- Beskrivelse
Druerne høstes og lægges derefter i et kar… Temperaturen hæves gradvist, så gæringen kan begynde. Takket være teknologi og præcis temperaturkontrol er gæringen fuldstændig kontrolleret. To uger senere, når farverne, tanniner og hovedaromaer har leveret deres fulde potentiale, er det tid til at tømme karene. Dette er sandhedens øjeblik, hvor hvert kar indeholder en vin med sin egen unikke personlighed.
De bedste vine er udvalgt til Château Haut-Brion og lagt på nye tønder i 20 til 24 måneder. Lagring hjælper med at udvikle vinen, forsigtigt oxygenere den og danne dens karakter. Vinen tappes derefter på flaske for at fortsætte den langsomme lagringsproces.1998 årgangen startede med en meget regnfuld april, hvilket viste sig at være godt, da de følgende måneder var meget tørre. Druesammensætningen dette år var: 59% Merlot - 29% Cabernet Sauvignon - 12% Cabernet Franc
Vinen er i perfekt stand og har tilbragt de sidste mange år under konstant temperatur i Wineboutique's kølige lokaler
Se vingårdens hjemmeside HER - Se en dejlig video fra Slottet HER
- Hvad anmelderne siger
99 points Robert Parker's Wine Advocate
Still incredibly youthful and sporting a lot of fruit, the deep garnet-brick colored 1998 Haut-Brion sashays out of the glass with flamboyant red and black fruits, followed by a train of cassis, blueberry pie and chocolate box notions plus accents of iron ore, dried lavender and underbrush. Medium to full-bodied, the palate is wonderfully rich and decadently seductive in its generosity of fruit and velvety texture, offering seamless freshness and finishing with epic length and compelling minerality. (LPB) (5/2018)
96 points James Suckling
The Haut-Brion showed super decadent character with foie gras, plums and tobacco. It was full body, round and beautifully textured. It lasted for minutes after tasting. (6/2016)
96 points Vinous
The 1998 Haut Brion has long been a favourite vintage of mine and consumed with pleasure several times. Now at 20-years of age I feel it is one step ahead of the 1998 La Mission: there is great fruit intensity with almost precocious blackberry, raspberry coulis, pastilles, tobacco and hints of olive. It has exquisite delineation and focus. The palate is medium-bodied with fuller in the mouth than the La Mission: deeper fruit (blackberry, mulberry and a touch of strawberry) intermingling with sage, cedar and a touch of hung game. It is not quite as precocious or as glossy on the finish as I remember previous bottles, but it is certainly turning into one of the finest wines of this vintage. Tasted at the château. (NM) (5/2018)
94 points Stephen Tanzer's International Wine Cellar
Good medium ruby. Aristocratic, highly complex nose hints at plum, roast coffee, leather, grilled nuts, tobacco and earth. A bit reticent today but already offers an uncanny amalgamation of density and vinosity. A very suave, subtle wine that finishes with creamy, sweet tannins and terrific grip and length. Was there a more consistently outstanding first growth through the decade of the '90s? (ST) 94+ (5/2001)
K&L Notes
Chateau Haut-Brion is one of the five First Growth wines of Bordeaux, and the only one from Graves. Located on two hillocks gravel over clay and sand in Pessac for a classic Graves terroir. It consists of 51 hectares of mostly red varieties (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, and Petit Verdot). It is the oldest wine estate in Bordeaux and was even served to Charles II! The estate is now owned and lovingly managed by the Dillon family, the royal family of Luxembourg.
- Område og Producent
Da han købte Château Haut-Brion i 1935, restaurerede Clarence Dillon det til sin tidligere tiders herlighed og til elitekredsen af de mest legendariske vine i verden. Denne ekstraordinære, dristige, modige vision fortsættes nu af fjerde generation af familien, repræsenteret af prins Robert af Luxembourg, formand siden 2008.
Beliggende i byen Pessac, kun få kilometer fra Bordeaux ligger Château Haut-Brion-den første af de tre godser erhvervet af Dillon -familien - Det er den ældste vinavlsejendom i regionen.Château Haut-Brions vingård ligger som skrevet før i kommunen Pessac, kun få kilometer sydvest for Bordeaux centrum. Det tilhører Pessac-Léognan-appellationen, nord for Graves vinregion.
Ejendommen ligger lige overfor Château La Mission Haut-Brions og deler det samme grusede og forhøjede terræn, der er ideelt til dyrkning af vinstokke. Grusets ved Château Haut-Brion, der består af små sten af forskellige typer kvarts, er et centralt element, der bidrager til jordens særligt værdifulde vinproducerende potentiale. Grusjorden ligger på en undergrund af ler, sand, kalksten og falun (kalkstenskal) etableret i slutningen af tertiærtiden, derefter i den kvartære æra i hele istiden. Fra 20 centimeter til over 3 meter tyk danner grusforekomster skråninger, der nyder fremragende eksponering, med naturlig dræning forstærket af et stort hydrografisk netværk af små vandløb, som Peugue eller Serpent, bifloder til Garonne.
Vingården dækker et areal på 51 hektar, 48 er beplantet med røde druer (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot) og næsten 3 hektar er afsat til hvide druesorter (Sémillon og Sauvignon).
Hvis vinene fra Château Haut-Brion i dag er berømte over hele verden, skylder de det naturligvis det særlige økosystem i deres terroir, men også successionen af lidenskabelige og dedikerede fagfolk, der gennem deres viden opnåede så usædvanlige resultater.
Høsten er kulminationen på et helt års arbejde. Druerne høstes i hånden i henhold til deres modenhed, derefter sorteres og afstænges (stilken er adskilt fra frugten) og efterlader kun kvintessensen, som vil bestemme årgangens storhed. Frugten lægges i et kar, og temperaturen øges gradvist, så gæringen kan begynde.
En årgangs storhed afhænger af den optimale kvalitet af hver høstet drue.