- Beskrivelse
Med dens flotte guld etikette, så er det jo ikke sikkert at man får vin til guldmedalje, men det gør man her. Køb en ikonisk 2000 årgang og du vil tit lige tage et kig til den og sige godnat og sov godt.
Vingårdens hjemmeside HER
- Hvad anmelderne siger
91 points Vinous
The 2000 Brane-Cantenac was picked from September 25 to October 8 with 12.8° alcohol. It has a lovely bouquet not dissimilar to previous bottles, notes of gravel and black truffle unfolding in the glass to accompany the satisfying black fruit. The palate is medium-bodied with supple tannin and a fine bead of acidity. Perhaps it is a little more conservative compared to recent vintages, although it is nicely proportioned, replete with cedar and tobacco toward the satisfying finish. Maybe it has dispensed with a little vigor in recent months? This is still a very fine millennial Brane-Cantenac. Tasted at the Brane-Cantenac vertical at the château. Drinking window: 2018 - 2035 (NM) (1/2019)
- Område og Producent
Chateau Brane Cantenac, startede i begyndelsen af det 17. århundrede. På det tidspunkt blev den daværende lille ejendom kendt som Domaine Guilhem Hosten. Selv i de dage blev vinen produceret på ejendommen. Vinmarkerne og ejendommen blev ejet i slutningen af 1700 tallet af familien Gorce.
Faktisk var deres vin så højt anset, det var en af de dyrere vine i hele Bordeaux og den solgte for næsten lige så meget som Brane Mouton. Dette er interessant på grund af hvem der købte vinmarken i 1800-tallet.
"Baronen af Brane", også kendt som "Napoleon of the Vineyards", købte slottet i 1833. På salgstidspunktet blev ejendommen kaldet Chateau Gorce-Guy. For at få de nødvendige midler til at købe Margaux-vingården solgte Baron det, der nu kaldes Mouton Rothschild , som var på salgstidspunktet, kendt som Chateau Brane-Mouton.I 1838 omdøbte Baronen ejendom, idet han tog sit navn og navnet på den sektor, hvor vinmarkerne var placeret, og kaldte det Chateau Brane Cantenac. Chateauet blev senere overført til Roy-familien, som også var velkendt i Margaux-appellationen i de dage, da de også ejede Chateau d'Issan .
Vi springer ind i det næste århundrede, i 1920, Societe des Grands Crus de France, en gruppe købmænd og producenter, der ejede flere slotte beliggende i Medoc inklusive; Chateau Margaux , Chateau Giscours og Chateau Lagrange i St. Julien købte Chateau Brane Cantenac.
Fem år senere overtog M. Recapet og hans svigersøn, François Lurton, Brane Cantenac sammen med Chateau Margaux. Lucien Lurton (sønnen til François Lurton) arvede Brane Cantenac i 1956. I dag er boet stadig i hænderne på Lurton-familien. Brane Cantenac ejes i øjeblikket og administreres mere end dygtigt af den dygtige, Henri Lurton.
Efter at have fået ansvaret for at styre Brane Cantenac var det under ledelse af Henri Lurton, at store dele af vingården blev genplantet. Tætheden i plantede vinstokke blev forbedret ogdræningssystemerne blev forbedret.
Brane Cantenacs vingård er på 75 ha. Plantet til med 55% Cabernet Sauvignon, 39,5% Merlot, 4,5% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot og 5% Carmenere . Carmenere blev brugt for første gang i 2011-årgangen. Petit Verdot blev plantet i 2008. 2017 er den første årgang, hvor Petit Verdot blev føjet til blandingen.
Brane Cantenac er stort set uændret siden det fik 2 cru status i 1855 Klassifikation af Medoc. Hele vinmarken kan opdeles i 120 separate parceller.
I det mindste er det tilfældet med de 45 ha, der blev brugt til at fremstille Grand Vin fra Brane Cantenac. Disse 45 ha er plantet tæt på og omkring slottet. Disse vinstokke ligger lige foran Cantenac-platået og er den bedste terroir, som Brane Cantenac ejer. På sit højdepunkt har vinmarken en højde på 22 meter. Denne parcel er deres vin og hjerte.
De har andre parceller ligger er længere inde i landet, men mange af disse druer bliver brugt i deres anden vin . Disse ekstra hektar kan opdeles i 3 hovedafsnit.
Bag slottet har de 15 ha vinranker på grus og sandjord. De har 10 hektar på tværs af vejen med sand, grus og jern og en parcel på 13 hektar med grus ler kaldet Notton, der bruges til deres anden vin. Ejendommen har mere end vinmarker, såsom smukke velplejede haver og frodige parkområder.Vingården er plantet med en tæthed, der spænder fra 6.666 vinstokke pr. Ha på plateauet og op til 8.000 vinstokke pr. Ha for vinstokke placeret bag chateau i deres mere sandede jord.
De højere niveauer af vintæthed findes altid i de nyere beplantninger. Terroiret fra Brane Cantenac består af dybt grus, sand og lerjord. På igangværende eksperimenter i vinmarkerne ses i øjeblikket, at man bliver mere øko orienteret.
I dag laves mere end 20% af Brane Cantenac ved hjælp af økologiske landbrugsteknikker. Det forventes, at med tiden øges mængden af hektar, der dyrkes med organiske metoder. 4 af disse hektar opdrættes også ved hjælp af biodynamiske teknikker.
3 hektar vinstokke ejes i Haut Medoc- appellationen og er tilplantet hvide Bordeaux sorter på grund af den køligere terroir i den del af appellationen. Jordbunden er grusagtigt ler. Vinrankerne er plantet til 80% Sauvignon Blanc og 20% Semillon . 2019 var den første årgang, vinen blev produceret.De bedste årganger af Chateau Brane Cantenac er: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005 og 2000. Selvom jeg nød en sublim flaske 1928! Så ældre årganger kan være værd at tage en chance, da vinene ældes godt.
For at fremstille Chateau Brane Cantenacs vinificeres vinen i en kombination af temperaturkontrollerede, traditionelle ege-kar, betonbeholdere og rustfri ståltanke, der varierer i størrelse fra 40 hl til hele 200 hl.
40% af fermenteringen finder sted i egefadene. Druer fra de ældste vinstokke vinificeres i kar.
De yngre vinstokke vinificeres oftere sammen i de samme kar. Imidlertid er Carmenere og Petit Verdot fuldstændigt mikrovinificeret, hvilket betyder, at disse druer vinificeres fuldstændigt i deres egne tønder ved hjælp af mikrovinificeringsteknikker.
Dette finder sted med Carmenere og Petit Verdot, fordi mængden af producerede druer er så lille. Nogle beholdere af Brane Cantenac kan co-inokuleres, hvilket betyder, at de går gennem alkoholisk gæring og malolaktisk gæring samtidigt.
Ved Chateau Brane Cantenac finder malolaktisk gæring sted i en kombination af franske eg-tanke og tønder. Størstedelen af Grand Vin gennemgår malolaktik i tønde. Vinen fra Brane Cantenac ældes i gennemsnit 60% nye, franske egetræ tønder i 17 måneder før aftapning. De første 2 måneders aldring udføres med vinen på dens stilke, hvilket tilføjer vinen mere dybde.