4,5 vivino

Elio Altare - Barolo "Cerretta Vigna Bricco" DOCG - år 2019

1.275,00 kr

 

"Il Baroliste"

En af Langhes helt store baroliste, Elio Altare, forstår sig selv som contadino, en bonde, der dyrker vin. Også en angivelse på etiketten understreger dette: Elio Altare – Viticoltore: Vindyrker.

TypeRødvin
Indhold i CL75
LandItaliensk
OmrådeBarolo
FyldeFadpræget, Fyldig, Tør
DruerNebbiolo
God TilGrillede retter, Pasta, pizza og risotto, Rødt Kød, Svamperetter
År2019
Alkohol14,5 %
Vivino4,5
1 stk. På lager
tabs-icon1 Duft
Lys rubinrød i farven med en let orange kant. Denne vin er en essens af rigdom alene i næsen! Tæthed, varme og koncentration dukker op af glasset. Næsen er dybt mineralsk med frisk vendt jord, skovbund og vidunderligt duftende hvide Alba-trøfler. Mørk blandet bærfrugt med modne hjertekirsebær, æterisk appelsinskal, velduftende kirsebærsten og marcipan. Senere tilføjes flere og flere æteriske urter
tabs-icon2 Smag

I munden ruller en tæt bølge af ultrafine tanniner hen over tungen. De er fine og beslutsomme og tørrer munden lidt ud i siderne på dette ungdommelige tidspunkt. Et strejf af fersken med vanilje og allehånde afbalancerer den kraftige struktur. Eftersmagen er også præget af komplekse, attraktive krydderier og sød gul frugt. En struktureret, elegant jordnær finessevin fra en kraftfuld årgang! Denne Riserva fortjener et par år mere i kælderen - den maskuline struktur i 2019-årgangen ruster vinen til et langt liv.

Beskrivelse

Elio Altare regnes blandt fædrene til den såkaldte modernistiske bevægelse, der inkluderer en række individuelle vinmagere og et løst organiseret netværk af nogle af disse, der, lidt enkelt udtrykt, nedsatte høstudbyttet, nedsatte macerationstiderne, dvs den periode, hvor mosten gæres med skindkontakt, og udskiftede de gamle store botti af slavonsk eg med franske barriques.

Altares efterfølgende betydning som inspiration og ”konsulent” for en række yngre producenter kan næppe overgøres. Vinene er selvsagt fantastiske og gården i La Morra drives sammen med hustruen Lucia og den ældste datter Silvia, der længe har været dybt engageret i alle aspekter af driften.

Både Roberto Conterno og Elio Altare ejer nu positioner på marken Cerretta i Serralunga d’Alba. Altare fremstillede sin første Barolo herfra i 2005. Navnet Bricco henviser i Piemonte til den øverste og favorabelt solbeskinnede del af en mark, hvor sneen smelter først. Serralunga d’Alba er kendt for at give nogle af de mest strukturerede Baroli blandt de 11 kommuner, og tro mod sit territorio eller dyrkningssted, er dette vel også nok den mest reserverede af de tre enkeltmarks-Baroli fra Altares hånd. Det er en majestætisk og vidunderligt fuldendt Barolo, der viser at Altare også formår at lave en dyb og struktureret Serralunga-Barolo med inciterende sanse-appel.

Serralunga d’Alba, 1.200-1.500 flasker årligt. - 4-5 dages maceration i horisontale temperaturkontrollerede rotofermentatorer. Lagret 24 måneder på 30% nye franske barriques. -  Vinstokkenes alder:  20 år gammel -  Jordsammensætning: sandsten, kalksten og kridt -  Eksponering: syd, sydøst, sydvest - 

Barolo Cerretta kommer fra en 0,9 hektar stor parcel i Serralunga. Cerretta er et 50 hektar stort område, der strækker sig fra Serralunga ned til Baudana. Jorden her er millioner af år ældre og meget mere intensiv end i La Morra eller Barolo. Der er en højere koncentration af kalksten og hvidt ler med masser af jern, kobber og andre metaller. Serralunga og Castiglione producerer altid de mest intense og tanninholdige Barolo-vine.

