- Beskrivelse
Af alle portvinsproducenter råder Taylor’s over en af de største reserver af meget gammel egetræslagret portvin. Deriblandt er en samling af sjældne Single Harvest Ports, som er portvine fra et enkelt år, der lagres til fuldstændig modenhed på egetræsfade og bliver tappet på flasker med høståret printet på etiketten. - Denne sjældne vins karakter blev formet af tiden. - Taylor's besidder værdifulde reserver af meget gammel Portvin, der ligger på fad i de historiske kældre i Porto. Disse inkluderer et par unikke perler, der hver repræsenterer et lille volumen. I meget sjældne tilfælde er der efter familiens skøn lanceret sådanne vine som Limited Editions. Det er nu turen til denne uvurderlige vin, der i sit 125. år med lagring på håndlavede egetræsfade skal gøres tilgængelig ved streng tildeling til udvalgte kunder rundt om i verden. Produceret i den storslåede høst 1896. En af de fineste i det 19. århundrede, blev den født i starten af en æra af fornyelse i Douro -dalens vinmarker efter den frygtelige svøbe af Phylloxera, som var en meget aggressiv vinlus der åd vinstokkens rødder.
Lanceringen af en vin lige så gammel, værdifuld og unik som denne, sker kun en håndfuld gange i en generation. Det er i sagens natur en historisk begivenhed i sig selv og begrænset til en meget lille kreds af sjældne vinsamlere og kendere.
Som det ofte forekommer i år, hvor den fineste Portvin laves, startede høsten fra 1896 forud for en varm modningssæson i Douro -dalen. Temperaturer i hele Europa i august måned var blandt de varmeste nogensinde registreret før eller siden. Der var også hedebølger af historisk intensitet i det østlige USA og i Australien. Som et resultat af de varme sommerforhold begyndte høsten i Douro -dalen meget tidligere end normalt i begyndelsen af september. Man beskrev druen som i fremragende stand og rapporterede, at vinene fortsatte med at vinde i dybde og intensitet i de følgende måneder. (se mere under område/producent)
Hver karaffel designet og produceret udelukkende til Taylors 1896 Single Harvest Port blev individuelt håndblæst og færdiggjort af dygtige håndværkere, hvilket gjorde den unik. Se en dejlig video om denne fantastiske edition 1896 HER
Se en video fra Taylor HER
Se Taylor´s hjemmeside HER
- Område og Producent
Firmaet Taylor’s – eller Taylor, Fladgate & Yeatman, som det helt korrekt hedder – er over 300 år gammelt. Taylor’s er stadig et personligt ejet familiefirma, som er fuldstændig uafhængigt. Taylor’s hovedsæde er beliggende i Vila Nova de Gaia. Her afskibes portvinene, som eksporteres til mindst 54 lande verden over – derudover sælges portvinene selvfølgelig også i Portugal. Druerne til portvinene fra Taylor’s dyrkes i Dourodalen på Taylor’s egne tre vingårde; Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita og Quinta do Junco. Portvinene fra Taylor’s var, er og vil fortsat være nogle af de største portvine!
1896
I efteråret 1896, da dronning Victoria blev den længst regerende monark i britisk historie, blev der lavet en vin, hvis lagringsproces på 125 år ville svare til næsten det dobbelte af hendes regeringstid.
Tusind miles væk i Douro-dalen plukkede drueplukkere sig langsomt gennem de stejle terrasserede vinmarker og de samlede stramme bundter af tykskindede druer. Af de mænd og kvinder, der så frugten blive knust under trædernes fødder og åndede de tunge, duftende dampe, der boblede op fra den gærende saft, ville ingen leve for at se denne Portvin nå fuld modenhed.
Da vinen blev lavet, tilbragte den sine første år i Douro -dalen, inden den blev sejlet ned ad floden i en åben båd. Ved århundredeskiftet slumrede den i fade i Taylor's kælder. Vinene fra det store skelsættende år 1896 var usædvanligt kraftfulde og dybt farvede, og imponerede stadig med deres kraft og udholdenhed, da de blev smagt halvtreds år senere.
Da de bolsjevikiske revolutionære stormede Vinterpaladset i 1917, dukkede subtile gule farvenoter op på kanten og ungdommens intense frugtighed var lige begyndt at vige for subtile nuancer af modenhed.
Da kejser Hirohito tiltrådte Chrysanthemum Throne i 1926, havde vinen afsluttet tre årtier på egetræsfade, og den langsomme fordampning af 'englens andel' var begyndt at koncentrere vinen, hvilket gav den en tæt fløjlsagtig tekstur.
I 1946, da den første internationale filmfestival i Cannes åbnede dørene den 20. september, og bikini -badedragten fik sin første optræden på catwalks, nåede vinen sit halve århundrede. Halvtreds års modning i træ havde givet det en magisk aroma og flere dimensioner og lag med overdådig smag. På det tidspunkt var det allerede en vin af stor sjældenhed. De fleste vine fra den ekstraordinære høst fra 1896 var for længst blevet forbrugt, og den håndfuld, der var tilbage, var allerede samlerobjekter og skiftede hænder for små formuer.
I 1996 fejrede Taylor's hus hundredeårsjubilæum for overtagelsen af den legendariske ejendom Quinta de Vargellas, og Portvinen var nu blevet 100 år gammel. Et århundrede i eg havde mørket farven til en dyb mahogni brun, hvilket reducerede den til en essens af ekstraordinær dybde og tæthed. Opbevaret i kun to fade forblev den skjult i de kølige, mørke kældre i Vila Nova de Gaia, hvor den ville forblive uberørt i endnu et kvart århundrede.
Endelig, da vinen nåede sin historiske 125 -års milepæl i 2021, blev det aftalt at frigive disse to fade som en meget begrænset udgave. Præsenteret i en skræddersyet krystaldekanter og en elegant luksus kirsebærtræ, og tilbydes på tildeling til udvalgte samlere og kendere af sjældne vine og spiritus rundt om i verden.