- Beskrivelse
Hvorvidt det er faktum, myte eller legende så er én ting sikkert……. Øboerne kan så afgjort styre aldringsprocessen, omend det højst sandsynligt kun er, når det drejer sig om deres whisky. Det er til gengæld et faktum, at ingen fade udvikler sig ens. Undervejs i modningen, i de traditionelle eks-Bourbon fade af den hvide amerikanske eg, følger manageren nøje, hvilke fade der er bedst egnet til, at modne noget længere end den ti år gamle ’lillebror’.
Efter minimum tolv år – og når man mener indholdet er klart – får Jura 12 års en eftermodning i håndplukkede fade af rød spansk eg, der tidligere har modnet Oloroso
Sherry. Det efterlader en fin balance mellem hårfine røgede noter, en fornemmelse af havets indflydelse og de sødlige indtryk fra sherry fadet.Se destilleriets hjemmeside HER - En smuk video tur på destilleriet HER
- Område og Producent
5000 kronhjorte og 175 mennesker bor på denne stormomsuste ø, lige nordøst for Islay på den skotske vestkyst. Her ligger øens eneste destilleri og her produceres de verdenskendte whiskies, der bærer øens navn. På Jura er du, ligesom whiskyen, meget tæt på naturen. Friske hummere og smukke sandstrande. Her er én butik, én pub, én vej og ét lille samfund, der har lært at leve med at banken kun lægger vejen forbi øen én gang om ugen – og så i bus! Jura er et paradis og et eventyr, hvilket forfatteren George Orwell nød godt af, da han boede på øen og skrev romanen”1984”.
Whiskyen fra Jura er ikke tilnærmelsesvis så røget som på naboøen Islay, men stadig med de særlige smagsnuancer, der kendetegner en rigtig ø malt fra Skotlands vestkyst. Vandet fåsf ra kilden ‘the Bhaille Mhargaidh’, som løber over sten og kun indeholder lidt tørv. De 2 destillérkar er blandt industriens højeste og bidrager til en let og ren sprit.
Mød Graham Logan som er destilleri manager:
Graham Logan begyndte at arbejde på Jura Distillery som trainee-mashman en kold søndag aften i november 1991. Under hans træner Kenneths opmærksomme væsen lærte Graham om malt og hvordan man udvinder sukkeret. Dette var kun det første skridt på hans lange rejse til at mestre whisky destillationens tidskendte håndværk. I løbet af de næste to og et halvt årtier arbejdede Graham i alle afdelinger på destilleriet og mestrede hver produktionsfase. I dag er Graham nu Distillery Manager.
Selv efter 25 år indrømmer Graham, at hver dag giver en ny udfordring og belønning. Han sætter en ære i den whisky, han og hans talentfulde team producerer, og deres lidenskab er lige så meget en del af det, der gør Jura Whisky unik som de utroligt høje potstills der giver den sin glatte delikate smag.
Fra den første dag, hvor Graham flyttede til Jura, blev han sprængt væk af øen. ”Jeg elsker at gå til vores vandkilde på Market Loch, fra Loch kan du ikke se huse eller bygninger, bare vilde dyr og bjerge. Så indser du, hvor stor og tom Jura er og den magi, der skaber. ”
Så hvilket råd ville Graham give til nogen, der tænker på at blive whisky-destilleri? ”Jeg vil anbefale det til alle; være forberedt på at starte i bunden, arbejde hårdt og på tværs af alle afdelinger for at få viden. Det er en livslang karriere og meget givende. ”