- Beskrivelse
I Custodi er vogterne, vogterne af Etnas vinmarker: at vogte betyder at bevare landet, at opretholde traditionerne og at respektere folket. Fra disse værdier og fra kærligheden til et smukt land, hvor vinen blev bragt af mennesket for mere end to årtusinder siden, udspringer I Custodis vine, resultatet af generøsiteten og mineraliteten i den varme vulkanske jord, kulden fra Muntagna og Siciliens sol.
I Custodi delle Vigne Dell’Etna har via 5 vinavlere samlet 7,5 hektar vinmarker fordelt på 4 forskellige marker på vulkanen Etnas sorte skråninger. Samlet laver vinhuset laver 5 forskellige vine og samlet 48.700 flasker årligt.under ledelse af Maurizio Pagano og Salvo Foti
Vinmarkerne passes med respekt for miljøet, økologisk bæredygtighed og de bruger bl.a. et muldyr kaldet Ciccio i arbejdet med at bære kasserne med druer ned fra de stejle skrænter på vulkanens sider.
Denne vin er af druerne Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%). Vinstokkenes alder er kun på ca. 10 år - 700 meter oppe af vulkanen, hvor jorden selvfølgelig er vulkansk, sandet og meget rig på mineraler. Druerne høstes og selekteres, bringes til vingården i små kasser så æslerne kan bære dem. Hele klaser bliver blødt knust. Maceration i cirka en uge i stålkar. Modning i samme kar i omkring 9 måneder. Flaskemodning efter aftapning i mindst 2 måneder. Der produceres ca. 30.000 flasker
Se vingårdens hjemmeside HER - se også en video fra vinområdet "ETNA" HER
- Område og Producent
Etna er en DOC , som dækker skråningerne af Etna, den 3330 meter (10.920 fod) aktive vulkan, der dominerer den italienske ø Sicilien . Det var den allerførste DOC på øen, oprettet i august 1968 og ni måneder senere fulgt op af Siciliens mest berømte vin, Marsala.
Den mest almindeligt producerede form for Etna-vin er standard Etna Rosso, en rød, der overvejende er lavet af druesorten Nerello Mascalese
Der laves også hvidvin og disse er hovedsageligt på lokale druesorter.
Etnas vinproducerende zone buer rundt om vulkanens østlige side, fra Randazzo i nord til Santa Maria di Licodia i syd. Den graduerede topografi skaber en jævn spredning af mesoclimates , da landet klatrer op fra nær-havniveau til mere end 1200 meter (3940ft). Den højeste af Etnas vinmarker er nu blandt de højeste i Italien.
Etnas vinproducenter eksperimenterer med vingårde længere og længere op ad vulkanens skråninger for at måle virkningerne af den rigere, sorte lavastrømsjord og den øgede højde. Dette mest ekstreme terroir kan være en fristende skæbne, men resultatet kan være fantastisk.
Fra næsten hvor som helst på Etnas skråninger vil et blik mod øst afsløre, hvor meget lys det glitrende Middelhav reflekterer tilbage op på vinstokkene her. De lokale avlere gør meget ud af denne effekt, som ligner dem omkring Genèvesøen og langs Mosel . De ekstra solskinstimer hjælper med at modne druerne fuldstændigt, selv i køligere, højere højder. Modenhed er næsten aldrig et problem på Sicilien, et sted, der er berømt for sit varme, klare, vedvarende solskin.
En anden vigtig komponent i Etna terroirs egnethed til vinfremstilling er den vulkanske jordtype. Talrige udbrud har skabt flere typer jord i forskellige aldre, der er næringsrigt af mineraler som magnesium, kobber, fosfor og jern blandt andre.
Det er således ikke supernemt at dyrke vin på Etnas skråninger, men "I Custodi" er en flok halvskøre vinbønder, der går all in på bæredygtighed, økologi og i samarbejde med deres muldyr får de transporteret kasse efter kasse af smukke druer ned fra vulkanens sider for sidenhen at lave dem til duftende, smækre, næsten burgundisk elegante vine. Helt uden fiksfakseri.
Et spejlbillede af Etna i 700 meters højde. Fra terrasse-formede marker med op til 90 år gamle stokke (!) nord om Etna kommer perfekte og bittesmå Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio-druer, der gæres vildt og får lov til selv at finde deres udtryk.