3,8 vivino

AOP Rivesaltes Ambré Hors d'Age - Vin Doux Naturel

250,00 kr

 

"Sweet story"

I det sydøstlige Frankrig, tæt på Pyrenæerne, dyrkes der en vin som kaldes Vin Doux Naturel. En såkalde forstærket vin. En vin som undervejs i sin fremstilling tilsættes druesprit, som gør at vinen får et udtryk som man kender fra portvin, men med sin helt egen identitet. En vin med lang levetid og kompleksitet. En vin med stor kulturel betydning i dette område. Traditioner er noget man holder i hævd.

TypeDessertvin, Hedvine
Indhold i CL50
DyrkningsmetodeAlmindelig
LandFransk
OmrådeLanguedoc
FyldeBlød og Rund, Frugtig, Fyldig, Sød
DruerGrenache, Macabeo
God TilChokolade/konfekt, Dessert, Lagrede Oste, Skimmel Ost, Stærke Oste
År1990
Alkohol17 %
Vivino3,8
Smag

Dyb intense smagsoplevelser af jammy frugter, vaniljebælg, appelsinskal. Meget rig på ganen med tørre frugter og friske nødder

Beskrivelse

Etincelle er en række søde befæstede vine produceret af traditionelle vinstokke med lavt udbytte. Dette område byggede sit ry på denne vinstil, før det også diversificeres til tørre vine. Dyrkere på Tautavel og Vingrau har bevaret den lokale tradition og producerer et komplet udvalg af søde vine.

Den fermenterende juice er befæstet i gamle eg-tønder svarende til solera-metoden, hvor tønder ikke er helt fyldte for at tilskynde til oxidation.

En lille video fra Tautavel HER

Område og Producent

I over 450 000 år har mennesket været til stede i dette hjørne af Frankrig, hvor jorden er egnet til vinstokken. På det tidspunkt drak Tautavel-manden ikke vin, men pollenanalyserne, der blev udført i lagene i hans habitat, viste, at den vilde vinstok allerede voksede på Tautavels slette.

Denne smukke, betagende dal har en enestående historie siden stenaldertiden.

Dalen

 Det var i 1971, man opdagede hulen "Caune de l'Arago", der ligger dalen. Her fandt man knoglerne fra et menneske, der er mere end 450 000 år gamle.

Opdagelsen af ​​den, blev kaldet "Manden fra Tautavel", betragtes nu som en nøgle til at forstå menneskets oprindelse. 

 Flere flintværktøjer blev fundet i hulen og blev brugt af Tautavel-mannen til at skære, vaske skind og lave ild.

Flint blev fint udskåret med utrolig præcision, og nogle forhistoriske juveler, såsom sten, kan stadig findes i vinmarkerne i Tautavel og Vingrau.

Vignerons Tautavel er et ultraambitiøst kooperativ i Roussillon. Udover de gamle vinstokke - gennemsnitligt 40 år, men nogle er op til over 100 år gamle - dyrkes markerne bæredygtigt med minimal intervention, høj biodiversitet og der høstes med meget lavt udbytte.

Udover fænomenale røde og hvide vine, laver Tautavel naturligvis også den sydfranske dessertvinsspecialitet vin doux naturel: Nogle af verdens mest interessante og desværre også mest oversete hedvine, typisk fra byerne Rivesaltes og Banyuls. Fyldige og flotte vine på de tre grenachedruer, noir, blanc og gris plus lidt Macabeu. Fremstillingsmåden er næsten ligesom for portvin.

I Tautavels version er der tale om druer fra kalkrig undergrund med masser af mineralitet, der med alderen (høstår 1990!!!) bliver til ravfarvet dessertvin med enorm dybde, kompleksitet og raffinement. Valnødder, appelsinskal og lynghonning vælder op af glasset i dette vellagrede mirakel. SKAL prøves!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flint, et symbol på manuelt håndværk, afspejler perfekt billedet af Tautavel-vinproducenten, der i dag stadig arbejder sine vinstokke hovedsageligt i hånden.

Det symboliserer også vigtigheden af ​​terroir i kvaliteten af ​​Tautavel- og Vingrau-viner.