- Beskrivelse
Luis Valentín og Carmen Enciso er Riojas dogmepar. Målet er at skabe essensen af Rioja ud af solen, den lerede jord og de højtbeliggende marker. De har købt små marklodder rundt omkring i hjertet af Rioja og går udelukkende efter de ældste stokke på +60 år. Alt dyrkes økologisk og alle vine gæres i cementkar og nogle af dem lagres færdig i små franske eller kaukasiske, letristede egefade. Det er uhyre komplekse og umiskendelige Rioja-tro vine, der skibes ud fra gården.
En usædvanlig vin, hvor man som navnet hentyder til, udelukkende bruger cementkar til at modne og udvikle vinen. Det er 100 % Temperanillo som er dyrket økologisk og modnet hele 30 måneder i cementkar.
En af de store forskelle mellem VALENCISO og andre vingårde er, at de fermentere, modner og runder vinene i cementtanke. I Rioja er typen af tønder, som en vingård har, reguleret af Regulatory Council, men ikke typen af cement. De fleste vingårde vælger rustfri ståltanke, et par trækar og meget få cementtanke. En af sidstnævnte er VALENCISO. »Det giver vinen livlighed, stabiliserer den og giver den lang levetid.
Inde i disse tanke er der ingen pludselige temperaturændringer, alt er mere gradvist, blødere, og det er godt til gæring og opbevaring. Tanniner polymeriserer bedre ( konverterer et stof til et andet med samme sammensætning, men med højere molekylvægt ) og er mere silkeblødt og mindre astringerende.
»Cement er 350 gange mere isolerende end rustfrit stål. Denne isolation er en stor fordel i alle vinprocesser. Beton absorberer varme med lidt energi. Denne varme vil blive afgivet på grund af dens lave varmeledningsevne, når miljøet afkøles på grund af vinterens ankomst. I rustfrit stål falder dets evne til at tilbageholde energi drastisk. Det ydre miljø regulerer tankens temperatur.
Hemmeligheden bag en fantastisk vin er bløde ekstrakter, sagde Emile Peynaud . Cementaflejringer er mindre udvindende og vil give mere stabile og langlivede vine. Det er et depositum med alle det 21. århundredes fordele. Tidligere var kvaliteten af cementen dårligere, de var ikke belagt indvendigt, og de havde heller ikke temperaturkontrol.
Se vingårdens hjemmeside HER - og en video fra gården og området HER
- Hvad anmelderne siger
93 points Robert Parker
One of the particularities from Valenciso is that they started using concrete (cemento) for the fermentation if their wines right from the beginning in 1998. Now they release a 2018 Cemento, the first vintage of a young, juicy and fruit-driven wine with soft extraction, keeping the fruit and liveliness through aging the wine exclusively in concrete for two and a half years. It's juicy and ripe without excess at 14% alcohol, and it has a medium to full body, a gentle texture with fine tannins and very good freshness. 10,000 bottles produced. It was bottled in May 2021.★★★★★ Houlbergs Vinblog
Den næste Bodeguera de Valenciso vin er – som navnet faktisk også siger – alene lavet i cementtanke. Det er så vinen Valencisco Cemento, som jeg smager i årgang 2018. Det er igen ren Tempranillo, som både er fermenteret og lagret i cementtanke … vinen er faktisk lagret hele 30 måneder i cementtankene. WAUW ... sikke dejlig landlig, bondsk og animalsk duft. Der er kæmpe dybde, godt med mørk frugt med blommer, kirsebær og brombær, kul, tjære og koks, blyanter og bare en snert af grønne krydderurter. Mums. Hvor er det blødt og imødekommende, smager sgu fandens godt. Det er klart en mørk Tempranillo vin, men der er ingen afsavn af de ristede fade, for alt sidder på på de rigtige steder. Det er virkelig en omfavnede, blød og cremet vin, har en svag te-blade bitterhed, lidt tobak, kakao og mørk chokolade.★★★★★ Ekstra Bladet
Vin på tempranillo fra Rioja men fermenteret og modnet på cementtanke og har altså ingen fad, hvilket ikke er ofte man støder på i Rioja. Blød, rund med flotte sorte bærnoter, krydderier og let urtet præg. Flot koncentration og en flot lang afslutning. En spændende vin som får en stor anbefaling med. 9291 points James Suckling
Aromas of blackcurrants and black cherries with notes of walnuts, cured meat, leather, cloves and wet earth. Medium-to full-bodied with firm tannins and a round, creamy texture. Deep core of ripe black fruit with hints of chocolate at the end.- Område og Producent
Vingårdens historie
VALENCISO blev født i 1998, da de, Luis Valentín og Carmen Enciso, forenede deres efternavne for at producere vin i deres drømmevingård i La Rioja Alta , hvor de stammer fra. Med knowhow og internationale vision erhvervet efter 15 års fælles arbejde i ledelsen af en prestigefyldt Rioja Alavesa vingård.
I en vingård er det vigtigste vingården . Man har vinmarker i La Rioja Alta, i Ollauri, Briones, Haro, Rodezno, Gimileo, Zarratón og Villalba.
De er alle højt oppe i bakkerne, mellem 480 og 610 meter, på kalkholdig lerjord, der favoriserer surheden og finessen i den nordlige Tempranillodrue.
Som vinmagere med en langsigtet vision og 36 års erfaring ønsker man, at når du vælger en af deres vine, at du har sikkerhed for at få det rigtigt.
Der er ingen VALENCISO 2003 eller 2013, fordi disse årgange ikke levede op til kvalitetsniveauet.Vingården er kælderens liv. Et århundreders historie gennem topografi, jordbund, klima og mennesket. Vingården drager fordel af den historie til at afsløre den i deres vin, idet man søger at fortsætte og forbedre arbejdet for dem, der gik forud for dem.
Valenciso har valgt kvalitet frem for kvantitet og reduceret produktionen til et udbytte på 5.000 kilo pr. hektar - i stedet for de 6.500 tilladte - for at favorisere druens koncentration og rigdom.
Siden 2006 har man arbejdet i vingården efter bæredygtig eller integreret vindyrkning. I 2017 tog de endnu et skridt og gik over til økologisk landbrug . Det er den bedste måde at dyrke på for at respektere jorden, vinstokken og miljøet.
Vingården bruger ikke herbicider, pesticider eller insekticider. Det forudsætter mere tid, da mange flere timers arbejde er nødvendige i marken og større risiko, da den økologiske kamp ikke har kemiens effektivitet. I sidste ende udmønter alt sig i flere omkostninger.
Vingården håndhøster som en god vin kræver . På denne måde kan der laves det bedste vin fordi man kan udvælge de bedste druer. Derudover fortjener de gamle vinstokke den delikate pleje ved høst, som kun er mulig manuelt. Hvilket udmønter sig i ligeledes højere omkostninger.