3,9 vivino

Cos - "Ramí" - Terre Siciliane IGP - Sicilien

225,00 kr

 

"Il Ramì Cos"

Nogle af de fineste BIO vine vi har smagt. Vingården Cos arbejder med ældgamle vinifikationsmetoder. Her får du en orange vin som er lavet på en særlig facon.

TypeHvidvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeBiodynamisk
LandItaliensk
OmrådeSicilien
FyldeFrisk, Frugtig, Fyldig, Tør
DruerGarganega, Inzolia
God TilDansk Julemad, Fed Fisk, Fisk, Lyst Kød, Pasta, pizza og risotto
År2021
Alkohol12,5 %
Vivino3,9
6 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

Citrus, orangeblomst, tørret abrikos. Nektarin cider, herbale noter. Mandler, havvand, kamille

tabs-icon2 Smag

Orange-vin med rav-orange farve og en egenartet karakter med frugtnoter og floralitet. I munden opleves en sammensat smagsfylde og en opløftende syrefriskhed.

Beskrivelse

Vingården i dag: Fascination af oldtidens vinfremstilling førte blandt andet til de første indkøb af terracotta-amforaer i Spanien i 2000, hvor første årgang af Pithos Rosso også blev undfanget, oprindeligt som en Cerasuolo di Vittoria DOC. De to venners arbejde med at gøre Cerasuolo di Vittoria til DOCG lykkedes i 2005, og samme år købte de yderligere 20 ha jord i nærheden af La Villa Fontane, hvilket også blev en anledning til at omlægge dyrkningen af jorden. I deres søgen efter at udtrykke Vittorias forskellige dyrkningshabitater og for at arbejde i større harmoni med naturen besluttede de at følge biodynamiske principper i landbruget og alle vine er fra 2013 certificeret økologiske.

Ramí er en orange-vin, fremstillet på cementtanke med lang skindkontakt, der giver udtræk af farve og en unik aroma- og smagsprofil. Det er en hvidvin med moderat alkohol og i munden bemærkes tanniner og en interessant salinitet og frugten har fin nerve. Macerationen på skallerne giver denne anderledes tekstur, der adskiller sig fra gængs hvidvin og kan man påskønne stilen er der her en oplevelse ud over det sædvanlige for også aromatisk er det en vin med stor individualitet. Prøv den med skinke fra den autoktone gris, Il Nero dei Nebrodi, fra det nordøstlige Sicilien, eller med anden skinke og charcuteri, for vinen står godt til gastronomi med lidt fedme.

Vinen gæres på skindene på cementtanke, idet man udelukkende anvender den gær, der naturligt findes på drueskindene. Den lagres efterfølgende på cement og flaske. 50% Grecanico, 50% Inzolia druer

 Se vingårdens hjmmeside HER

Hvad anmelderne siger

Danmarks bedste vinblogger, HOULBERG:

Azienda Agricola COS er en nyere vingård, der er grundlagt i 1980 og beliggende på den sydøstlige spids af Sicilien i provinsen Ragusa. Derfra har jeg nu smagt en 2020 Ramì Blanco. I næsen er det landlig mødding, funky øko-bio kant, lidt oxyderede noter, reduktiv med tonsvis af æblekompot og -most, hyben, gagaia melon, passionsfrugt, abrikos, mandarin og nogle røde noter, stort blomsterflor, honning samt en smørende fedme. Det er snusende spændende, hipt og anderledes, men på ingen måder udenfor normale vindefinitioner. Smagsmæssigt en saftig, saltet og blød vin … masser af smag, overmodne æbler, bløde pærer, abrikos og syltede citroner, appelsinjuice … fed som selve flasken, sød, buttet og kæk, har lidt grapebitterhed, men også en sødme, men derimod næsten ingen syre. Den er absolut speciel, men med et nemt sind, saftig karakter og dermed bliver det en lille genial vin, så 92 point. 5/7

Område og Producent

I 1980 blev de tre studerende Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano Italiens yngste vinmagere, da de overtog Joseph Cilias familevineri beliggende ved Bastonaca (nær Vittoria på det syd-østlige Sicilien). Høsten den 5. oktober samme år udgjorde kun materiale til at producere 1.470 flasker – men ikke desto mindre blev dette starten på et årelangt eventyr, der skulle vise sig at revolutionere Cerasuolo di Vittoria.
COSPersonage

I dag er det Giambattista Cilia og Giusto Occhipinti, der fortsat udvikler COS og imponerer med deres saftige og elegante vine. Ud over familievineriet råder COS også over 8 hektar marker på Villa Fontane, som blev købt og nytilplantet i 1991. Senere er tilstødende 20 hektar vinmarker blevet opkøbt. I forbindelse med disse investeringer har COS valgt at overgå til biodynamisk dyrkning for at opnå mest mulig harmoni og balance med omgivelserne.

Alle vine fra årgang 2013 er således certificeret økologiske. Helt fra starten har mændene bag COS været fascinerede af antikke fremstillingsmetoder, og i år 2000 tog de den modige beslutning at genindføre brugen af terracotta-amforaer til fremstilling af nogle af deres vine. Her får vinene lov til at udvikle sig naturligt sammen med skallerne over meget lang tid. Resultatet er vine med stor dybde, stor holdbarhed samt en fantastisk ren frugt. Selv efter rigtigt mange års lagring virker disse vine super friske og ungdommelige. Vi lagerfører både hvidvin og rødvin fra amfora-serien ”Pithos” (fra græsk ”pithoi” som betyder ”stor opbevaringsbeholder”).

Vi tror fuldt og fast på, at også I vil sætte pris på disse herlige vine, som i struktur og udtryk tilfører et friskt pust til vinverdenen. Samtidig beviser det, at det godt kan svare sig at skæve lidt til fortidens teknikker i sin søgen efter ny og endnu bedre vin.