- Beskrivelse
Destilleriet blev etableret i 1918, men det antydes, at det var i drift allerede i 1899. Destilleriet har fået sit navn fra Caroni-sletten, hvor det ligger - en region, der var hjemsted for øens vigtigste sukkerplantager. På grund af sin beliggenhed nød Caroni godt af sit eget sukkerraffinaderi og derfor en konstant, direkte forsyning af lokal melasse.
Caroni blev købt af Tate & Lyle i 1936, som solgte en kontrollerende andel til regeringen i 1970, før destilleriet blev fuldt nationaliseret i 1975. Staten forhandlede sig frem til et salg af en andel på 49% til Angostura. Efter at have været statsstøttet i flere år, kollapsede den lokale sukkerindustri endelig, og i 2002 lukkede sukkerfabrikken dørene. Uden en kilde til melasse lukkede Caroni-destilleriet flere måneder senere, i 2003. Mens der engang var mere end 50 destillerier på Trinidad, er der i dag kun Angostura tilbage.
Oprindeligt havde Caroni en støbejerns-pot still, men den anskaffede sig en Coffey-still i træ i 1936 og derefter en enkelt søjle, da den absorberede Esperanza og Bronte Estates i 1955. Søjlen producerede stadig særlig højester rom og er ansvarlig for Caroni stil som den er kendt i dag. Pot og Coffey stills blev stadig udskiftet i 1980'erne.
Inden destilleriets lukning blev rommen hovedsageligt solgt til blanding – sjældent opført under Caroni-mærket. Den karakteristiske stil på disse sjældne aftapninger gav imidlertid Caroni et ry blandt de mest dedikerede rom-elskere. De producerede rom var tunge, komplekse, tørre, olierede og høj i alkohol - ofte brugt til blandinger til den britiske flåde.
Caronis fortælling kunne være afsluttet i 2003 – hvis det ikke var for den italienske importør og distributør Luca Gargano. Da han besøgte øen i 2004 for at skrive en bog om rom, kom han tilfældigt over det lukkede destilleri. Den første skuffelse over at stå over for destilleriets lukkede døre blev dog udlignet, da han opdagede et toldlager med hundredvis af tønder, hvoraf de ældste var fra 1970'erne. Garganos firma Velier købte aktierne i deres helhed i løbet af de næste par år.
De første Velier Caroni-aftapninger blev frigivet i 2005 (et udvalg fra 1980'erne), samme år som destilleriet blev revet ned og beseglede dens skæbne. Siden da har "Caronimania" taget fat, med disse bemærkelsesværdige spiritus nogle af de mest eftertragtede. Der frigives kun to eller tre aftapninger hvert år, og de resterende lagre dryppes ud på markedet i partier på blot flere hundrede flasker.
Således også denne enestående 24 års aftapning som Valinch & Mallet har fået fingrene i. Valinch and Mallet Caroni 24YO er en limited edition one fad fra Caroni Distillery. Rommen blev lavet på basis af melasse, kolonnedestilleret. Lagret i mindst 24 år (11 år i tropisk klima, 13 i kontinentalt klima). Aftappet med en naturlig farve uden koldfiltrering. Limited edition og består af 245 flasker. Bag på flasken findes der et kunstværk som er lavet af Laura Omacini.
Se Valinch & Mallet's hjemmeside HER
- Område og Producent
Opdag en verden af ekstraordinære enkeltfadsaftapninger.
Valinch & Mallet er en ung italiensk uafhængig aftapper som specialiserer sig i enkeltfadsaftapninger, tappet ved fadstyrke og uden chill-filtrering. Bag firmaet står to personer, forenet af deres fælles passion for whisky og rom, og ønsket om at gøre karriere indenfor deres passion. Sådan opstod udvælgelsen af whisky og rom under navnet Valinch & Mallet.
At udvælge enkeltfade med whisky og rom er ikke nogen videnskab, men derimod en kunst. Det handler om smag. Det handler om at foretrække et fad over et andet. Det handler om udvælgelsen af det ekstraordinære, og at kunne finde dette. For det er netop i de enkelte fade, hvori det ekstraordinære findes. Hvis altså man formår at finde det.
Der er mange ukendte og ukontrollerbare faktorer, der påvirker lagringsprocessen på de enkelte fade med whisky og rom: størrelsen af fadet, træet som danner dets stave og placeringen i lagerhallen. Stod fadet tæt på en kilde til varme eller kulde? Var fadet tættere på hoveddøren, og på den måde påvirket af den kolde luft udefra? Disse små variationer er med til at give subtile forskelle i smagsprofilen. I løbet af årtier opsummeres disse forskelle i smagen, og gør dermed de enkelte fade unikke. Tiden former forskellighederne, og da fadene i Valinch & Mallet-serien ikke blendes sammen, kan du opleve de unikke forskelligheder som findes i smagsprofilen.
Forklaring på navnet Valinch & Mallet:
Valinch; Et rør til at trække spiritus ud af det lille hul i tønden.
Mallet; En speciel type hammer, ofte lavet af gummi og/eller træ, som benyttes til at slå ”proppen” af tønden.