- Beskrivelse
Madeira er en undervurderet vintype. I dag nok mest kendt fra Anthon Bergs chokoladespecialitet, som er fyld med marzipan, og blommer i Madeira. - Madeira er meget mere end, en ingrediens til at koge sammen med frugt. Det er historisk vin, og en helt unik vintype. Som har mange ligheder med portvin, men stammer fra øen langt ude i Atlanterhavet.
Vinen som blev lavet her i gamle dage, kunne ikke transporteres. Derfor tilsatte man, ligesom med portvin, en lille del druespiritus til vinen. Dette konserverede vinen. De længerevarende høje temperaturer, der ofte var under dækket på skibene, hjalp yderligere med konserveringen af vinen.
I dag efterlignes fragten af vinene i kældrene. Her lagres vinene i opvarmede ståltanke i ca. 3 måneder. Ståltankene bliver ca. 45 grader. Metoden kaldes Estufagem. - Den anden metode man støder på, hvis man prøver sig frem med Madeira vin, er Colheita metoden. Her lagres vinene i en længere årrække på træfade. Dette hjælper også med konservering. - De to metoder, samt sødme og syrlighedsbalancen, bidrager til en vin der kan holde sig i ufatteligt mange år. Det samme hvad angår vintage Madeira. Her skal vinen lagres mindst 20 år før den må frigives. Nogle eksperter kalder Madeira for udødelig vin.
Vi har fået fat i nogle af vinhusets meget gamle vintage aftapninger. Eksempelvis denne fra årgang 1928. Det år hvor børsen krakkede på Wall Street. Det fine vinhus Henriques & Henriques har haft denne årgang på egetræsfade siden og i 2021 valgte man at aftappe den. Det blev til 1333 flasker og denne flaske har No 1305. - Flaskestand og etiketter er i A +++ stand og kan ikke findes bedre. Flasken er i en smuk æske, som er i ligeså god stand.
Tør førsteklasses vin kombineret med høst af højeste kvalitet af druesorten Sercial i det givne år. Aroma af tørrede abrikoser, mandler og rosiner. Det er en såkaldt udødelig vin – den kan åbnes i meget lang tid, uden at dens kvalitet ændrer sig.
- 99 point
Vinhusets hjemmeside HER
Se en herlig video fra huset HER
- Hvad anmelderne siger
Richard Mayson:
Aftappet i 2021, smagte dette med Humberto Jardim samme år: gyldent rav i nuance; æterisk på næsen, smidig og løftet (2g/l flygtig syre) med en dejlig, meget typisk grøn-blomstret karakter og et strejf af toffee underliggende; stadig forbløffende frisk med veldefineret greengage frugt (46 g/l restsukker) og nervøs syre, der trænger igennem finishen (12 g/l total syre). Lang og lineær: bliver ved og ved. 19.5 / 20
- 99 point
- Område og Producent
Vinhuset Henriques & Henriques blev grundlagt i 1850 på den portugisiske ø Madeira i Atlanterhavet af João Gonçalves Henriques. Da grundlæggerens sønner, Francisco Eduardo og João Joaquim Henriques, overtog virksomhedens ejendom i 1912, fungerede de som Henriques & Henriques fra det tidspunkt og lagde grundlaget for den succes, der fortsætter den dag i dag. Fra 1925 fokuserede den unge virksomhed på produktion og distribution af egne vine. Den sidste direkte arving af familien Henriques, kaldet "João de Belém" af øboerne, som ikke selv havde nogen arvinger, overlod ved hans død i 1968 sit firma til sine tre venner og forretningspartnere Alberto Nascimento Jardim, Peter Cossart, som havde lavet 53 årgange med firmaet, og Carlos Nunes Pereira.
I begyndelsen af 90'erne gennemgik Henriques & Henriques et betydeligt ekspansionsprogram, med investeringer på millioner af dollars til en ny vingård, laboratorier, nyeste teknologier, kontorer, lagre og tøndelager, samt 10 hektar nye vinmarker i nærheden af det nye. vingård. Kontrol og styring af alle processer og aspekter fra dyrkning til produktion giver Henriques & Henriques mulighed for at producere vine af enestående kvalitet.
I dag er Henriques & Henriques fortsat afhængig af familietraditionen i næsten 200 år, hvor de producerer de fineste Madeira-vine, der nyder stor anerkendelse verden over.