- Beskrivelse
Destilleriet drives af vedvarende energi for at reducere destilleriets Co2 aftryk. Det drives af både vandkraft og en stor biomassekedel ved hjælp af tømmer fra den nærliggende Ardnamurchan-skov. Kedlen leverer varme til destilleriets gulvmaltning.
Destilleriet henter vandet til sin whiskyproduktion fra kilder ovenfor destilleriet og bruger den nærliggende Glenmore -flod som kilde til kølevand.
Den første single malt Scotch whisky udgivet af Ardnamurchan Distillery! Man ventede spændt på denne whisky, siden den første spirit strømmede fra destilleriets stills tilbage i 2014, men Ardnamurchan AD/09.20: 01 er endelig her! Denne første edition blev lavet med en kombination af tørvet og uspittet malt og modnet i ex-bourbon og ex-sherry fade, før det blev aftappet med 46,8% ABV.
Se destilleriets hjemmeside HER - Se en videoanmeldelse HER - Se også en video fra destilleriet HER
- Hvad anmelderne siger
På nedesnstående link kan du læse hvad whiskyblog.dk skriver om udgivelsen da den kom i 2020. Sidenhen er prisen steget og steget
http://whiskyblog.dk/ardnamurchan-ad-09-2001-batch-1/
- Område og Producent
The Whisky Magazine skriver om Ardnamurchan
Du skal være seriøst opsat på at finde ud af, hvad der nu er Skotlands mest vestlige destilleri på fastlandet. Det står i storslået natur på den 50 miles-firkantede Ardnamurchan-halvø i det vestlige Argyllshire, omkring 40 miles sydvest for Fort William og nærmede sig af enkeltsporede veje. Ardnamurchan bevarer en følelse af afsides beliggenhed, der er næsten unik for fastlandsskotland.
Så hvorfor vælge dette sted, hvor du vil bygge et destilleri, undrer du dig måske? Svaret ligger i dets ejerskab, da Ardnamurchan Distillery er et 100 % ejet datterselskab af Adelphi Distillery Limited, som igen tilhører Keith Falconer og Donald Houston.
Som bestyrelsesmedlem og administrerende direktør Alex Bruce forklarer, "Meget af Ardnamurchan er under samme ejerskab som destilleriet og tilbød på trods af sin fjerne beliggenhed en ekstremt høj kvalitet og mængde vand sammen med adgang til tørv til fremtidig maltning, flis for en biomassekedel og vedvarende energi til strøm. "
Adelphi-virksomheden sporer sin oprindelse tilbage til 1826 og etableringen af Loch Katrine Adelphi Distillery i hjertet af Glasgow, selvom det i nyere tid har handlet som en meget anset uafhængig aftapning med speciale i ikke-chill-filtrerede single fadeudgivelser. Adelphi-firmaet ejes og drives fra 1993 af Jamie Walker, oldebarn efter Adelphi Distillery-grundlægger Archibald Walker, og blev opkøbt af Keith Falconer og Donald Houston i 2004.
Alex Bruce beskriver begrundelsen bag opførelsen af et nyt Adephi Distillery og bemærkede, at "Efter at have opbygget et stærkt ry og distribution globalt for vores whisky, ville vi forstærke vores position ved at producere vores egen single malt; inden 2007 var vi allerede meget klar over, at efterspørgslen voksede og udbuddet begrænsede, og vores egen produktion ville ikke kun give os større mængder i fremtiden, men også muligvis give os mulighed for at handle fade med andre destillerier og mæglere.
"Forundersøgelsen begyndte i 2007, efterfulgt af design og planlægning i 2012. Grundarbejde begyndte i februar 2013, byggeri i juni 2013 og idriftsættelse i maj 2014. Den første ånd blev fyldt til fad i juli 2014, og projektet kom ind på budgettet til godt 7 millioner pund. "
Af dette beløb blev der modtaget et tilskud på 1,77 millioner pund til fødevareforarbejdning, markedsføring og samarbejde fra den skotske regering samt £ 625.452 pund i kapitalfinansiering fra Highlands and Islands Enterprise.
