Port Ellen - 23 y - 1983 - Douglas Laing

8.500,00 kr

 

The port to happiness"

Denne Port Ellen whisky, som er destilleret i 1983, hvilket er det sidste år hvor der blev lavet whisky på destilleriet. (genåbnet i 2020) er en stor samler whisky. 23 år gammel og modnet i den tid på sherry cask. Kun 716 flasker kom der ud af det.

TypeWhisky
Indhold i CL70
LandScotland
OmrådeIslay
Alkohol50 %
1 stk. På lager
Beskrivelse

En sjælden udgave som er aftappet af den ufhængige aftapper Douglas laing.

Område og Producent

Port Ellen blev grundlagt ved Islays sydkyst i 1825 af AK Mackay og Co. og er kendt for at have været det første destilleri, der har inkorporeret Septimus Fox's "spirit safe i destillationsprocessen.

Port Ellens innovationer stoppede imidlertid ikke der. Efter at være blevet overtaget af den kløgtige og energiske John Ramsay i 1836, blev Port Ellen det første destilleri, der handlede med Nordamerika i 1848. Ramsay sikrede retten til at eksportere i større fade og opbevare tønderne i bundne lagre inden eksport. Et system, der fortsætter til i dag.

Ramsay var en travl mand, ser det ud til. Udover at hjælpe Robert Stein og Aeneas Coffey med at udvikle deres kontinuerlige potstills ved hans destilleri, var han også medvirkende til oprettelsen af ​​Islay til Glasgow dampbådtjeneste, importerede Sherry og Madeira til Glasgow, var på et tidspunkt den liberale MP for Stirling og tjente som formand for Glasgow Chamber of Commerce.

Efter John Ramsays død forblev Port Ellen i hænderne på hans familie, men de solgte deres interesse i 1920'erne, og det blev erhvervet af DCL i 1925. DCL lukkede destilleriet i 1929, men det fortsatte med at malte og have lagre, indtil det blev åbnet igen med to potstills i 1966-67. I 1973 blev der bygget en stor trommelmalter, der fortsat leverer malt til alle destillerier på Islay i dag.

Port Ellen blev lukket ved udgangen af 1983, men whiskyen, der blev lavet i de omkring 17 år mellem dens genåbning og endelig lukning, har fået et ry som noget af det fineste, der er gjort på Islay i den tid. Efter to fremragende succesrige Rare Malt-tappninger i 1998 og 2000 har Diageo frigivet en officiel tappning af Port Ellen hvert år siden 2001, selvom det i øjeblikket er ukendt, hvor mange flere af disse tappninger, der vil komme, når lagrene bliver lavere. Der har også været utallige uafhængige aftapninger, især fra Signator og Douglas Laing.

Priserne for Port Ellen er steget støt i det sidste årti, da destilleriets omdømme vokser og forsyningerne aftager. Den første officielle tappning fra Diageo, der blev frigivet i 2001, er mere end tredoblet i pris til omkring £ 350 i skrivende stund, mens ældre uafhængige tappninger nu kan hente priser op til £ 500- £ 600.

Port Ellen er en alsidig malt whisky med betydelige forskelle i stil, hvilket er tydeligt mellem forskellige aftappninger. Nogle sherry-casked Port Ellen kan være smuk og rig, krydret, sød og læderagtig; bourbon- og refill-fade viser ofte en mere stram, pebret mellemvægtet stil. Almindelige karakteristika er dog et højt niveau af tørhed og i de bedste eksempler en fænomenal kompleksitet, som Islay-fans elsker. Af disse grunde er Port Ellen blevet en af ​​de mest efterspurgte blandt samlere, investorer og aficionados.