- Beskrivelse
Gevrey-Chambertin ligger langs Route des Grands Crus i den nordlige ende af Côte, der løber fra nord til syd mellem Combes of Lavaux i den ene ende og Morey-Saint-Denis i den anden. Det kan sammenlignes med en Cinemascope-skærm, der vender mod øst, i højder mellem 240 og 280 meter.
Clos de Bèze dukker først op i Côte de Nuits' historie i år 640 e.Kr. som en klosterejendom. I 1219 overgik det til kannikerne i Langres, som beholdt ejendomsretten indtil den franske revolution (1789). Navnet Chambertin er blevet brugt siden det 13. århundrede og delte engang kejserlig godkendelse med Clos de Bèze - Napoleon ville ikke drikke andet. Dens grænser har ikke ændret sig siden middelalderen. I erkendelse af deres lighed knytter de 7 vinmarker, der støder op til Chambertin og Clos de Bèze, navnet Chambertin til deres egne navne (undtagen i tilfældet Clos de Bèze, hvor navnet Chambertin kommer først).Charmes-Chambertin er en af de mest berømte Grand Cru-vinmarker i Côte de Nuits-regionen i Bourgogne, og er også navnet på den tilhørende AOC for de vine, der produceres fra den. Pinot Noir er langt hen ad vejen den primære drue, der dyrkes i Charmes, selvom som med andre Bourgogne AOC-regler er vine tilladt op til 15 procent Chardonnay, Pinot Blanc eller Pinot Gris som hjælpedruer.
Grands Crus fra Gevrey-Chambertin er ikoniske Pinot Noir-vine; kraftfuld, viril, kompleks og intens. De kræver lige så komplekse, højtonede retter for at holde parringen i balance. Fjervildt (grillet eller endnu bedre i vinsovs) vil naturligvis være en værdig ledsager. Styrken af vinens tanniner vil modstå chokket af kontrasterende teksturer, mens dens aromatiske kompleksitet og frem for alt dens overdådighed vil fremhæve forskellene.
Lammesteg i sovs, kylling i rødvinssauce, glaseret fjerkræ og ribbenbøf vil også nyde godt af matchen, ikke at forglemme bløde oste, som får stærk støtte fra vinens kraft og aromatiske vedholdenhed.- Område og Producent
Hubert Camus og datteren, Marie Edith, er essensen af Gevrey Chambertin. De producerer kun Pinot Noir og en smule Aligoté, hvilket Camus-familien har gjort i næsten 200 år. Høsten klares manuelt, og alle druer håndplukkes nænsomt. På vingården fermenters vinen 18-23 dage for at ekstrahere et maksimum af smag og karakter fra druerne. Vinen lagres på egetræsfade, hvor den modner 14-20 måneder før flaskning. Familien vier al deres opmærksomhed til skabelsen af den sande, terroir-drevne vin, der afspejler områdets kendetegn og dybden fra den lerede & kalkstensholdige jordbund. Camus-familien holder de stolte traditioner fra den gamle Bourgogne-kommune i hævd, og lader sig ikke distrahere et øjeblik fra vinstokkenes kald – eller deres arbejde i mark og kælder – bevares; de ejer ikke en gang en hjemmeside.