4,8 vivino

Giacomo Conterno "MONFORTINO" Barolo riserva 2019

8.195,00 kr

 

"Monfortino"

Giacomo Conternos Monfortino er den mest berømte Barolo i verden. Det siges også at være den første Barolo nogensinde med producentnavn, der er lavet i Riserva-stilen, idet den første årgang blev lavet i 1920'erne.

TypeRødvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeØkologisk
LandItaliensk
OmrådeBarolo
FyldeFyldig, Kraftig, Tør
DruerNebbiolo
God TilGrillede retter, Rødt Kød, Svamperetter
År2019
Alkohol14,5 %
Vivino4,8
1 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

Delikat, lys rubinrød med orange. Vinens næse er vidunderligt kompleks og fuld af finesse, fint svævende og samtidig utrolig dyb. Den lange lagring på træ har frembragt krydrede aromaer af blod, hængt kød, dybt summende æteriske urtekrydderier, blodappelsinskal og en snert af lakrids. Frugten er perfekt afbalanceret, mørk og uophørligt slagkraftig. Sprøde, friske slåen, sorte kirsebær, koncentrerede boysenbær og et strejf af røde og solbær. Vinens dybe jordbundethed kommer fra noter af brændt ler, brunt krydderi, cubansk tobak, lakrids, skovbund, mørkt stenmel med et strejf af mælkechokolade og krydret røget kød. Mineraliteten er både monumental og delikat i næsen. Den veksler med svævende jordbær og blomster samt lidt friskristet hasselnød.

tabs-icon2 Smag

I munden er denne vin som en dyb provokation for sanserne, kildet frem af en fjers hånd! Det var dog utroligt! Nådesløs perfektion! Denne koncentrerede, æteriske dybde rammer tungen, næsten som om den svæver, men dvæler der i umådelig lang og intens tid - brombær og mørke blommer med rustent jern. De mange fløjlsbløde, polerede tanniner er næsten sarte på trods af den store årgang og bygger sig mere og mere op på tungen. Den friske, salte syre glider langsomt hen over tungen hånd i hånd med strukturen. Denne vin har en næsten uendelig mængde smagsnuancer, som altid forbliver delikate og går i dybden - jeg smager vinen på vingården i over ti minutter. Det er umuligt at yde en så overdimensioneret vin retfærdighed på så kort tid. Ellers er det kun Luca Roagnas Crichet Paje, der kommer i nærheden af denne form for umådelig finesse i kombination med nådesløs koncentration, selv om den tenderer mere og mere i retning af lys, rød frugt. Denne Monfortino er en essens af delikat røget mineralitet og svævende mørk frugt - et monument for evigheden af enestående finesse og delikatesse og samtidig en så rørende dybde! Perfekt harmoni i kraftfuld delikatesse - en vin-oxymoron! Grandios, en vin med absolut enestående harmoni. Så lang, så intens og samtidig så utrolig fin.

Beskrivelse

Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva er en af de mest eftertragtede vine fra Piemonte-regionen i Italien. Denne vin, der er fremstillet i den prestigefyldte Barolo-stil, har fået en fremragende modtagelse hos både vinelskere og kritikere verden over. Årgang 2019 er ingen undtagelse og fortsætter traditionen med at levere en dybt kompleks og tilfredsstillende smagsoplevelse, der afspejler det bedste fra Nebbiolo-druen og Monfortino-vinmarkerne.

I 2019-årgangen er Monfortino en blanding af de bedste druer fra Arione- og Francia-vinmarkerne, som derfor ikke aftappes hver for sig. Kvaliteten af druerne var så fremragende, at Roberto besluttede ikke at lave en Barolo Arione eller en Barolo Francia i år! Denne beslutning blev sidst truffet i 2013- og 2014-årgangene, hvilket betyder, at der heldigvis er endnu lidt mere Monfortino fra denne fænomenalt store årgang. 2019 blev lagret i næsten fem år på store træfade, den blev tappet på flaske i maj 2024 og vil blive frigivet i 2025 med næsten et års flaskelagring. 

Giacomo Conternos topvine er siden 1978 kun lavet på druer fra Cascina Francia. I gode årgange hedder vinene Cascina Francia, men så snart årgangen er bedre en god, bliver markens ypperste druer til Monfortino. Og derfor er pseduonymet ”kongen af Barolo” blevet prædikatet på Monfortino Riserva for enhver italien-kyndig.

