- Beskrivelse
Mt. Brave Vineyard, engang Chateau Potelle Vineyard, blev etableret for årtier siden i højder fra 1.400 til 1.800 fod. Mens Mt. Veeder er køligt, sidder Mt. Brave over tågelinjen, hvor morgensolen varmer druerne hver dag. Jordbunden er sparsom og består af en gruset muldjord med store og små sten. Næringsstoffer og mineraler er sparsomme, hvilket resulterer i små bær med koncentrerede og komplekse smag.
Vindyrkning på Mt. Brave-vingården er ikke for de frygtsomme. De sædvanlige praksisser skal glemmes i høje højder, hvor tynde jorder knap holder vand, og stenet terræn udfordrer både grundstamme og mennesker. Vinterregn skal fanges, og erosion forhindres. Under høsten skal små kasser forsigtigt flyttes op og ned ad stejle skråninger for at beskytte både vinstokke og vingårdsarbejdere. Arbejdet er hårdt og arbejdskrævende. Lidt mekaniseret moderne teknologi findes her.
Vinene fra Mt. Brave viser de karakteristiske brambly-aromaer og blå frugtsmag, der er fælles for Mt. Veeder, men som udtrykkes her ualmindeligt godt. De har intens mineralitet, veldefinerede tanniner, der muliggør forlænget ældning, og genkendelig mundtiltalende syrlighed. Den utrolige struktur antyder en udvidet udvikling over tid, men vinene er lavet til nydelse og fest i nuet.
En blanding af 88% Cabernet Sauvignon, 6,5% Cabernet Franc, 3% Merlot, 1,5% Petit Verdot og 1% Malbec, 2018 Cabernet Sauvignon Mt. Veeder blev lagret i 22 måneder på egetræsfade, 82% nye. Dyb granat-lilla farvet, det udspringer af glasset med levende creme de cassis, bagte blommer og Morello-kirsebærdufte, efterfulgt af nuancer af sauterede urter, nellikeolie, mokka og sveden jord. Den fyldige smag er tæt med lag af sorte og blå frugter, med en klippefast rygrad af kornede tanniner og stor tension, der afslutter lang og mineralsk. Der blev lavet 6.753 kasser dette år.
Vingårdens hjemmeside HER
Se en fed video med winemaker Chris Carpenter HER
- Hvad anmelderne siger
97 points Jeb Dunnuck
Lots of cassis and black raspberry fruits as well as classic Mount Veeder notes of lavender, violets, bouquet garni, and rocky, mineral-like notes emerge from the 2018 Cabernet Sauvignon. A deep, full-bodied mountain Cabernet Sauvignon, it has a plush, layered texture, beautiful tannins, a deep, concentrated mid-palate, and a great finish. Another head-turning wine from this label, it’s a candidate for the best Napa Valley Cabernet Sauvignon out there at the price point. (1/2021)
97 points Vinous
The 2018 Cabernet Sauvignon from Mt. Brave is fabulous. Inky, rich and explosive, the 2018 possesses tremendous depth and tons of personality. Graphite, blue/purplish fruit, blackberry jam, bittersweet chocolate, sage, lavender, menthol give the 2018 tons of character to match its explosive feel. The brooding, backward wine is going to need quite a bit of time to unwind, but boy is it gorgeous. (AG) (1/2021)
95 points Int'l Wine Review
The 2018 Mt.Brave Cabernet Sauvignon is absolutely fantastic. It instantly begins to impress with alluring aromatics of blackberries, blueberries and black cherries which are woven together with exotic spices, violets, espresso, gravel and licorice that all take shape and soar from the glass. On the palate this is full-bodied, layered and remarkably well-structured with beautifully polished tannins backing it all. It continues to impress with its outstanding depth, concentration as the complex flavor profile continues through the long finish. This is excellent today, but it will be a wine that will continue to drink beautifully for two or more decades. (JD) (11/2021)
95 points James Suckling
Blackberry and chili with hints of cloves and graphite. Bitter chocolate, too. Full-bodied, very linear and tight with intense tannins that lead you down the finish. Solid structure. (4/2021)
95 points Wine Advocate
A blend of 88% Cabernet Sauvignon, 6.5% Cabernet Franc, 3% Merlot, 1.5% Petit Verdot and 1% Malbec, the 2018 Cabernet Sauvignon Mt. Veeder was aged for 22 months in oak barrels, 82% new. Deep garnet-purple colored, it springs from the glass with vibrant crème de cassis, baked plums and Morello cherries scents, followed by nuances of sautéed herbs, clove oil, mocha and scorched earth. The full-bodied palate is densely laden with layers of black and blue fruits, sporting a rock-solid backbone of grainy tannins and great tension, finishing long and minerally. (LPB) 95+ (1/2021)
95 points Wine Spectator
This packs in lots of dense yet sleek blackberry, mulberry and black currant fruit flavors, while anise, sassafras and violet notes add range throughout. There's plenty of structure embedded as well, though it tilts to the zesty, acid-driven side of the ledger, further enlivening the fruit. This has a serious oak treatment, but it's very precise and fine-grained. For the cellar. (JM) (10/2021)
94 points Decanter
The winemaking precision of Chris Carpenter as his team is apparent across all their projects regardless of price point, making the Mt. Brave particularly impressive as a relative value proposition. Soft but ripe red fruits and briar on the nose. Rich, energetic and attractively dry on the finish. Punches above its weight across all metrics of power, complexity, length, and intrigue. (ML) (10/2020)
- Område og Producent
Vin er blevet fremstillet på Mt. Veeder-jord siden begyndelsen af 1860'erne. Sammen med andre Napa vinfremstillingspionerer som Charles Krug og Agoston Haraszthy viste kaptajn Stalham Wing, som ankom i 1853, den første Mt. Veeder-vin på Napa County Fair i 1864.
Mt. Veeder er den største AVA i Napa Valley, etableret i 1993, men tallene fortæller ikke rigtig historien. Bjerget er på 25 kvadratkilometer eller 15.000 acres, der strækker sig fra Carneros til Oakville og ned til Glen Ellen. Alligevel er kun 1.000 acres plantet til druer, mindre end 2 procent af Napa Valleys produktion med de laveste gennemsnitlige udbytter i regionen. Cabernet Sauvignon er den mest plantede sort, men Malbec klarer sig exceptionelt godt her.
Mens meget af Napa Valley er en blanding af 30 forskellige jordarter fra den vulkanske aktivitet, er meget af Mt. Veeder en gammel havbund med tynd, stenet jord, typisk 12 til 24 tommer dyb. Stejle skråninger på op til 30 grader har en bred vifte af eksponeringer, hvilket skaber mikroklimaer omkring hver snoede sving. San Pablo Bay bringer kølende maritime påvirkninger og tjener til at moderere de daglige temperatursvingninger. Det er ikke ualmindeligt for Mt. Veeder at der er dagtemperaturer 10° til 15° køligere end dem i selve Napa Valley. Vækstsæsonen går langsomt, hvor høsten her strækker sig ind i november, endnu en påmindelse om, hvor ekstrem udfordringen, men hvor givende resultaterne kan være.