4,1 vivino

I CUSTODI “ÆTNEUS” ETNA ROSSO - SICILIEN

325,00 kr
  • Køb 6 for 285.00 pr. fl. og spar 13%

 

"High End"

Fra Etnas stejle skrånninger har vi her en rødvin på lokale druesorter. Tænk at man her så langt sydpå kan lave vin som næsten er helt burgundisk i sit udtryk.

TypeRødvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeBiodynamisk
LandItaliensk
OmrådeSicilien
FyldeFrugtig, Fyldig, Tør
DruerNerello Cappuccio, Nerello Mascalese
God TilGrillede retter, Kryd. retter, Rødt Kød
År2018
Alkohol13,5 %
Vivino4,1
12 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

Vinblogger Houlberg skriver:

WAUW for en duft … både bondsk, rustik, landlig  og elegant burgundisk med beaujolaisagtig nerve. Sikke smuk æterisk lethed, næsten legende i sine lyse frugtnoter. Der er kirsebær, hindbær, lidt røg, saltlakrids, vanilje samt en grøn, direkte nerve. Der kommer en duft af røde, syrlige bolsjer, lidt friske blomster og hvor det egentlig en særdeles dragende og fantastisk duft

tabs-icon2 Smag

Smagen følger meget nøje duften og giver på mange måder associationer til noget burgundisk, blot med denne rustikke, noget landlige og animalske nerve og en vild lys, let og smuk saftighed. Der er lyse kirsebær, hindbær, moreller, støvede tanniner, godt med træ, men alt er let, feminint, skarpt og præcist. Hvor er det dog godt,

Beskrivelse

I Custodi er vogterne, vogterne af Etnas vinmarker: at vogte betyder at bevare landet, at opretholde traditionerne og at respektere folket. Fra disse værdier og fra kærligheden til et smukt land, hvor vinen blev bragt af mennesket for mere end to årtusinder siden, udspringer I Custodis vine, resultatet af generøsiteten og mineraliteten i den varme vulkanske jord, kulden fra Muntagna og Siciliens sol.

I Custodi delle Vigne Dell’Etna har via 5 vinavlere samlet 7,5 hektar vinmarker fordelt på 4 forskellige marker på vulkanen Etnas sorte skråninger. Samlet laver vinhuset laver 5 forskellige vine og samlet 48.700 flasker årligt.under ledelse af Maurizio Pagano og Salvo Foti

Vinmarkerne passes med respekt for miljøet, økologisk bæredygtighed og de bruger bl.a. et muldyr kaldet Ciccio i arbejdet med at bære kasserne med druer ned fra de stejle skrænter på vulkanens sider.

Denne Ætneus Etna Rosso  er – ligesom Pistus – lavet på 80% Nerello Mascalese og 20% Nerello Cappuccio og ligeledes fra marken Contrada Moganazzi Cantina marken i 700 meters højde ved Castiglione di Sicilia.

Gamle vinstokke på op til 90 år hvorfra druerne får en enorm svag. Druerne høstes med håndkraft, hvorefter 80% afstilkes. Så knuses druerne blidt, hvorefter maceration og gæring sker over 12 dage i rustfrie ståltanke.

Derefter er der sket malolaktisk gæring og så er vinen lagret i 24 måneder på 500 liter tonneaux egefade. Derefter tappes vinen på flaske og lagrer yderligere 24 måneder. Der laves årligt lidt over 8.000 flasker af vinen.

Se vingårdens hjemmeside HER - se også en video fra vinområdet "ETNA" HER

Hvad anmelderne siger

Danmarks bedste vinblogger Houlberg: Vinanmeldelse 6/7  thumbthumbthumbthumbthumbthumb

Om 2012 årgangen som er den seneste bedømt skriver Robert Parker:

94 points Robert Parker
This wine is released a few years later than its peers. It offers a fascinating glimpse into the aging trajectory of red wine from Etna. The 2012 Etna Rosso Aetneus is a bold and powerful expression with ample muscle power and determination that drives it from the back. It shows dark fruit nuances with black currant and spicy cranberry with tarry, smoky notes. The wine's soft fruit fiber has held up elegantly over these past eight years. The bouquet is very clean and polished, and although you are reminded of the wine's volcanic origins, those mineral notes are never too strong. I am happily impressed with this beautiful expression from Etna. Some 11,312 bottles and 300 magnums were made.

Område og Producent

Etna er en DOC , som dækker skråningerne af Etna, den 3330 meter (10.920 fod) aktive vulkan, der dominerer den italienske ø Sicilien . Det var den allerførste DOC på øen, oprettet i august 1968 og ni måneder senere fulgt op af Siciliens mest berømte vin, Marsala.

Den mest almindeligt producerede form for Etna-vin er standard Etna Rosso, en rød, der overvejende er lavet af druesorten Nerello Mascalese

Der laves også hvidvin og disse er hovedsageligt på lokale druesorter.

Etnas vinproducerende zone buer rundt om vulkanens østlige side, fra Randazzo i nord til Santa Maria di Licodia i syd. Den graduerede topografi skaber en jævn spredning af mesoclimates , da landet klatrer op fra nær-havniveau til mere end 1200 meter (3940ft). Den højeste af Etnas vinmarker er nu blandt de højeste i Italien.

Etnas vinproducenter eksperimenterer med vingårde længere og længere op ad vulkanens skråninger for at måle virkningerne af den rigere, sorte lavastrømsjord og den øgede højde. Dette mest ekstreme terroir kan være en fristende skæbne, men resultatet kan være fantastisk.

Fra næsten hvor som helst på Etnas skråninger vil et blik mod øst afsløre, hvor meget lys det glitrende Middelhav reflekterer tilbage op på vinstokkene her. De lokale avlere gør meget ud af denne effekt, som ligner dem omkring Genèvesøen og langs Mosel . De ekstra solskinstimer hjælper med at modne druerne fuldstændigt, selv i køligere, højere højder. Modenhed er næsten aldrig et problem på Sicilien, et sted, der er berømt for sit varme, klare, vedvarende solskin.

En anden vigtig komponent i Etna terroirs egnethed til vinfremstilling er den vulkanske jordtype. Talrige udbrud har skabt flere typer jord i forskellige aldre, der er næringsrigt af mineraler som magnesium, kobber, fosfor og jern blandt andre.  

Det er således ikke supernemt at dyrke vin på Etnas skråninger, men "I Custodi" er en flok halvskøre vinbønder, der går all in på bæredygtighed, økologi og i samarbejde med deres muldyr får de transporteret kasse efter kasse af smukke druer ned fra vulkanens sider for sidenhen at lave dem til duftende, smækre, næsten burgundisk elegante vine. Helt uden fiksfakseri.

Et spejlbillede af Etna i 700 meters højde. Fra terrasse-formede marker med op til 90 år gamle stokke (!) nord om Etna kommer perfekte og bittesmå Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio-druer, der gæres vildt og får lov til selv at finde deres udtryk.