4,3 vivino

TAYLOR'S 10 years old tawny - 3 liters flaske

1.995,00 kr

 

"Taylor's 10 years old tawny"

Måske verdens bedste portvinshus har i mange år lavet denne 10 års tawny. Til manden der har alt, nu også i en 3 liters udgave.

TypePortvin
Indhold i CL300
LandPortugisisk
OmrådeDouro
FyldeBlød og Rund, Frisk, Frugtig, Fyldig, Let Sødlig
God TilBløde Oste, Chokolade/konfekt, Dessert, Lagrede Oste, Skimmel Ost, Stærke Oste
Alkohol20 %
Vivino4,3
1 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

Dyb murstensfarve med ravfarvet kant. Rig og elegant næse, der kombinerer aromaer af modne bær med en delikat nøddeagtighed og subtile, milde noter af chokolade, karamel og fint egetræ

tabs-icon2 Smag

Blød og silkeagtig i ganen og fuld af modne figner, marmeladeagtige smage, der fortsætter i den lange eftersmag.

Beskrivelse
Selvom Taylor's er bedst kendt for sine legendariske vintage portvine , er de også en af ​​de mest respekterede producenter af 10 år gammel Tawny Port . 

Denne portvinstype er fuldt modnet i krydrede egetræsfade, der hver rummer omkring 630 liter vin. Her, over mange års lagring, antager vinen gradvist sin karakteristiske ravgule ' tawny ' farve og udvikler langsomt de komplekse, milde smagsnuancer og den bløde, lækre gane, der er kendetegnende for Tawny Port.

Taylor's blander sin storslåede 10 år gamle tawny fra sine omfattende reserver af fadlagrede portvine, der er modnet i firmaets kølige og rolige kældre (kendt som 'lodges') i Porto på Portugals Atlanterhavskyst.

Taylor's 10 Year Old Tawny er et fremragende eksempel på den lagrede tawny-stil. Den er mild og elegant og kombinerer delikate trænoter med fyldige aromaer af moden frugt. Den tappes på flaske til øjeblikkelig drikkevare.

Klar til at drikke. Skal ikke dekanteres. - Flasken skal opbevares oprejst, beskyttet mod lys og ved en kølig og konstant temperatur.

Vinen har godt af at blive serveret let afkølet, mellem 12ºC og 16ºC.

En lækker portvinvin, der passer særligt godt til smage af mandler, bær eller mørk chokolade. Den kan også nydes som tilbehør til fyldige, blåskimmeloste. Den er fremragende som afslutning på et måltid, som kronen på en hyggelig aften, serveret alene eller med en tallerken valnødder eller ristede mandler.

Hvad anmelderne siger
SCAUS_GoldMedal_2023

Sommeliers Choice Awards 2023

Gold Medal

94 Points

Område og Producent

Historien om portvinshuset Taylor, Fladgate & Yeatman, nu kendt som Taylor’s, starter i 1692. Det vi i dag kender som Taylor’s, startede i England med en vis Job Bearsley, der drog mod Portugal for at hente vin hjem til sin kro. Dengang var der dog tale om almindelig bordvin, lavet på druer fra det nordvestlige Portugal. I 1720’erne var Job Bearsley en af de første englændere der drog ind i landet, for at udforske handelsmulighederne i den varme Dourodal. Bearsleys søn, Bartholomew, blev i 1744 den første brite til at købe en vingård i Douro. En gård, der stadig er i Taylor’s besiddelse.

Bearsleyfamilien overdrog ejerskabet til en amerikaner, ved navn Joseph Camo. Dette var under Napoleonskrigene, hvor Frankrig var godt på vej mod at invadere Spanien. Derfor ville de engelske virksomhedsejere, gerne af med deres forretninger på den iberiske halvø. Da Napoleon tog både Madrid, og senere nåede til Oporto, strandede en stor last portvin. Det lykkedes de franske tropper at nappe noget af portvinen, men de store fade var for uhandy og besværlige at have med at gøre. Derfor kunne skibene, med den udsøgte last, ligge forholdsvis uforstyrret, men ikke sejle.

Året efter befriede den engelske hær Oporto, og skibet kunne sejle mod England. I de efterfølgende år, var Camo den eneste der turde sejle til England med portvin og cementerede sig som en kløgtig forretningsmand. Han forlod dog firmaet, da han ville prøve kræfter med nye forretningsområder.

Her træder den britiske Joseph Taylor til som bestyrer af firmaet. Taylor der senere hen ville lægge navn til firmaet, blev partner men ejede ikke det hele. Det kom han dog til, og i 1824 fik han muligheden for at købe hele firmaet. Som derefter blev kendt som Joseph Taylor Port & Brandy Merchants. Desværre døde Taylor få år efter, men nåede at udpege John Fladgate og Morgan Yeatman til at overtage firmaet.

I 1838 fik firmaet sit nuværende navn, Taylor Fladgate & Yeatman. Fladgate og Yeatman drev firmaet sammen. Desværre var der i 1889 ingen mandlige arvinger tilbage i Fladgate familien, og firmaet blev drevet videre af Yeatman familien.

En af John Fladgates døtre giftede sig ind i Guimarens familien, der ejede Fonseca. I dag er Taylor’s winemaker, David Guimarens, som selvfølgelig er en slægtning til denne gren af familien. Yeatman familien udbygger Taylor’s forretning, med køb af Vargellas marken og opfindelsen af den første tørre hvide portvin, Chip Dry.

Tiden efter 2. verdenskrig var hård for portvinsindustrien, som aldrig kom sig helt. I 1970’erne fik Taylor’s dog vind i sejlene, med lanceringen af 10-, 20-, 30- og 40-års tawny. Innovation ligger naturligt til Taylor’s og i 1970 opfandt de den populære LBV portvin. I 1974 køber Taylor’s endnu en vingård, Quinta de Terra Feita. I 1997 køber de deres nyeste vingård, som hedder Quinta do Junco.

Vigtigst af alt, er Taylor’s stadig uafhængige, og kan træffe de rette beslutninger i marken, i kælderen og i forretningen. Hvilket sikrer at deres stil og kvalitet opretholdes.

Taylor’s husstil

Taylor’s har siden sidste århundrede stået for kvalitet og elegance.  Deres vine er kendt for at kunne lagre i mange, mange år. Vi anbefaler at gemme deres vintage port i min. 15 år. Taylor’s Vintage 1992 blev præmieret med 100 point, af den berømte vinanmelder, Robert Parker.  

Taylor’s laver enkeltmarks vintage port på Quinta de Vargellas, men kun i de år som ikke udnævnes til at være et vintage år. I erklærede vintage år, laver Taylor’s vin på alle deres markers druer. Taylor’s er især kendt for deres høje kvalitet på vintage portvine, men også deres mange gamle fade fuld af tawny. En vin som de jævnligt tapper i specialudgaver. Eksempelvis tappede de en Very Very Old Tawny Port, i anledning af Dronning Elizabeth IIs platinjubilæum.