- Beskrivelse
Vingården i dag: Fascination af oldtidens vinfremstilling førte blandt andet til de første indkøb af terracotta-amforaer i Spanien i 2000, hvor første årgang af Pithos Rosso også blev undfanget, oprindeligt som en Cerasuolo di Vittoria DOC. De to venners arbejde med at gøre Cerasuolo di Vittoria til DOCG lykkedes i 2005, og samme år købte de yderligere 20 ha jord i nærheden af La Villa Fontane, hvilket også blev en anledning til at omlægge dyrkningen af jorden. I deres søgen efter at udtrykke Vittorias forskellige dyrkningshabitater og for at arbejde i større harmoni med naturen besluttede de at følge biodynamiske principper i landbruget og alle vine er fra 2013 certificeret økologiske.
Frappato er en skøn, lokal blå drue med relativt tyndt skind og bærrene er små. Druen kendes også lokalt som Frappato di Vittoria og menes at stamme fra egnen. Den blandes ofte med Nero d’Avola, som det er tilfældet med Cerasuolo di Vittoria DOCG, men kan selv give moderat lette, meget charmerende røde vine med stor sensorisk appel og fin saftighed i eftersmagen. COS’ udgave er ingen undtagelse og anerkendes som en af de fineste versioner fra området. Den fremstilles på cementtanke, hvilket bevarer den udsøgte primærfrugtighed og den duftrige rødvin er dejlig om sommeren, eller er velvalgt når den røde ikke skal være for tung, men snarere let og forførende.
Gæring og maceration foregår på glaserede cementtanke og med den naturlige gær fra skindene. Vinen lagres efterfølgende på cementtanke og på flaske.
Se vingårdens hjmmeside HER
- Område og Producent
I 1980 blev de tre studerende Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano Italiens yngste vinmagere, da de overtog Joseph Cilias familevineri beliggende ved Bastonaca (nær Vittoria på det syd-østlige Sicilien). Høsten den 5. oktober samme år udgjorde kun materiale til at producere 1.470 flasker – men ikke desto mindre blev dette starten på et årelangt eventyr, der skulle vise sig at revolutionere Cerasuolo di Vittoria.
I dag er det Giambattista Cilia og Giusto Occhipinti, der fortsat udvikler COS og imponerer med deres saftige og elegante vine. Ud over familievineriet råder COS også over 8 hektar marker på Villa Fontane, som blev købt og nytilplantet i 1991. Senere er tilstødende 20 hektar vinmarker blevet opkøbt. I forbindelse med disse investeringer har COS valgt at overgå til biodynamisk dyrkning for at opnå mest mulig harmoni og balance med omgivelserne.
Alle vine fra årgang 2013 er således certificeret økologiske. Helt fra starten har mændene bag COS været fascinerede af antikke fremstillingsmetoder, og i år 2000 tog de den modige beslutning at genindføre brugen af terracotta-amforaer til fremstilling af nogle af deres vine. Her får vinene lov til at udvikle sig naturligt sammen med skallerne over meget lang tid. Resultatet er vine med stor dybde, stor holdbarhed samt en fantastisk ren frugt. Selv efter rigtigt mange års lagring virker disse vine super friske og ungdommelige. Vi lagerfører både hvidvin og rødvin fra amfora-serien ”Pithos” (fra græsk ”pithoi” som betyder ”stor opbevaringsbeholder”).
Vi tror fuldt og fast på, at også I vil sætte pris på disse herlige vine, som i struktur og udtryk tilfører et friskt pust til vinverdenen. Samtidig beviser det, at det godt kan svare sig at skæve lidt til fortidens teknikker i sin søgen efter ny og endnu bedre vin.