Albino Rocca - Barbaresco - Grappa

495,00 kr

 

"Grappa di Barbaresco"

Grappa er en brandy af drueresterester med oprindelse i det nordlige Italien. Topproducenten Albino Rooca er kendt for nogle af de fineste Barbaresco vine og af kvaset, såsom druerester laver vingården også en fantastisk Grappa.

TypeGrappa
Indhold i CL50
LandItaliensk
OmrådePiemonte
Alkohol43 %
6 stk. På lager
Beskrivelse

Grappa opstod som et sparsommeligt produkt for at gøre brug af de faste stoffer, der er tilbage fra vinfremstilling. Den skal gæres og destilleres fra presserester (marc på fransk), de faste rester af druen; skind, frugtkødsfrø og stilke (navnet oversættes som "druestængel"). Der kan ikke tilsættes vand.

En destillation af hel most (faste stoffer og juice) er i Italien kendt som acquavite d'uva. I modsætning hertil er brandyproduktion baseret på direkte gæring af ren druesaft.

Fordi destillationen skal finde sted på faste stoffer, bruges en direkte flamme ikke, da det ville brænde rester. I stedet bruges en form for bain-marie til dampdestillation.

Stilkene og frøene gæres også med saften og kødet. Dette producerer en lille mængde methanol, som er betydeligt mere giftigt end den ønskede ethanol. Methanolen skal fjernes forsigtigt under destillationen.

Dette problem ligger bag den historiske italienske lov, der pålægger vingårde at sælge deres affaldsrester til grappa-producenter. Denne regulering af produktionen var designet til at bekæmpe moonshiners. I Italien er der både store producenter, som eksporterer globalt, og små håndværkervirksomheder.

Fire generationer fortæller historien om vingården Albino Rocca, det er en tradition for vinfremstilling, som man fortsætter gennem deres eget arbejde, men alligevel ledes af dem, der gik forud for dem; Bedstefar Albino og far Angelo Rocca. I dag som i fortiden er familien konstant på udkig efter vin af højeste kvalitet, der udtrykker de egenskaber, renhed og elegance, der er så genkendeligt forbundet med Barbarescos område.

En af de fineste Grappa vi har smagt og dette er kun for den absolutte kender.....

Se vingårdens hjemmeside HER

Hvordan laves Grappa. Se HER

Område og Producent

Ejendommen blev grundlagt i 1950, men de tidligste aftapninger fra denne producent er fra omkring 1960. Et afgørende vendepunkt i ejendommens historie indtraf i 1988 da Angelo Rocca, traf – og blev vinmæssigt inspireret af – Elio Altare. Sympatiske Angelo markerede sig snart som Barbaresco-specialist og mente selv at 1991 var den første årgang for den ønskede Barbaresco-stil.

Der er nu i alt 15 ha vinmarker, overvejende i Barbaresco og lidt i Neive, samt 8 ha i S. Rocco Seno d’Elvio. Området, der ligger vest for Treiso med retning mod Alba, er i dag hjemmehørende under Alba kommune, men med Barbaresco-status. Den årlige produktion er på ca. 135.000 flasker, og heraf er knap 8 ha dedikeret til Nebbiolo. Dette giver ca. 38.000 flasker, fordelt på Ronchi og Loreto i Barbaresco kommune, og de nye besiddelser på den fortræffelige cru Montersino, der er delt mellem Treiso og San Rocco Seno d’Elvio, hvorfra der første gang er fremstillet en Barbaresco i 2001, uden markangivelse, da der er tale om druer fra unge planter.

Stilistisk er der sket en del radikale ændringer de senere år hos Albino Rocca. Hvor man tidligere ikke gik af vejen for at gære ved ret høje initialtemperaturer (helt op til 39 grader celsius!), går man i dag ikke over 30/31 grader celsius. Brugen af rotofermentatorer sker i dag langt mere nænsomt end tidligere. Tidligere års ret intensiv barriquelagring på Brich Ronchi, er med årgangen 2006 erstattet af en blot 4% ny barriquelagring, 16% brugte barriques og 80% 20 hl. botti. Dette giver knap så farvemættet en vin end tidligere. Ronchi fremstår i dag væsentlig mere elegant og finesserig, dog stadigt med en dejlig råfrugt. Albino Rocca var en af de første til at opdage den dygtige østriske bødker Franz Stockinger. Han blev så begejstret for Stockingers fade sammen med nebbiolo, at langt det meste er udskiftet til disse. I dag ser man Stockingers fade i flere andre kældre.

Datteren Paola, der har læst på ønologskolen i Alba, samt hendes mand Carlo, ligeledes økolog, er i dag, efter Angelo Rocca's død i 2012, garanterne for produktionen. De var begge i forvejen ansvarlige for størstedelen af vinfremstillingen. Også Paolas to søstre, Daniela og Monica arbejder nu også fuldt tid i firmaet.