Destilleri manager er Fraser Hughes, der har 20 års destilleringserfaring under sit bælte, efter at have startet sin karriere i Bowmore og blevet manager i både Auchentoshan og Glen Garioch.
Han siger, at "Min nuværende rolle i Ardnamurchan adskiller sig ved, at jeg har flere hænder på håndtering af sundhed og sikkerhed, miljøspørgsmål og told og afgifter. Det er faktisk tilbage til at være meget involveret i alle aspekter af destillation traditionelt, hvilket er meget glædeligt. Vi bruger også en biomassekedel til at drive destilleriet, som er meget forskelligt fra de gas- og oliefyr, jeg har været vant til. "
Han tilføjer: "Det er et nyt destilleri, og det er meget spændende at være involveret på et tidligt tidspunkt. Jeg er her ved 'destilleriets fødsel', hvis du vil. Jeg har dagligt at gøre med mennesker mht. personale, men også offentligheden, når de kommer for at besøge os. Jeg kan virkelig godt lide at være i stand til at skabe vores egen historie fra starten, som forhåbentlig folk vil tale om i de kommende år.
"Vi producerer en whisky, som jeg ved, at folk vil elske , og der har allerede været fantastiske kommentarer om vores 'spirit in progress' aftapning. Jeg elsker at gå ind i produktionsområderne og lugte alle de forskellige aromaer fra mosen, der falder til den frugtagtige, gærende vaskebagside og det nye få spiritus til at løbe ind i pengeskabet og gå ind på lageret og lugte den modne ånd. Det er virkelig et drømmejob.
Ardnamurchan er et meget fjerntliggende sted at bo, og som Fraser Hughes bemærker, "Den ugentlige butik til Fort William er en dagstur, men den fantastiske udsigt over Loch Sunart over til Mull fra destilleriet mere end gør op for det. My konen er fra Islay, så hun er helt hjemme i et landdistrikt. Der er også en overflod af dyreliv, som er meget interessant. "
Destilleriet blev konstrueret med banebrydende miljøvenlighed i tankerne, og Hughes forklarer: "Vi bruger lokalt fremskaffede træflis til vores kedel, foder fodres til får, kvæg og hjorte på godset, og gryden øl spredes på marker for at fungere som en gødning. En simpel ting som, at dyrene, der spiser dragt, reducerer lastbiler, der skal tage foderstoffer til godset, så det reducerer trafikken. "
Efter at have påbegyndt driften med en mos om dagen, produceret omkring 65.000 liter spiritus ved årsskiftet, oplevede 2015 en stigning til 113.000LPA, 171.000LPA året efter, og der forventes en yderligere stigning til 350.000LPA for 2017.
Alex Bruce bemærker, at "Vi har tildelt et lille antal private fade hvert år til enkeltpersoner sammen med en begrænset mængde handelsfyldninger. Vi laver typisk Highland whisky - frugtagtig, sød og krydret. Spritkvalitet er et must, og det nye mærke er en dejlig fyldig spiritus med masser af smag; cremet, frugtagtig og lidt pebret. Vi deler produktionen 50:50 mellem uspædet og tørvet spiritus og fylder i Woodford Reserve tønder, PX og Oloroso spanske svinhoveder og spansk og amerikansk eg sherry -numser. Vi laver ikke fadbehandlinger. "
Med hensyn til tidsplanen for, hvornår Ardnamurchan -ånden vil være tilgængelig for offentlig kontrol, bemærker Alex Bruce, at "Vi havde en fænomenal efterspørgsel efter vores første modne spiritusudgivelse, Ardnamurchan 2016 AD, i oktober 2016, og solgte den fulde tildeling af 2400 flasker i mindre end to timer. Vi planlægger at gentage dette årligt, som 'igangværende', indtil vi har nok kvalitetslager til vores første single malt i fuld skala, forhåbentlig i 2020/21.
Han slutter: "Åbningen af Ardnamurchan Distillery er et stort skridt i Adelphis udvikling. For første gang i mere end 105 år har vi nu mulighed for at producere vores egen single malt i verdensklasse. "