4,6 vivino

Barolo "Cerretta" DOCG - Giacomo Conterno

2.775,00 kr

 

"The Master"

Familien Conterno har ifølge historiske dokumenter fremstillet vin siden 1770.  I 2008 købte Roberto Conterno 3 ha på Cerretta i Serralunga, og herfra fremstilles nu en Barolo Cerretta (fra 2 ha)

TypeRødvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeØkologisk
LandItaliensk
OmrådeBarolo
FyldeFadpræget, Fyldig, Kraftig, Tør
DruerNebbiolo
God TilFugle vildt, Grillede retter, Rødt Kød, Svamperetter
År2020
Alkohol15 %
Vivino4,6
1 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

I glasset er det en intens granatrød med en meget kompleks buket af typiske strejf af Nebbiolo di Langa, viol, rosenblade, aromatiske urter, krydderier og små røde bær, tobak og balsamico nuancer

tabs-icon2 Smag

I munden er den fyldig og kraftfuld, barsk, når den er ung, som de store piemontesiske vine, med tætte tanniner og en behagelig forfriskende finish, der aldrig slutter.

Beskrivelse

Roberto fremstillede Nebbiolo Langhe fra Cerretta i 2008 og 2009 og den første Barolo Cerretta i 2010 – en historisk og perfekt Barolo fra ca. 20 år gamle planter, tappet på 2000 Magnums i dette fremragende år. Sammenligningen med Barolo Francia er naturligvis lige for og sætter årtier af denne i perspektiv:

Barolo Cerretta er en Barolo af en dybere struktur og endnu større kraftfuldhed og voluminøsitet, æterisk, men af forunderlig dybde og ekstrakt. Heroverfor står den mere elegant strukturerede Barolo Francia, hvis raffinement nu bliver tydeligere. Hvis Barolo Cerrettas maskuline tanninstruktur overrasker, så er det interessant at bemærke, at det samme forhold gør sig gældende for Elio Altares aftapning herfra. Robertos marktilføjelser til porteføljen er interessante alene af den grund, at det giver mulighed for at udforske territorio-forskelle i Serralunga d’Alba på allerhøjeste niveau.

Druerne kommer fra 2 ha på Cerretta i Serralunga d’Alba. - Vinen gæres ved max 30° C på temperaturkontrollerede ståltanke med 3-4 ugers maceration og lagres ca. 48 måneder på en lille botte. 

Hvad anmelderne siger

The Red Wine Barolo DOCG Cerretta, vintage 2020 from the winery Conterno Giacomo has been rated in 2024 by Othmar Kiem, Simon Staffler with 97 Falstaff points. It is a wine made from the grape variety Nebbiolo from the region Piedmont in Italy.

Tasting Notes

97 point
 
Tasting from 16.10.2024: Othmar Kiem, Simon Staffler

Powerful ruby with a fine garnet sheen. Opens with notes of blood orange, then raspberry and fresh plum, with some rhubarb in the background. Lots of vivid, ripe berry fruit at first, opens up with fine tannins, gains more and more drive as it progresses, firm and full-bodied on the finish.

Område og Producent

Familien Conterno har siden 1770 dyrket vin i Piemonte. Om det er denne lange tilknytning til området der gør det, vides ikke, men i hvert fald findes der ikke nogen anden producent der i den grad er synonym med traditionel Barolo. Men at tale om stil i forbindelse med Conternos vine er underordnet i forhold til den kvalitet der præsenteres. Der er ganske enkelt tale om den mest velstrukturerede, nuancerede og længstlevende vin der kan købes for penge! Intet mindre.

Fra ejendommens ca. 17 hektar bliver der årligt produceret ca. 50.000 flasker – Barolo og Barbera d’Alba. Alle Conternos vine stammer indtil for nylig fra samme mark: Francia i den sydlige del af Serralunga d’Alba. Tidligere lavede Conterno også Dolcetto d’Alba og Freisa, men disse planter er blevet revet op for at få plads til flere Nebbiolo og Barbera-stokke. Produktionen er derfor lavere end normalt, men når de nye planter begynder at yde, bør produktionen stige til 70-80.000 flasker årligt.

Husets absolutte stjerner er Barolo Francia og Barolo Riserva Monfortino. Sidstnævnte er et ekstremt produkt, der kun bliver produceret i de bedste år og kun af de absolut bedste druer. Monfortino er således kun blevet produceret ca. 20 gange de seneste 50 år. Monfortino er ikke en markangivelse men en speciel selektion af druer fra Franciamarken, og det er kun de allerbedste druer, som på grund afvinificeringsmetoderne , kan bruges til at lave Monfortino. Forskellen på de to Baroli er, at Francia får styret gæringen så den ikke overstiger 30 grader celsius, medens Monfortino får lov til at gære frit med temperaturer helt op til 36 grader. Det kan kun lade sig gøre med druer af speciel høj kvalitet, og derfor laves Monfortino heller ikke i alle årgange. Lagringen er også ekstrem: hvor Francia lagres i ca. 48 måneder på store fade bliver Monfortino lagres 72 måneder på de store botti.

Som en lille kuriositet kan det nævnes, at Conterno følger forskrifterne for et økologisk brug – uden dog at skilte med det. Nyheder fra Conterno er som regel sjældnere end paveskift i Vatikanet. Med erhvervelsen af Cerretta-marken i Serralunga d’Alba, sendte Conterno i 2010 to ny vine på markedet. Der er tale om en Barbera d’Alba og en Nebiolo d’Alba fra Cerretta-marken i det nordlige Serralunga d’Alba. Begge vine kommer, som det også gælder for de øvrige vine, i stærkt begrænsede mængder. Senest har Conterno erhvervet 9 hektar af den anerkendte mark Arione, som er nabo til Francia. Arione går for at være en af Serralungas allerbedste placeringer. Første årgang herfra var 2015.