Laphroaig 10 års - Islay

425,00 kr

 

'Smoke on the water'

Islay whisky er vel nok det mest kendte område for den almindelige whisky nyder. Mange danskere har således deres egne fade til lagring på øen og her får de tit en særdeles røget whisky. Det får du også med denne Laphroaig 10 års.

TypeWhisky
Indhold i CL70
LandScotland
OmrådeIslay
Alkohol40 %
Duft

Laphroaig er maltet byg, tørret over en sagte ild af tørv. Røgen fra denne tørv er med til at give den kendte røgede duft og det er netop den særlige tørv herfra, som har de egenskaber.
I 10 års denne whisky ligget på amerikanske egefade og når den nu er nået til din næse vil du straks fornemme røg og medicinskab. Også tjære og havnemole, samt animalske undertoner og krydderier.

Smag

Smagen er både sød og lidt syrlig

Eftersmag

Eftersmagen rammer dig med vanilje, røg og hav, men også tjære, ristede fade og sødme kommer hid.

Beskrivelse

Donald og Alexander Johnston grundlagde i 1815 deres destilleri på sydsiden af øen. Over 200 år har destilleriet leveret kompleks og kraftfulde whisky til verden.

En tur til Laphroaig HER

Laphroaig hjemmeside

Hvad anmelderne siger

Se en video anmeldelse HER

Område og Producent

På den fjerneste kant af Scotch Whiskey-kortet antages det, at destillationens kunst først blev bragt til Islay af irske munke. At være fjerntliggende  er en kunst, der blomstrede i øboernes hænder, hvis ulovlige operationer testede skattemandens beslutning og midler. Til sidst blev loven modereret, og forskellige whiskyproducenter etablerede legitime destillerier, blandt andet et par landmænd, Donald og Alexander Johnston, der i 1815 grundlagde deres destilleri på øens sydkyst. Laphroaig, såkaldt efter dens placering, 'bred hul i bugten.' Det forblev på familiehænder i de næste 139 år.

Islay er især berømt for sine peated single malt whiskys. Dette skyldes dels, at dens tørvemoser er ulige fra Skotlands fastland.Man har aldrig rigtig haft ekspansive skove eller tykninger, ders tørv - historisk det eneste brændstof til tørring af deres maltede byg - består af et meget højere indhold af Sphagnum  og det er mosen, der er ansvarlig for Islay whiskys medicinske smag. 

Dette gælder især den nærtliggende Glenmachrie tørvemose, dens særlige blanding af lyng, lav og mos, er ansvarlig for den røgfyldte, jodlignende og medicinske profil. Vital til alt, hvad der udgør en Laphroaig. Man tager godt vare på deres tørvebede, håndskærende tørv og regelmæssigt genopfriskes mosen. For vådt at brænde med det samme, tørrer man tørven i tre måneder.