- Beskrivelse
Modsat mange andre kooperativer satser Santadi udelukkende på kvalitet og man har derfor vedtaget et maksimalt høstudbytte på 40 hl/ha og lavere for de bedste vine. Der satses næsten udelukkende på lokale druer, fortrinsvis Carignano, Cannonau (Grenache) og
Monica til de røde, og Vermentino, Nuragus og Nasco til de hvide. Det er med denne strategi lykkedes ledelsen og ønologen Davide Pera, i samarbejde med den legendariske, men nu afdøde (2016) konsulterende ønolog Giacomo Tachis – manden bag vine som Tignanello, Sassicaia og Solaia - at bringe Santadi helt i front blandt de sardiske producenter. Samtidig har man fastholdt et meget stærkt forhold mellem pris og kvalitet for alle vinene, der er rene, balancerede og velstrukturerede.Terre Brune er topvinen fra Santadi. Druerne kommer fra mere end 100 år gamle stokke, som står frit som små buske/træer i den sandede jord. Terre Brune fremstilles af 95% Carignano fra gamle planter, der suppleres med 5% af den lokale Bovaleddu. Carignano kendes måske især fra Priorato og fra Languedoc-Roussillon og det sydlige Rhône, hvor den ofte anvendes som blandingssort. I Terre Brune viser druen sine mest fortrinlige og dramatiske kvaliteter som demonstrerer at den klarer sig fremragende i Sulcis-distriktet i Cagliari. Carignano til Terre Brune dyrkes traditionelt, på fritstående, buskede upodede gamle planter, franco di piede, dvs på fri fod, modsat piede rupestris, dvs podet på amerikansk fod eller rodstok, vitis rupestris. Dette er muligt fordi jorden her er så sandet, at det beskytter mod angreb fra vin-lus. De mere end 100 år gamle planter vokser på Santadis mest favoriserede jorder i Sulcis, hvor de yder en af Sardiniens største og mest anmelderroste vine.
Gæring og 15 dages maceration på temperaturkontrollerede ståltanke ved 25-28° C. Efterfølgende lagring i 16-18 måneder på nye franske barriques, efterfulgt af 12 måneders flaskelagring
Vingårdens hjemmeside HER
- Område og Producent
Kooperativet Cantina di Santadi der blev stiftet i 1960, har i dag ca. 215 medlemmer. De ca. 500 hektar vinmarker der er grundlaget for Santadis produktion, er spredt ud på 9 forskellige kommuner i det sydøstlige hjørne af Sardinien. Den samlede produktion for kooperativet er på 1.000.000 flasker fordelt på 11 forskellige vine, hvor vi i første omgang har valgt denne og en hvid.
Modsat mange andre kooperativer satser Santadi udelukkende på kvalitetsvin, og har derfor vedtaget et maksimalt udbytte på ca. 40 hl per hektar. Ydermere har de valgt kun at bruge lokale sardiske druer, hovedsageligt Carignano, Monica og Nuragus til de røde vine og vermentino og nasco til de hvide.
Det er med denne strategi lykkedes Santadis ønolog Piero Cella i samarbejde Giacomo Tachis, manden bag bla. Sassicaia og Tignanello, at fremstille fyldige og velstrukturerede vine af stor klasse som Rocca Rubia, Baie Rosse og ikke mindst Terre Brune. Sidstnævnte har ved flere lejligheder modtaget 3 glas, der er den højeste udmærkelse, af vinguiden Gambero Rosso.
Fælles for samtlige Santadis vine er dog, at der er et usædvanligt godt pris/kvalitets forhold.