- Beskrivelse
Altares filosofi er stærkt formet af et besøg i Bourgogne i januar 1976, der gav ham lyst til at gentænke hvad Barolo kunne være: En af verdens mest formidable vine, der smager godt gennem hele udviklingsforløbet, med Nebbiolo-typicitet og den individuation som særlige lokaliteter yder, men med en mere smidig tanninstruktur end tidligere. En Barolo, der var mindre barsk, og mere ren og elegant.
Han regnes blandt fædrene til den såkaldte modernistiske bevægelse, der inkluderer en række individuelle vinmagere og et løst organiseret netværk af nogle af disse, der, lidt enkelt udtrykt, nedsatte høstudbyttet, nedsatte macerationstiderne, dvs den periode, hvor mosten gæres med skindkontakt, og udskiftede de gamle store botti af slavonsk eg med franske barriques.
Altares efterfølgende betydning som inspiration og ”konsulent” for en række yngre producenter kan næppe overgøres. Vinene er selvsagt fantastiske og gården i La Morra drives sammen med hustruen Lucia og den ældste datter Silvia, der længe har været dybt engageret i alle aspekter af driften. Udgangsniveauet for Barolo hos Altare er skyhøjt. Vinen fremtræder med stor Nebbiolotypicitet og en skøn sammensathed i duft og smag. Klassiske noter af potpourri blander sig med skovbær og så disse søde og syrlige kirsebær, tobak, lakrids, trøfler og underskov. Nebbiolo er kendt for at give vine med tydelig tanninstruktur og er derfor generelt ikke begyndervine, men Altare forstår at skabe en Barolo med smidige tanniner, stor friskhed og renhed i smagen og altid med stor fortryllelseskraft. Med sit store raffinement er vinen en fremragende introduktion til Altares fortolkning af en af de mest komplekse og forunderlige druer og vintyper i verden.
La Morra, Castiglione Falletto og Serralunga d’Alba, ca. 2,5 ha - Ca. 4.000 - 5.000 kg druer/ha fra 20-30 år gamle planter giver ca. 10.000 fl.. - 4-5 dages maceration i horisontale temperaturkontrollerede rotofermentatorer. Lagret 24 måneder på 20% nye franske barriques.
- Område og Producent
Elio Altare er en af foregangsmændene bag den moderne fortolkning af Barolo. En fortolkning som han også havde svært ved at få igennem overfor sin far. Det første opgør med faderen stod om man skulle lave vin selv eller om man skulle sælge druerne. Faderen havde tidligere solgt druerne til opkøbere, Men Elio ville lave vin selv. Det næste var inspireret af besøg i Bourgogne; i 1978 begyndte Elio at grønthøste på familiens marker. Helt galt giks det dog først, da Elio med en motorsav skar de gamle store træfade – botti – i stykker, med den konsekvens at hans far smed ham på porten og gjorde ham arveløs. Efter faderens død arvede søsteren, der ellers ikke var videre vininteresseret, familieejendommen Cascina Nuova og vinmarkerne.
Elio tog et banklån for at købe Cascina Nuova af søsteren og betalte efter sigende det sidste afdrag i 1997. Siden 1983 har Altare benyttet sig af korte macerationstider og en vis anvendelse af barriques. I tre år eksperimenterede Altare med rotorfermentatorer, men vurderede siden, at noget af terroir i vinene gik tabt.
Det vigtigste udgangspunkt for produktion af fremragende vine er dog: Altares vinmarker og hans kompromisløse holdning til høstudbyttet. Af de 10 hektar Altare har til sin rådighed, ejer han selv de 5 mens resten er på lejebasis. Alle Altares vine er fremragende. Således arbejder Altare med høstudbytter så langt ned som til 20-25 hl. pr. hektar.
Hvor Angelo Gaja – en anden Piemonte-foregangsmand – har udvidet i takt med sin succes, har Elio Altare i stedet fungeret som konsulent (ulønnet!) og inspirator for mange af de unge Baroloproducenter.
Altare benytter sig af arbejdsteknikker, der respekterer naturen. Dette gjorde han også før det blev moderne. Det eneste der bruges i produktionen siden 1976 er svovl, kobber og kokasser! Altare er tildelt “sneglen” af Slow Wine. I 2016 overtog datteren Silvia Altare firmaet og driver med et misundelsesværdigt engagement og sin store charme foretagendet videre i samme ånd. Elio har de seneste år lagt hovedvægten af sin energi på hans spændende projekt i Cinqueterre i Ligurien.