- Beskrivelse
På Aabybro Mejeri kærner man selv eget smør.
Smørret fremstilles på en traditionel kærne, som skaber en fyldig smag og cremet konsistens. Den enkle fremstilling og kvalitetsråvarerne sikrer smørrets naturlige karakter.I 2005, 2018, 2023 og 2025 har mejeriets gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt vundet Mejeribrugets Gourmetpris.
Alt det smør som produceres på Aabybro Mejeri er kærnet smør. Kærnet smør og smør fra moderne produktioner adskiller sig primært i fremstillingsprocessen og kvaliteten. Fordelen ved kærnet smør, er at smørret er fremstillet af ren fløde, og så er det forbundet med høj kvalitet og en naturlig smag. Det skyldes at kærnet smør laves ved at kærne fløde, hvor fedtstofferne i fløden afskilles fra kærnemælken. Denne traditionelle metode giver smørret en fyldig, ægte smag og en fast konsistens.
Sammenfattende kan man sige, at kærnet smør ofte anses for at være mere traditionelt og smagsrigt, mens smør fra moderne produktioner ofte har en mere blød og smørbar konsistens, men kan mangle noget af den rige smag og tekstur, som kærnet smør har.
Her får du et lækkert prisvindendende gourmetprodukt af helt rent smør med en fast, blød konsistens tilsat knasende sprøde saltkrystaller af Læsø sydesalt præsenteret i en 200 g bøtte, lige til at tage ud på et fad eller servere direkte fra bøtten.
Vinder af Gourmetprisen 2025 og kåret som Danmarks Bedste Smør.
- Hvad anmelderne siger
Vinder af Gourmetprisen 2025 og kåret som Danmarks Bedste Smør.
- Område og Producent
Familien Lindhardt
– klassisk håndværk og is i årerne
Bag Aabybro Mejeri og Ryå Is står familien Lindhardt – en familie, hvor is, fløde og fællesskab altid har været en del af hverdagen.
Tilbage i 1888 var Aabybro Mejeri et andelsmejeri, grundlagt af bønder fra syv omkringliggende gårde i Vendsyssel. Mejeriet blev anlagt ned til Ryå, så vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. Produktionen bestod primært af ost, mælk og smør, både til lokalområdet og eksport.
Siden 1968 har Lindhardt-familien sat deres præg på mejeriet, og det hele begyndte, da Anker og Ingeborg Lindhardt overtog et nedslidt mejeri i Aabybro. Med knofedt, gåpåmod og kærlighed til det gode håndværk forvandlede de stedet til et levende mejeri med lokale rødder og stærke værdier.
I dag er det sønnen Niels Henrik Lindhardt, hans hustru Alice, og deres sønner, der fører arven videre. Niels Henrik – eller bare “Lindhardt”, som mange kalder ham – er mejerist med ambitioner og et skarpt øje for kvalitet. Han er manden bag Ryå Is, som blev skabt i 1990, da markedet ændrede sig, og mejeriet måtte finde nye veje. Med inspiration fra en islandsk isfabrik og en god portion fløde, blev Ryå Is til – og resten er (is)historie.
Næste generation er allerede godt på vej. Sønnen Niels Jørgen Lindhardt valgte helt naturligt at gå i sin fars fodspor og er selv uddannet mejerist. I 2023 trådte han ind som medejer af Aabybro Mejeri og ejer i dag 25% af virksomheden. Han er vokset op mellem mælkespande og ismaskiner, og nu er det ham, der er med til at forme fremtiden for både Ryå Is og Aabybro Mejeri. Han driver ligeledes Privaten Iscafé, i familiens tidligere hjem i forlængelse af mejeriet. I 2025 kom næste skud på Lindhardt-stammen, da Niels Jørgen selv blev far til en lille søn, sammen med kæresten Annika.
Men mejeriet er mere end produktion og priser. Det er også et hjem. Familien bor på grunden, og gennem årene har både store og små fra nær og fjern fundet sig hjemme i mejeriets hjerte.
Lindhardt-familiens engagement rækker også ud over mejeriet. Med foredrag i garagen, passion for klassiske biler og et stærkt fællesskab i lokalområdet, er familien med til at holde liv i både traditioner og nytænkning – alt sammen med et glimt i øjet og et varmt nordjysk “det ka’ vi godt”.
Niels Jørgen har i dag den daglige ledelse af Aabybro Mejeri. Som en af sine første handlinger som medejer tog han initiativ til at opbygge mejeriets salgsorganisation, med målet om at gøre Ryå is kendt i hele Danmark.