4,1 vivino

AZIENDA AGRICOLA MONZIO - FRANCIACORTA BRUT “CUVEE ALLA MODA”

225,00 kr
  • Køb 3 for 188.00 pr. fl. og spar 17%

 

"Good as Good"

Mellem Iseo-søen og Gardasøen finder man vinområdet Franciacorta. Her er knagende god kvalitet, som smages i egnens mousserende vine. Det er det eneste sted i Italien, hvor vinene produceres efter champagne-metoden.

TypeMousserende
Indhold i CL75
LandItaliensk
OmrådeLombardiet
FyldeFrisk, Frugtig, Fyldig, Tør
DruerChardonnay, Pinot Noir
God TilAperitif, Fisk, Skaldyr, Sushi
Alkohol12,5 %
Vivino4,1
24 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

tydelige og vedvarende blomsterdufte sammen med den traditionelle brødskorpe og de mere delikate af fersken og æble, den har bemærkelsesværdig friskhed og mineralitet

tabs-icon2 Smag

de friske og syrlige fornemmelser afbalanceres af et strejf af vaniljeblødhed og mere på næsen af ​​æble, som fylder og ledsager ganen i lang tid; den sidste mund vender dog tilbage for at blive grynet

Beskrivelse

Historien om Franciacorta er et ægte vineventyr. Før 1961 havde området syd for Iseosøen ikke prøvet kræfter med flaskegærede bobler. Franco Zilliani startede sammen med Guido Berlucchi og Giorgia Lanciani den første produktion. I dag er der 116 vinhuse, der producerer den DOC-mærkede vin. Gang på gang imponerer de med pompøse, frugtige og syrelette karakterer. Tag på opdagelse i de spændende vinkældre og betragt flaskernes indhold fermentere med bunden i vejret på sirligt opstillede pupitre. 

Franciacorta Cuvée Alla Moda, er lavet på 85% Chardonnay og 15% ​​Pinot Noir. Det er primært vin fra et høstår årgangen tilsat 2-5% fra tidligere årgange, den såkaldte "reservevin". Vinen er lagret 6 måneder på små barriques. Basisvinen er så flasket og lagret med andengæring i 24 måneder inden tilførsel af dosage på 7 gram pr. liter. Marcello laver årligt 15.000 flasker af denne vin.

Serveres ved omkring 8 gr.

Se vingårdens hjemmeside HER - Se en video, hvor du kan se lidt om dette fantastiske område HER

 

 

Hvad anmelderne siger

90 points Flaskehalsen.dk
Franciacorta er Italiens svar på Champagne. De flotteste italienske boblevine kommer fra dette vinområde i Lombardiet, og denne er tilmed lavet på to af de klassiske Champagne-druer, nemlig Chardonnay og Pinot Noir. Denne har en aroma og indledning, der er ligeså elegant og dragende som i en god Champagne, og selvom den fortsætter på et rigtig højt niveau, tager den alligevel en lille afstikker, når det kommer til det smagsmæssige. For her er flere frugter i spil, og mens Champagne ofte smager som de sprøde og hvide frugter, så er der flere elementer af lidt blødere og mørke-gule frugter. Det gør den mere bastant end en Champagne, men de mange nuancer og den storladne elegance fortsætter langt ind i eftersmagen. Den smager rigtig godt, men samtidig smager den også af rigtig meget, og det skal du være opmærksom på, hvis du skal bruge den til andet end en stand-alone aperitif – eller mere oplagt, after-dinner-oplevelse.

★★★★★ Houlbergs Vinblog
Her smager vi hans Cuvée Alla Moda, der er lavet på 80% Chardonnay og 20% Pinot Noir. Det er primært vin fra 2018 årgangen tilsat 2-5% fra tidligere årgange lagret 6 måneder på små barriques. Basisvinen er så flasket og lagret med andengæring i 24 måneder inden tilførsel af dosage på 7 gram pr. liter. Marcello laver årligt 15.000 flasker af denne vin.
I næsen er vinen meget blid, blød, lys og feminin … en sagte aroma med sarte nuancer, hvide blomster, grønne æbler og fersken, toast, franskbrød, vanilje og lemonskal suppleret med kalket mineralitet. Hele duften er sådan smuk, forsigtig, sart og afdæmpet.
Smagsmæssigt er livremmen dog spændt et eller to huller ind, for der er fine og lettere aggressive bobler og godt med syre, sure æbler, citroner, lemon … masser af bitter lemon samt en kalket samt stenet mineralitet. Det er en sprød, spændstig,  frisk og krisp vin med små buttede dansehåndtag på siden … ikke sådan forfinet,  men okay cremet og har absolut store forcer. Det er en vin, som de fleste vil elske som en start eller slutning på en god aften.

Område og Producent

Monzio Compagnoni Azienda Agricola, som ligger i Adro blandt de pragtfulde bakker i Franciacorta, i en bondegård fra det 15. århundrede, betragtes i dag som en af ​​de mest dynamiske vingårde, der opererer i vinsektoren Franciacorta og Bergamasco. Fra deres vinstokke får man Chardonnay, Pinot Bianco og Grigio, Merlot og Cabernet Sauvignon, Pinot Nero og Moscato di Scanzo druer, som man producerer vine fra Franciacorta og Bergamo med. Vinmageren Marcello Monzio Compagnoni har udført denne store vinfremstillingsvirkelighed i tredive år nu, gennem studier, erfaring og passion, og takket være den moderne og pragmatiske mentalitet og den produktive sjæl har han været i stand til at skabe et vigtigt rum i vinens verden. 

Vingården er omgivet af omkring 14 hektar jord, hvor vinmarkerne er tilplanet Chardonnay og Pinot Noir druer til produktion af Franciacorta, mens 3 hektar vinmarker ligger i Cenate og Grumello del Monte, derfra henter man. Merlot, Cabernet Sauvigon, Pinot Grigio, Chardonnay og Moscato di Scanzo druer, til produktion af vinene fra Bergamo-området. Kælderens nuværende kapacitet, svarende til 5.000 hektoliter i rustfrit stål og 100 franske barriques på 225 liter, giver dem mulighed for at behandle de cirka 170.000 samlede årlige flasker af de to pålydende værdier. Produktionen foregår ved hjælp af pneumatiske presser og termisk styrede beholdere af rustfrit stål, som afspejler det bedste fra den nye teknologi, sammen med traditionelle egetræsfade og barriques.