3,8 vivino

Cos - Pithos Bianco -Terre Siciliane IGP - Sicilien

250,00 kr

 

"The only"

Nogle af de fineste BIO vine vi har smagt. Vingården Cos arbejder med ældgamle vinifikationsmetoder. Her har du f.eks en vin som er modnet på Terracotta amfora.

TypeHvidvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeBiodynamisk
LandItaliensk
OmrådeSicilien
FyldeFrisk, Frugtig, Fyldig, Tør
DruerGarganega
God TilFed Fisk, Fisk, Lyst Kød, Pasta, pizza og risotto
År2019
Alkohol11,5 %
Vivino3,8
tabs-icon1 Duft

Fersken, abrikos, nektarin, både i frisk og tørret form. Herbale og krydrede noter. Havvand, hø, solbagt jord

tabs-icon2 Smag

En unik hvidvin med moderat alkohol, frugtige noter og så med en stærkt urtet, krydret karakter. I munden rund, men også med attraktiv syreskarphed.

Beskrivelse

Vingården i dag: Fascination af oldtidens vinfremstilling førte blandt andet til de første indkøb af terracotta-amforaer i Spanien i 2000, hvor første årgang af Pithos Rosso også blev undfanget, oprindeligt som en Cerasuolo di Vittoria DOC. De to venners arbejde med at gøre Cerasuolo di Vittoria til DOCG lykkedes i 2005, og samme år købte de yderligere 20 ha jord i nærheden af La Villa Fontane, hvilket også blev en anledning til at omlægge dyrkningen af jorden. I deres søgen efter at udtrykke Vittorias forskellige dyrkningshabitater og for at arbejde i større harmoni med naturen besluttede de at følge biodynamiske principper i landbruget og alle vine er fra 2013 certificeret økologiske.

Pithos Bianco er en orange vin, der er fremstillet med lang skindkontakt og derfor har antaget en farve, der genkalder rav, kobber og orangeskal. Den lange macerationstid giver et betydeligt pigmentudtræk fra skindene, men også af sanseproducerende stoffer, der giver vinen et helt særligt udtryk. Druerne høstes i to omgange, ved to forskellige modningsgrader, og det giver aromatisk kompleksitet og bidrager til den fine syreprofil i vinen. Grecanico, der er identisk med Venetos Garganega, giver med denne fremstillingsmetode en både fascinerende og udfordrende vin, der siden 2000 har været med til at fæstne den sydøstlige del af Sicilien i vinelskeres bevidsthed.

Gæring og maceration foregår på lukkede terracotta-amforaer, idet den vilde gær på de afstilkede druer selv starter den alkoholiske gæring. I gæringsperioden skubbes hatten ned to gange dagligt for at holde den våd. Den samlede macerationsproces varer ca. 7 måneder.

 Se vingårdens hjmmeside HER

Område og Producent

I 1980 blev de tre studerende Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano Italiens yngste vinmagere, da de overtog Joseph Cilias familevineri beliggende ved Bastonaca (nær Vittoria på det syd-østlige Sicilien). Høsten den 5. oktober samme år udgjorde kun materiale til at producere 1.470 flasker – men ikke desto mindre blev dette starten på et årelangt eventyr, der skulle vise sig at revolutionere Cerasuolo di Vittoria.
COSPersonage

I dag er det Giambattista Cilia og Giusto Occhipinti, der fortsat udvikler COS og imponerer med deres saftige og elegante vine. Ud over familievineriet råder COS også over 8 hektar marker på Villa Fontane, som blev købt og nytilplantet i 1991. Senere er tilstødende 20 hektar vinmarker blevet opkøbt. I forbindelse med disse investeringer har COS valgt at overgå til biodynamisk dyrkning for at opnå mest mulig harmoni og balance med omgivelserne.

Alle vine fra årgang 2013 er således certificeret økologiske. Helt fra starten har mændene bag COS været fascinerede af antikke fremstillingsmetoder, og i år 2000 tog de den modige beslutning at genindføre brugen af terracotta-amforaer til fremstilling af nogle af deres vine. Her får vinene lov til at udvikle sig naturligt sammen med skallerne over meget lang tid. Resultatet er vine med stor dybde, stor holdbarhed samt en fantastisk ren frugt. Selv efter rigtigt mange års lagring virker disse vine super friske og ungdommelige. Vi lagerfører både hvidvin og rødvin fra amfora-serien ”Pithos” (fra græsk ”pithoi” som betyder ”stor opbevaringsbeholder”).

Vi tror fuldt og fast på, at også I vil sætte pris på disse herlige vine, som i struktur og udtryk tilfører et friskt pust til vinverdenen. Samtidig beviser det, at det godt kan svare sig at skæve lidt til fortidens teknikker i sin søgen efter ny og endnu bedre vin.