3,9 vivino

Tannenberg - Sauvignon Blanc - Manincor - Alto Adige

295,00 kr
  • Køb 3 for 275 pr. fl. og spar 7%

 

"Tannenberg oh Tannenberg"

Manincor's vine er adelige. Ligesom deres skaber. Greven på slottet laver vine, som meget få gør i denne vin verden. Perfektion ud i alle afkroge. Bio producent med kæmpe tryk på BIO. Hans vine er rene og udtryksfulde. Elegante og femnine, men med en pondus, som understreger, at Greven er mand.

TypeHvidvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeBiodynamisk
LandItaliensk
OmrådeAlto Adige
FyldeFrisk, Frugtig, Fyldig, Tør
DruerSauvignon Blanc
God TilFisk, Grillede retter, Lyst Kød, Skaldyr
År2018
Alkohol13,5 %
Vivino3,9
Duft

intens aroma af grapefrugt og hvid fersken

Smag

Fyldig i smagen, ellers temmelig mineralsk som våd sten og med et saftig syreindhold.

Beskrivelse

Biodynamisk styring fungerer kun, hvis den understøttes af en indre holdning. I starten var det ikke let at implementere den biodynamiske metode i virksomheden. Biodynamik betyder mangfoldighed og holistisk tænkning i cyklus. Planter har brug for et miljø, der er så komplet som muligt - en sund jord med gavnlige organismer, dyr, der bruger vinmarken som et levested. I dag lever får, quessanter fra Bretagne hedder racen, i vinmarkerne. Man tilbyder et land med mælk og honning til bier. Mange fugle tilbringer livet i vinmarkerne.
Træer og hække bryder vinmarkerne. I hver anden række af vinstokke plantes blandet frø af korn, blomster, kløver, raps osv.
Biodynamisk ledelse og bæredygtig livsstil og forretning er "igangværende arbejde". Kælderen blev bygget i 2004 og ligger under jorden: Det betyder, at værdifuldt kulturland er bevaret. Det er termisk dækket af vinmarkens jord, geotermisk energi bruges også til temperaturkompensation.
En biomasseanlæg fungerer med træflis fra Grevens skov og fra æble og vin. Man erstatter tyngdekraften over tre etager stort set uden brug af ​​pumper. Manincor er også en olie- og gasfri zone.

Tannenberg er en vin skabt af fundamentet, som Manincor har lagt. Lieben Aich i Terlan, en sydvestlig hældning 300 m over havets overflade med et mildt, luftigt mikroklima og vandgennemtrængelig sand og ler på porfyrforvitret klippe. Jorden har en meget fin mineralstruktur. 

De afstamlede druer, som er Sauvignon Blanc blev presset nænsomt over 12 timer samtidig macerationen for at udtrække aroma og struktur fra bærskindene. Fermenteringen fandt sted i trætønder spontant med druegær. Aromaen og smagen raffineres i de ti måneder, hvor den ældes på den fine gær.

Se vingårdens hjemmeside HER - se en video fra vingården HER

Område og Producent

Trentino-Alto Adige deles typisk op i to områder, Sydtyrol og Trentino. Sydtyrol er det ældste tysktalende vinområde i Europa. Indbyggerne er tosprogede og har stadig stærke bånd til Østrig, som de jo tilhørte frem til afslutningen af 1. Verdenskrig. Vinmæssigt tager historien sin begyndelse helt tilbage til etruskernes tid.

Her har man fundet mange eksemplarer af den såkaldte “situla”, en slags vinvase (beholder) fra den tids handlende. Romerne indførte brugen af træfade til både modning og transport af vinene. Romerne indførte desuden et drueopbindings-system med trærammer, som var forgængeren til Pergola-systemet, som man bruger i dag.

Druemæssigt er regionen rigt repræsenteret ved både lokale og mere internationale sorter. Regionen er nok mest kendt for hvide vine, men i realiteten er de røde imidlertid dominerende. Af grønne druer ligger tyngden hos Pinot Grigio og Chardonnay, mens de vigtigste blå er Marzemino, Lagrein, Vernatsch (Schiava), Teroldego, Cabernet, Merlot samt Pinot Nero.

Sydtirol
Italiens nordligste vindyrkning finder man her i Sydtirol. Området er generelt vanskeligt tilgængeligt, idet kun 5% af jorden ligger under 500 meters højde. Et andet kendetegn er, at mindre end 15% af den klippeprægede overflade er dyrkningsmulig. Undergrunden er limstensbaseret med glaciale aflejringer af grus, sand og ler. Jorden er generelt næringsfattig, let og veldrænet. De store udsving mellem dag- og nattemperaturer fremmer smag og duft i vinene.

Manincors filosofi er enkel. Den fokuserer på intensiv markpleje, lave udbytter og så lidt intervention i kælderen som overhovedet muligt. Igennem flere år har vi fulgt dette fremragende vinhus, og har med glæde kunnet konstatere en utrolig stabil og sikker hånd gennem hele produktionen. Ligeledes har vi fra første møde fornemmet en klar holdning til vinproduktion – en holdning som vi også kan genkende i vinene med deres rene og elegante udtryk.

Vingården Manincor har en over firehundredeårig historie. Først da Greve Michael Goëss-Enzenberg tog over blev de store ændringer foretaget. En ny underjordisk vinkælder blev bygget, og i dag er  hele husets produktion omlagt til biodynamisk jordbrug. Ønsket med denne nye filosofi var, at producere så rene og klare vine som overhovedet muligt. Man ville desuden producere sunde og delikate fødevarer ud fra et bæredygtigt ræsonnement med fuld respekt for naturen. Frugt, vin, skov og marker udgør et samlet hele, og er i dag certificeret med EU’s økologimærke for fødevarer og Demeters biodynamiske certifikat.

Når Manincor taler om bæredygtigt landbrug, er der tale om mere end et ”buzz word”. Man har således omlagt produktionen fra en såkaldt monokultur – altså fra en intensiv dyrkning af en bestemt afgrøde, til nu at omfatte mange forskellige afgrøder. Ud over vin dyrkes der i dag også frugt til marmeladeproduktion, til salg af æbler og tørrede frugter. Herudover produceres der honning, og et ikke uvæsentligt areal er udlagt til kløvermarker. Desuden fremstilles der også homøopatiske produkter baseret på urter. Også disse bliver produceret på stedet. Sidst, men ikke mindst, producerer Manincor sine egne egefade. Træet hertil stammer fra ejendommens store beplantning af egetræer. Det opskårede træ modnes i minimum tre år før det bliver videreforarbejdet til vinfade. Ved hjælp af biomasse- og jordvarmeanlæg har man også i dag opnået en CO2 neutral energistatus uden brug af hverken gas eller olie.

I kælderen følges månens cyklus og man benytter tyngdekraften når vinen skal veksle mellem de tre plan. Således undgår man pumper, der kan beskadige drueskaller og sten. Der foretages i øvrigt ingen filtrering. To tredjedele af de hvide vine og alle de røde vine fremstilles med naturligt forekommende gærceller. Åbne gæringskar benyttes til rødvinsproduktionen. De hvide vine gærer og lagres på store ovale fade med en størrelse på mellem 12–30 hl. Hver mark vinificeres og lagres for sig og der arbejdes både med monovarietale vine og blends.