århundreder.

Château d'Yquem var næsten engelsk. I middelalderen hørte ejendommen faktisk til kongen af ​​England, der også var hertug af Aquitaine på det tidspunkt. I 1453 blev det sydvestlige Frankrig igen bragt under den franske krones herredømme af Charles VII og har forblevet fransk lige siden. 

Halvanden århundrede senere, i 1593, fik en efterkommer af en lokal adelsfamilie, Jacques Sauvage, feudal embede over Yquem. Gironde-afdelingsarkiverne samt slottets arkiver viser, at der allerede eksisterede specielle vinproduktionsmetoder og sen høstning på dette tidspunkt. Få år senere opførte familien Sauvage slottet og tålmodigt begyndte arbejdet med den vingård vi kender i dag. 

Familien blev fulde ejere af Yquem i 1711, under Louis XIVs regeringstid (på hvilket tidspunkt de havde fået adelig status). I 1785 Françoise Joséphine de Sauvage d'Yquem giftede sig med grev Louis Amédée de Lur-Saluces. Tre år senere, i 1788, døde greven efter en rideulykke. Hans unge enke blev således familiens leder og udviste en ekstraordinær skarpsindighed i forvaltningen af ​​boet. 

Vinen blev allerede meget værdsat af berømte kendere i den periode, såsom Thomas Jefferson. Som en stærk modstander af den franske revolution, blev enken kastet i fængsel ved to lejligheder og trods det formåede Françoise Joséphine at holde fast på familieejendommen og få Yquem til at blomstre. Hun byggede en ny vinkælder i 1826 sammen med sin butler Garos - et dristigt trin på det tidspunkt - og omdannede ejendommen til en ægte forretning og udviklede sit internationale anseelse. Det var i hendes tid som chef for Yquem, at metoden til plukning af druer i forskellige perioder blev perfektioneret.

Romain-Bertrand de Lur-Saluces, Françoise-Joséphines barnebarn, tog hans rolle som manager af Yquem meget hjerteligt, snarere end blot at besidde familieboet, der var blevet mytisk på dette tidspunkt. I 1855, efter postum anerkendelse af den enorme præstation af "lady af Yquem", blev godset udnævnt til den eneste premier cru supérieur i den berømte klassificering, der blev foretaget på anmodning af kejser Napoléon III.

Yquem gennemgik en lang periode med velstand i sidste halvdel af 1800-tallet. Rige folk overalt i Europa søgte efter vinen. Storhertug Konstantin, bror til den russiske tsar, kom  i overskrifterne ved at betale 20.000 guldfranc for en tønde Château d'Yquem - en uhørt pris på det tidspunkt. Japan, der åbnede for udenrigshandel under Meiji-dynastiet, opdagede også Yquems fornøjelser. 

Efter Romain-Bertrands død overtog hans søn, Marquis Amédée de Lur-Saluces, efterfulgt af hans yngre bror, Eugène. Denne fase af Yquems historie sluttede med to dramatiske begivenheder: phylloxéra-krisen og første verdenskrig. I 1914 spillede Yquem en rolle i krigen. Slottet blev omdannet til et militært hospital, mens Marquis Bertrand de Lur-Saluces, søn af Eugène, blev officer i skyttegravene, i overensstemmelse med familietraditionen. I slutningen af ​​krigen, i en alder af 30, overtog han styringen af ​​godset og fortsatte i denne egenskab i et halvt århundrede. Bertrand var en mand med karakter og en inkarneret vogter af Yquem-filosofien. Han var imod chaptalisering (sødning) og forsvarede modigt familieselskaberne, selv under den hårde recession i 1930'erne. Præsident for Union des Crus Classés de la Gironde i fyrre år, var han medvirkende til at bestemme mange juridiske aspekter af Sauternes-appellationen. Han var også en af ​​de førende fortalere for slots aftapning for at garantere ægthed. Bertrand de Lur-Saluces blev indfanget og fængslet i to år i en anden verdenskrig. Han var imidlertid heldig nok til at vende tilbage til sin elskede ejendom, så snart han blev frigivet. Han gjorde meget for at udvikle Château d 'Yquem.

I 1966 udpegede han en af ​​sin bror Amédes sønner, Alexandre de Lur-Saluces, til at overtage forvaltningen af ​​boet.

Den unge greve havde ikke en let tid i starten. Han måtte håndtere en række dårlige årgange, en dyb krise i Bordeaux vinhandel og en imponerende høj arveafgift, der truede d'Yquems overlevelse. Godset kom igennem takket være en streng ledelse og den fremragende årgang fra 1975.  Flere fine årganger i løbet af 1980'erne gjorde det muligt at sætte tingene tilbage på en ret køl og foretage nye investeringer. Produktionen steg langsomt over femten år, ligesom kvalitet og teknisk ekspertise gjorde. I slutningen af ​​det 20. århundrede blev Château d'Yquem - et veritabelt monument og blandt de største vine i Frankrig - erhvervet af LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton takket være drivkraften fra Bernard Arnault. Dette markerede et nyt kapitel i slottets historie.