Hvad anmelderne siger

Vinous99 / 100

Robert Parker100 / 100

Decanter100 / 100

James Suckling98 / 100

It’s been a while, alas. The last vintage of this legendary wine was 2015. Skipping forward to a year of natural richness and concentration, the Giacomo Conterno 2019 Barolo Riserva Monfortino is a magnificently executed wine. It carefully reins in the soaring power of Nebbiolo and whittles it down to extreme finesse and precision. This is the essence of the grape with no extra bells or whistles. Roberto Conterno tells me he chose not to make Monfortino in 2016 because he considered 2015 to be a superior vintage. (There is an image problem with 2015, he concedes, because 2016 was more consistent overall than 2015; however, his experience with 2015 is better.) The 2017 vintage was a contender for Monfortino, but the wine was not made. The 2018 vintage also came close to production, but a lack of diurnal temperature shifts at the end of the growing season disqualified it, Roberto Conterno explains. His heart settled on 2019, a vintage that reminds him of the tension and energy found in 2013. However, the DNA of the 2019 vintage is slightly different because this edition sees 27% fruit blended from Arione. This site adds finesse and elegance. The rest of the blend represents a special selection from Francia, and that is where this wine gets its power and age-worthy tannins. The 2019 will be released in October 2025.

Område og Producent

Familien Conterno har siden 1770 dyrket vin i Piemonte. Om det er denne lange tilknytning til området der gør det, vides ikke, men i hvert fald findes der ikke nogen anden producent der i den grad er synonym med traditionel Barolo. Men at tale om stil i forbindelse med Conternos vine er underordnet i forhold til den kvalitet der præsenteres. Der er ganske enkelt tale om den mest velstrukturerede, nuancerede og længstlevende vin der kan købes for penge! Intet mindre.

Fra ejendommens ca. 17 hektar bliver der årligt produceret ca. 50.000 flasker – Barolo og Barbera d’Alba. Alle Conternos vine stammer indtil for nylig fra samme mark: Francia i den sydlige del af Serralunga d’Alba. Tidligere lavede Conterno også Dolcetto d’Alba og Freisa, men disse planter er blevet revet op for at få plads til flere Nebbiolo og Barbera-stokke. Produktionen er derfor lavere end normalt, men når de nye planter begynder at yde, bør produktionen stige til 70-80.000 flasker årligt.

Husets absolutte stjerner er Barolo Francia og Barolo Riserva Monfortino. Sidstnævnte er et ekstremt produkt, der kun bliver produceret i de bedste år og kun af de absolut bedste druer. Monfortino er således kun blevet produceret ca. 20 gange de seneste 50 år. Monfortino er ikke en markangivelse men en speciel selektion af druer fra Franciamarken, og det er kun de allerbedste druer, som på grund afvinificeringsmetoderne , kan bruges til at lave Monfortino. Forskellen på de to Baroli er, at Francia får styret gæringen så den ikke overstiger 30 grader celsius, medens Monfortino får lov til at gære frit med temperaturer helt op til 36 grader. Det kan kun lade sig gøre med druer af speciel høj kvalitet, og derfor laves Monfortino heller ikke i alle årgange. Lagringen er også ekstrem: hvor Francia lagres i ca. 48 måneder på store fade bliver Monfortino lagres 72 måneder på de store botti.

Som en lille kuriositet kan det nævnes, at Conterno følger forskrifterne for et økologisk brug – uden dog at skilte med det. Nyheder fra Conterno er som regel sjældnere end paveskift i Vatikanet. Med erhvervelsen af Cerretta-marken i Serralunga d’Alba, sendte Conterno i 2010 to ny vine på markedet. Der er tale om en Barbera d’Alba og en Nebiolo d’Alba fra Cerretta-marken i det nordlige Serralunga d’Alba. Begge vine kommer, som det også gælder for de øvrige vine, i stærkt begrænsede mængder. Senest har Conterno erhvervet 9 hektar af den anerkendte mark Arione, som er nabo til Francia. Arione går for at være en af Serralungas allerbedste placeringer. Første årgang herfra var 2015.