- Beskrivelse
Barbaresco Ronchi Riserva fremstilles af gamle planter på dette respekterede territorio og marken har altid været familiens stolthed. Planterne yder druer, der giver en relativt stort anlagt Barbaresco med en betydelig dybde og tanninstruktur, ikke ulig Barbaresco fra Montestefano, der ligger tæt ved. Der er foreløbig kun fremstillet Riserva i 2004, 2006 og 2011. Det er en Barbaresco med et traditionelt udtryk og en fin evolution allerede ved frigivelsen, men den er særdeles gemmeværdig. Den har en dyb Nebbiolo-næse med klassiske tar and roses noter og sort kirsebærpræget frugt, læder og tobak. Som altid med en markant tanninstruktur, men også med en rig ekstrakt og sensuel sødme og en meget fin spændstighed i frugten. Det er en elegant Barbaresco og meget eksklusiv.
Ca. 10-12 dages nænsom maceration i horisontale temperaturkontrollerede rotofermentatorer. 30 måneders lagring på en 20 hl botte af tysk el. østrigsk eg, lavet af bødkeren Franz Stockinger. Der er kun høstet druer til 2000 fl.
Årgang 2016 er den bedste årgang i Piemonte siden 1996, som fik lige så høj årgangsrating. Derfor er prisen også relativt høj i forhold til andre årgange.
Se vingårdens hjemmeside HER - se en flot video med drone over vingården HER
- Område og Producent
Ejendommen blev grundlagt i 1950, men de tidligste aftapninger fra denne producent er fra omkring 1960. Et afgørende vendepunkt i ejendommens historie indtraf i 1988 da Angelo Rocca, traf – og blev vinmæssigt inspireret af – Elio Altare. Sympatiske Angelo markerede sig snart som Barbaresco-specialist og mente selv at 1991 var den første årgang for den ønskede Barbaresco-stil.
Der er nu i alt 15 ha vinmarker, overvejende i Barbaresco og lidt i Neive, samt 8 ha i S. Rocco Seno d’Elvio. Området, der ligger vest for Treiso med retning mod Alba, er i dag hjemmehørende under Alba kommune, men med Barbaresco-status. Den årlige produktion er på ca. 135.000 flasker, og heraf er knap 8 ha dedikeret til Nebbiolo. Dette giver ca. 38.000 flasker, fordelt på Ronchi og Loreto i Barbaresco kommune, og de nye besiddelser på den fortræffelige cru Montersino, der er delt mellem Treiso og San Rocco Seno d’Elvio, hvorfra der første gang er fremstillet en Barbaresco i 2001, uden markangivelse, da der er tale om druer fra unge planter.
Stilistisk er der sket en del radikale ændringer de senere år hos Albino Rocca. Hvor man tidligere ikke gik af vejen for at gære ved ret høje initialtemperaturer (helt op til 39 grader celsius!), går man i dag ikke over 30/31 grader celsius. Brugen af rotofermentatorer sker i dag langt mere nænsomt end tidligere. Tidligere års ret intensiv barriquelagring på Brich Ronchi, er med årgangen 2006 erstattet af en blot 4% ny barriquelagring, 16% brugte barriques og 80% 20 hl. botti. Dette giver knap så farvemættet en vin end tidligere. Ronchi fremstår i dag væsentlig mere elegant og finesserig, dog stadigt med en dejlig råfrugt. Albino Rocca var en af de første til at opdage den dygtige østriske bødker Franz Stockinger. Han blev så begejstret for Stockingers fade sammen med nebbiolo, at langt det meste er udskiftet til disse. I dag ser man Stockingers fade i flere andre kældre.
Datteren Paola, der har læst på ønologskolen i Alba, samt hendes mand Carlo, ligeledes økolog, er i dag, efter Angelo Rocca's død i 2012, garanterne for produktionen. De var begge i forvejen ansvarlige for størstedelen af vinfremstillingen. Også Paolas to søstre, Daniela og Monica arbejder nu også fuldt tid i firmaet.