- Beskrivelse
Den nordlige skråning af Montalcino var ikke en gang dækket af vinstokke, men blev dyrket med korn, oliven og kirsebær. I dette område, påvirket af Appenninerne, er årstiderne mere udtalte, kontinentale og nordenvinden sænker temperaturen betydeligt om vinteren. Det er derfor det koldeste Brunello-område på denne tid af året, men også det vådeste. Denne nordlige skråning er en blid bakke: en karakteristik, der minder mere om Crete Senesi-området, lige ved siden af, end om de to stivere, stejlere og varmere sydlige skråninger af Montalcino.
På grund af klimaet og jordens oprindelse høstes druerne i dette område af Montalcino sidst hvert år. Vigna del Lago er vingården, der byder alle besøgende velkommen fra den nordlige del af Montalcino. Den har fået sit navn fra søen, der omgiver den og spiller en grundlæggende rolle i områdets mikroklima; jorden er en konstant vekslen mellem ler og strimler af meget fin galestro.
Brunello Vigna del Lago er en historisk cru fra vingården Val di Suga, det er en old school Brunello, fra tiden før ankomsten af barriques og teknologi. Denne vin lagret på store 30- og 50-hektoliters slaviske egetræsfade.
Det er en vin med et lavere alkoholindhold, lys orange-rubin farve, med meget fine og næsten umærkelige tanniner, med en blomstret næse af citrusnoter, myrte og friske kirsebær. Det er en Brunello med stor rigdom og balance, og den har desuden en meget behagelig lethed, velformet syre og en salt, mineralsk finish.
Høsten foretages med håndkraft. Maceration i ca 15 til 20 dage og fermentation 8 til 12 dage. Derefter modning i store slovenske egetræsfade i 24 måneder og 6 måneder i cementtank. Det hele sluttes af med 9 til 12 mdr. på flaske inden udgivelse.
- 97 point
Se vingårdens hjemmeside HER - Se også en dejlig video fra vingården HER
- Hvad anmelderne siger
Jeb Dunnuck
The 2018 Brunello Di Montalcino is gorgeous and distinctive in its style, with a smoky perfume of incense, rose petal, tarragon, and vibrant red cherry or red raspberry. On the palate, it is medium-bodied, with refined tannins, fresh acidity, and a saline, stony mouthfeel. A lovely wine just full of graceful elegance and polish, its notes of cedar, orange zest, and fresh soil all come together seamlessly. This is an absolutely gorgeous wine for readers seeking a Burgundian aesthetic. Drink 2025-2040.Wine EnthusiastThe nose is a well-stocked kitchen, with coffee always ready, a decadent spice drawer and expensive balsamic, and the aromas of cherries and soil wafting in from the garden. On the palate, notes of vanilla and candied orange underscore the cherries’ juicy sweetness, while the savory notes linger as undertones, before lithe tannins and hot acid usher in a long finish.
96+ Points: The 2018 Brunello Di Montalcino Vigna Del Lago brings a little more concentration to the table as well as a more savory edge. Noted by ripe cherry, tomato leaf, anise, toasted cedar, and saddle leather, it is medium-bodied but with a bit of amplified core, and reveals notes of ripe raspberry, blood orange, and dried roses on the palate. It is another expressive and elegant wine with fine tannins, refreshing acidity, and a long finish. Detailed and polished, while pure and transparent, it will drink well 2025-2040.
- Audrey Frick, jebdunnuck.com
97 - point
- Område og Producent
En perfekt trimmet allé af cypresser indrammer den historiske vingård, grundlagt i 1969 på et stykke landbrugsjord og ejet af den berømte Angelini-familie siden 1994. Val di Suga er en af de få vingårde, hvis unikke status i Montalcino er defineret af exceptionelle Brunello-vine . Her hersker en omhyggelig produktionsfilosofi, der tydeligt udtrykker stilistikken for vinmarkerne, der ligger både nord og syd for bakkebyen. Godset dækker 51 hektar, alle beplantet med Sangiovese Grosso.
De tre bjergsider, med forskellig jordbund, eksponeringer, højder og deres klimatiske forhold, producerer tre helt forskellige fortolkninger af Sangiovese, der vidner om vingårdens ønologiske unikke karakter. Vi taler om de tre cru-vine Vigna del Lago, Poggio al Granchio og Vigna Spuntali. Førstnævnte skylder sit navn til en nærliggende sø, der giver et usædvanligt mildt og køligt mikroklima. Beliggende nordøst for Montalcino vokser vinstokkene på vingårdens ældste vinmarker på en overvejende lerjord. Poggio del Granchio refererer til den anden vin, hvis druer er høstet nær Sant'Antimo, sydøst for Montalcino. Skiferjorden der, kaldet Galestro, anses for at være en af de bedste jorder til dyrkning af Sangiovese. Den tredje cru, Vigna Spuntali, kommer fra en sydvestlig vingård med skeletbaseret kalkstensgrundfjeld fra området omkring Sant'Angelo in Colle. Området har et meget typisk middelhavsklima på grund af dets nærhed til havet, hvilket giver særlig styrke til vinene.
Druerne fra hver vingård forarbejdes ret individuelt med hensyn til høstdato, gæringstemperatur, maceration og lagringstid. Endelig, for de grundlæggende Brunello di Montalcino og Brunello di Montalcino Riserva, er alle tre vinmarker blandet sammen, hvilket skaber en unik balance mellem struktur og elegance.
Den enorme territoriale mangfoldighed i vækstområdet er således tydeligt i forgrunden ved Val di Suga: Den ædle Sangiovese-druesort er kendt for at være særlig følsom over for forskellige jordbund. De forskelligartede smagsprofiler viser, hvordan druesorten udvikler sig på vidt forskellige måder afhængigt af undergrunden og mikroklimaet og derfor fortæller hvert sted sin egen historie.
"De tre forskellige steder er vores styrke," fortæller farm manager Andrea Lonardi, som har været ansvarlig for Val di Suga siden 2012 og sammen med ønolog Pietro Riccobono har designet denne territoriale vision. Vinene følger i deres fremstilling den klassiske, traditionelle Brunello-stil, som derudover har en nutidig karakter af høj kvalitet. Ikke uden grund er de blandt de mest eftertragtede Brunello-vine i verden.