- Beskrivelse
PX-vine , det bedste sortsudtryk af Pedro Ximénez, er ikke begrænset til Spanien og kan produceres over hele verden. Metoden er at soltørre druerne til det punkt, hvor saften koncentreres, og skallerne begynder at rosine. Den væske, der kan udvindes, gæres derefter delvist (gæringen standses ved tilsætning af neutral druespiritus) og lagres i et solera-system med fraktioneret blanding. PX-vine er lækkert søde med smag og aroma af karamel, figner, chokolade og tørret frugt.
Denne Sherry er mørk og sød med en rosinagtig næse og en dyb koncentration i smagen. Den er sød, fed og sveskeagtig i konsistensen. Vinen produceres på soltørrede PX-druer.
En stor sherryoplevelse, der er velegnet til mange gode søde desserter.
5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk, der skrev;
"Sød dessertvin med en meget kraftig aromatisk duft, der bogstaveligt talt vælter op af glasset. Smagen er blid og sød, men ikke sliksød. En elegant vin, der vil kunne tjene som meditations-vin. 18% alkohol".Se vingårdens hjemmeside HER
- Område og Producent
Byerne ”El Puerto de Santa María”, ”Jerez de la Frontera” og ”Sanlúcar de Barrameda” er de punkter, der i en geografisk trekant, afgrænser Sherryregionen. Regionen breder sig over et areal på omkring 10.550 hektar vinmarker.
De første vinstokke blev ifølge Avieno (en romersk historiker) plantet af fønikerne omkring år 1100 f.Kr. Araberne bosatte sig i området fra år 711. De benævnte området "Sherish", heraf det engelske ord Sherry, som Briterne (der har opkøbt Sherry siden det 11. århundrede) altid har kendt vine som.
Efter opdagelsen af Amerika, startede handelen med Amerika, og byen El Puerto de Santa María spillede en meget vigtig rolle i denne samhandel, hovedsagelig på grund af sin beliggenhed ved mundingen af Guadalete-floden.
Der kom mange penge til Sherryregionen i slutningen af det 17. århundrede, da engelske, skotske, franske og hollandske købmænd etablerede deres egne vingårde med produktion af Sherry.
I dag er Sherry kendt verden over, og betegnelsen ”Jerez-Xérès-Sherry”, må kun anvendes for vinene produceret netop i dette unikke område.
Med de fantastiske vine fra det lille Bodegas Gutiérrez-Colosia har du mulighed for at genopdage Sherry. Prøv dig frem med de forskellige gode kvaliteter.Gutiérrez Colosía, der blev etableret i 1838, er beliggende i byen El Puerto de Santa Maria - helt ned til bredden af floden Guadalete. Det er i dag den eneste tilbageværende bodegas med denne helt unikke placering. Og netop placering i Jerez er helt vital for lagringen af Sherry. I disse perfekte omgivelser - med en meget høj luftfugtighed - er mikroklimaet ideelt for produktion og lagring af Sherry. Kombineret med den stærke brise fra havet, skabes i omgivelserne her et meget aktivt "flor" (mikroorganismer der udvikles på vinens overflade i fadet) som er en nødvendighed for den biologiske aldring af vinen til FINO-stadiet. En proces, der tilfører vinen de helt unikke og enestående aromaer, der er kendetegnende for en ægte "Fino sherry".
Kvaliteten af vinene fra Bodegas Gutiérrez Colosía sikres ved en omhyggelig lagring ved processen, der lokal kaldes "Criaderas y Soleras".
Det er Juan Carlos Gutierrez, der er ansvarlig for produktionen på den gamle imponerende ejendom. I generationer har Gutiérrez Colosía produceret Sherry, men primært som leverandør til de meget større bodegas. I 1997 besluttede familien imidlertid at gøre sig uafhængige og tappe deres egne produkter. Og det er hurtigt blevet en enorm succes. Familien går således mod strømmen af lukninger af gamle respekterede sherryhuse.