I dag er Serralunga hotspot og måske DEN mest eftertragtede kommune i Barolo par excellence. Fra Gaja, Vietti og Luigi Pira til Giacomo Conterno - alt af betydning findes her. Cerretta lagres på barriques i lige så lang tid som de andre vine, men vinen opbevares derefter i flasken i to år længere, før den sælges, så den kan præsenteres på markedet, når den er klar til at blive drukket. Disse jorde fra Serralunga tåler generelt det nye træ fra Altare meget bedre, fordi de producerer vine, der er rigere på tannin og har et højere syreindhold. Silvia Altare har også leget lidt med træet. I ti år har der ikke kun været Taransaud-fade, men også François Frères-fade

Hvad anmelderne siger
 

Decanter om: Barolo Riserva Cerretta Vigna Bricco

Silvia Altare purchased 0.9ha in Cerretta in 2016, ‘when it was way cheaper’, she says. The vineyard is at the top of the hill at 390m, with a full southwest to southeast exposure. Exotic scents of spice, scorched earth, vanilla and pressed violet are settling in nicely. The palate is densely packed with liquorice-infused black cherry laminated between toasty oak and polished, grippy tannins. This needs longer for its substantial layers to coalesce, but extraordinary balance is already evident. Grilled bay leaf to close.

 

Parker om: Barolo Riserva Cerretta Vigna Bricco

I got a sneak peek at the Elio Altare 2019 Barolo Riserva Cerretta Vigna Bricco, although it is too early to review the wine at this time. It won't hit the market until the fall of 2024. From what we can gather now, we are in for a special prize. This vintage is dark and generously concentrated with black fruit flavors and firm tannins for structural support. The 2019 shows power and a fully loaded style. 96-98/100

Galloni om: Barolo Riserva Cerretta Vigna Bricco

The 2019 Barolo Riserva Cerretta Vigna Bricco exudes depth and intensity from the very first taste. Black cherry, plum, graphite, spice, lavender and mocha build as the Cerretta shows off its personality. Readers will have to be patient, as this potent, strapping Serralunga Barolo is going to need time. 96/100

 

Jeb Dunnuck om: Barolo Riserva Cerretta Vigna Bricco

Also yet to be released is the 2019 Barolo Riserva Cerretta Vigna Bricco, which is deep and expressive of this structured vintage and textbook Serralunga power. It’s sanguine and deep with notes of leather, ripe cherries, dark stony earth, sage, and floral perfume. Fabulous all around, it fills the palate with rich, well-defined tannins, gravelly angular texture, refreshing acidity, and savory notes of tea leaf and truffle on the finish. It’s a contemplative wine built to last the long haul over the next several decades.

Område og Producent

Elio Altare er en af foregangsmændene bag den moderne fortolkning af Barolo. En fortolkning som han også havde svært ved at få igennem overfor sin far. Det første opgør med faderen stod om man skulle lave vin selv eller om man skulle sælge druerne. Faderen havde tidligere solgt druerne til opkøbere, Men Elio ville lave vin selv. Det næste var inspireret af besøg i Bourgogne; i 1978 begyndte Elio at grønthøste på familiens marker. Helt galt giks det dog først, da Elio med en motorsav skar de gamle store træfade – botti – i stykker, med den konsekvens at hans far smed ham på porten og gjorde ham arveløs. Efter faderens død arvede søsteren, der ellers ikke var videre vininteresseret, familieejendommen Cascina Nuova og vinmarkerne.

Elio tog et banklån for at købe Cascina Nuova af søsteren og betalte efter sigende det sidste afdrag i 1997. Siden 1983 har Altare benyttet sig af korte macerationstider og en vis anvendelse af barriques. I tre år eksperimenterede Altare med rotorfermentatorer, men vurderede siden, at noget af terroir i vinene gik tabt.

Det vigtigste udgangspunkt for produktion af fremragende vine er dog: Altares vinmarker og hans kompromisløse holdning til høstudbyttet. Af de 10 hektar Altare har til sin rådighed, ejer han selv de 5 mens resten er på lejebasis. Alle Altares vine er fremragende. Således arbejder Altare med høstudbytter så langt ned som til 20-25 hl. pr. hektar.

Hvor Angelo Gaja – en anden Piemonte-foregangsmand – har udvidet i takt med sin succes, har Elio Altare i stedet fungeret som konsulent (ulønnet!) og inspirator for mange af de unge Baroloproducenter.

Altare benytter sig af arbejdsteknikker, der respekterer naturen. Dette gjorde han også før det blev moderne. Det eneste der bruges i produktionen siden 1976 er svovl, kobber og kokasser! Altare er tildelt “sneglen” af Slow Wine. I 2016 overtog datteren Silvia Altare firmaet og driver med et misundelsesværdigt engagement og sin store charme foretagendet videre i samme ånd. Elio har de seneste år lagt hovedvægten af  sin energi på hans spændende projekt i Cinqueterre i Ligurien.