- Beskrivelse
Nero d’Avola - også kendt som Calabrese - fortolkes hos Morgante moderne og med respekt for druens grundlæggende karakter, som man er særdeles dygtig til at udfolde. Ambitionsniveauet er højt og familien har i mange år arbejdet sammen med den berømte konsulterende ønolog Riccardo Cottarella, for vedvarende ikke blot at fastholde, men også øge kvaliteten af vinene, som allerede er slående og har vundet bred anerkendelse. Der produceres i omegnen af 285.000 flasker årligt, fordelt på 3 vine, to røde og en hvid, men alle på Nero d’Avola. Vinene er friske, smidige og teknisk meget vellavede, men altid båret af den enestående karakter, der fremkommer når en ædel og stor drue parres med det rette territorio, og det hele forløses af en dygtig producent.
Morgantes Nero d’Avola Don Antonio Riserva overgik fra at være IGT til at være DOC fra og med årgang 2012. Druerne fra gamle planter sat mellem 1970-1975 nyder godt af velventilerede marker og den relativt høje temperaturforskel mellem nat og dag og det tilstræbes med vinen at skabe det ultimative udtryk for druen og området. Her kommer Nero d’Avola næsten dramatisk til udfoldelse og præsenterer en bred palet af duft- og smagsstoffer for sanserne.
100% Nero d’Avola, håndhøstede i slutningen af september. 20 dages maceration ved 26° C på temperaturkontrollerede ståltanke. Malolaktisk gæring på ståltanke og vinen lagres 12 mdr på nye franske barriques, efterfulgt af 12 måneder på flaske.
99 point
Se vingårdens hjemmeside HER
- Hvad anmelderne siger
99 point
- Område og Producent
I provinsen Agrigento nærmere betegnet byen Grotte på Sicilien har familien Morgante dyrket og handlet vin igennem fem generationer. Det var dog først i 1994 at Antonio og hans to sønner Carmelo og Giovanni valgte at markedsføre deres vine under eget navn. Ejendommen har 200 hektar, hvoraf 30 bruges til vinproduktion og resten til korn- og mandelproduktion. Vinproduktionen er på ca. 300.000 flasker årligt. At kapaciteten langt overgår den egentlige produktion, kan måske være et vidnesbyrd om en ikke så fjern fortid, hvor familien Morgante solgte ”kraft-tilskud” til nordlige producenter på begge sider af alperne. Fra 1997 har ønologen Riccardo Cotarello været tilknyttet, hvilket selvsagt har løftet kvaliteten yderligere.
De forskellige vinstokke er spredt i et charmerende landskab blandet med naturlige bakker og små dale placeret i forskellige højder varierende fra 350 til 550 meter over havets overflade. Takket være de gunstige middelhavsklimatiske forhold er terroiret ideelt til vindyrkning, med en temperatur på mellem dag og nat fra 10-15 °C og den særlige lerholdige og kalkholdige jord. Terroiret er fascinerende og fængslende, ikke kun for dets naturlige landskab, dets farver og den fred, det spreder, men også for historien og traditionen, der kendetegner det.
Familien Morgante er fuldt ud forpligtet til socialt ansvar og bæredygtighed. Af denne grund er deres forretningslinje miljørigtig, og den garanterer altid det højeste niveau af sundhed og sikkerhed.
Miljø:
Man er meget fornuftige og opmærksomme på miljøbeskyttelsesspørgsmålene, og de er sikre på, at de kun kan sikre en bedre fremtid for den kommende generation med en maksimal indsats. Det er grunden til, at de tager sig af den ansvarlige brug af naturressourcerne, lige fra rensning af spildevandet til genanvendelse af de pakker og materialer, der bruges i produktionscyklussen. Man har også udpeget en del af gården til bevarelse og beskyttelse af dyrelivet.
Sundhed og sikkerhed:
Vingården tror stærkt på den uvurderlige værdi af menneskeliv, derfor er deres primære mål at forebygge eventuelle arbejdsulykker. Dette mål opnås ved en omhyggelig respekt for de fastsatte regler for sundhed og sikkerhed og en passende uddannelse af alle medarbejdere.