- Beskrivelse
Grappa opstod som et sparsommeligt produkt for at gøre brug af de faste stoffer, der er tilbage fra vinfremstilling. Den skal gæres og destilleres fra presserester (marc på fransk), de faste rester af druen; skind, frugtkødsfrø og stilke (navnet oversættes som "druestængel"). Der kan ikke tilsættes vand.
En destillation af hel most (faste stoffer og juice) er i Italien kendt som acquavite d'uva. I modsætning hertil er brandyproduktion baseret på direkte gæring af ren druesaft.
Fordi destillationen skal finde sted på faste stoffer, bruges en direkte flamme ikke, da det ville brænde rester. I stedet bruges en form for bain-marie til dampdestillation.
Stilkene og frøene gæres også med saften og kødet. Dette producerer en lille mængde methanol, som er betydeligt mere giftigt end den ønskede ethanol. Methanolen skal fjernes forsigtigt under destillationen.
Dette problem ligger bag den historiske italienske lov, der pålægger vingårde at sælge deres affaldsrester til grappa-producenter. Denne regulering af produktionen var designet til at bekæmpe moonshiners. I Italien er der både store producenter, som eksporterer globalt, og små håndværkervirksomheder.
Denne grappa kommer fra den fine vingård Brigaldara, som er kendt for at lave fine Valpolicella vine. Du kan læse meget mere om vingården HER
Samtidig kan du se en video om hvordan Grappa produceres HER
- Område og Producent
La Brigaldara er beliggende i hjertet af Valpolicella Classico distriktet, nærmere bestemt lidt uden for landsbyen San Floriano, der ligger en anelse nord-vest for Verona. Ejendommen – fysisk en smuk villa fra 1400-tallet, der nyder en betagende placering, omgivet af marker og oliventræer - drives med stor kyndighed af Stefano Cesari. Navnet Brigaldara ses første gang i et notat i et lokalt arkiv fra 1260 og henviser til en lille klynge gårde, selve villaens beliggenhed og det omkringliggende landområde.
Ejendommen har været i familiens eje siden 1929 og der har været flasket vin under eget navn siden 1979. Selve ejendommen råder over 50 ha jord og der flaskes årligt i omegnen af 250.000 flasker, idet der udelukkende anvendes egne druer.Markerne, hvoraf nogle få er lejede, er fortrinsvis beplantet med område-typiske sorter som Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella og Molinara, men også Sangiovese finder vej i nogle af vinene, der alle synes at afspejle en ”somewhereness”, altså en særlig og unik lokalitet. De meget velanmeldte vine er generelt fyldige, men elegante, komplekse og saftige. Stilen er generøs og måske med en anelse mørkere frugt end det ofte ses fra området, og der anvendes både små og store fade i produktionen, afhængig af vintype.