- Beskrivelse
Château-Chalon vin skal udelukkende fremstilles af druesorten Savagnin . Druerne skal høstes sent(men ikke botrytiserede ) - For at sikre maksimal modenhed og smag.
Juras vins jaunes – som Château-Chalon betragtes som det fineste eksempel på – er unikke for regionen. De sammenlignes ofte med sherry, fordi produktionsprocesserne deler nogle af de samme egenskaber, og vinene er lidt sammenlignelige i stilen. Ligesom sherry lagres vins jaunes oxidativt i en længere periode under et tæppe (eller voile) af naturligt udviklende gær - svarende til sherryflor . Château-Chalon vine gennemgår minimum seks års lagring inden frigivelse, hvoraf mindst 60 måneder skal tilbringes på fade under voile, der styrer oxidationsprocessen.
Generelt vil en Château-Chalon vin overleve i 100 år efter dens årgang. Mens et absolut bevis for dette skal vente til 2036 og 100-året for appellationen, har der været mange eksempler på vins jaunes, der har overlevet til den alder - og langt videre. Den generelle konsensus er, at en flaske skal åbnes hele 24 timer før vinen indtages, for at give mulighed for spredning af forskellige forbindelser, der udvikler sig over den forlængede lagringsperiode, og for at give vinen mulighed for at ånde.
Château-Chalons smagsegenskaber er lige så usædvanlige som vinens produktionsproces og historie. "Karry" er et almindeligt ord, der optræder på smagsnoter for disse vine, med "nøddeagtig" og "ristet tobak" lige efter. Karrysmagen kommer fra tilstedeværelsen af soloton, en kemisk forbindelse, der udvikles under ældningsprocessen, og som også findes i Tokaji . Vinene har en tendens til at vise en høj syre, som underbygger deres aldersdygtighed.
Al Château-Chalon vin sælges i squat flasker kendt som clavelins, som indeholder 62cl (21 fluid ounces) vin. Denne mængde siges at være den mængde, der ville være tilbage, hvis en vinproducent startede den seksårige vin jaune-produktionsproces med en hel liter vin.
Se en fed video fra området HER
- Område og Producent
Château-Chalon er en appellation , der betragtes som den uofficielle grand cru for den berømte vin jaune ("gul vin") i Jura -regionen i det østlige Frankrig. Oprettet i maj 1936 var det en af de tidligste officielt introducerede franske appellationer (som Arbois , dens nabo).
Titlen er opkaldt efter Château-Chalon, en landsby på en bakketop på Premier Plateau. Dens vinmarker ligger på skråningerne under den. Vinmarker til appellationen findes også langs Seille-floden ved landsbyerne Domblans og Nevy-sur-Seille.
Château-Chalon vin skal udelukkende fremstilles af druesorten Savagnin . Druerne skal høstes sent(men ikke botrytiserede ) - For at sikre maksimal modenhed og smag. I år, hvor vejrforholdene ikke er ideelle – og høsten er af tilsvarende lavere kvalitet – er de lokale producenter generelt enige om ikke at producere vin under Château-Chalon-navnet. Dette skete i årgangene 1974, 1980, 1984 og 2001.
Juras vins jaunes – som Château-Chalon betragtes som det fineste eksempel på – er unikke for regionen. De sammenlignes ofte med sherry, fordi produktionsprocesserne deler nogle af de samme egenskaber, og vinene er lidt sammenlignelige i stilen. Ligesom sherry lagres vins jaunes oxidativt i en længere periode under et tæppe (eller voile) af naturligt udviklende gær - svarende til sherryflor . Château-Chalon vine gennemgår minimum seks års lagring inden frigivelse, hvoraf mindst 60 måneder skal tilbringes på fade under voile, der styrer oxidationsprocessen.
Generelt vil en Château-Chalon vin overleve i 100 år efter dens årgang. Mens et absolut bevis for dette skal vente til 2036 og 100-året for appellationen, har der været mange eksempler på vins jaunes, der har overlevet til den alder - og langt videre. Den generelle konsensus er, at en flaske skal åbnes hele 24 timer før vinen indtages, for at give mulighed for spredning af forskellige forbindelser, der udvikler sig over den forlængede lagringsperiode, og for at give vinen mulighed for at ånde.
Château-Chalons smagsegenskaber er lige så usædvanlige som vinens produktionsproces og historie. "Karry" er et almindeligt ord, der optræder på smagsnoter for disse vine, med "nøddeagtig" og "ristet tobak" lige efter. Karrysmagen kommer fra tilstedeværelsen af soloton, en kemisk forbindelse, der udvikles under ældningsprocessen, og som også findes i Tokaji . Vinene har en tendens til at vise en høj syre, som underbygger deres aldersdygtighed.
Al Château-Chalon vin sælges i squat flasker kendt som clavelins, som indeholder 62cl (21 fluid ounces) vin. Denne mængde siges at være den mængde, der ville være tilbage, hvis en vinproducent startede den seksårige vin jaune-produktionsproces med en hel liter vin.
Maison Tissot, der blev grundlagt i 1896 af Joseph Tissot, begyndte at sælge vine af egen oprindelse, før de i begyndelsen af 2000'erne samarbejdede med Henri Maire, en anden stor Jura-familie. Domaine Maire & Fils er historien om en lang rejse, der begyndte i 1632. I over 300 år afløste generationer af Maires hinanden, hvilket styrkede Maisons ekspertise.