September Cider med hyldebær og blomst 2024 fra Mergelsø. - Danmarks bedste gourmet cider

150,00 kr

 

"September cider m/hyld"

Her tester Mergelsø en anden naturressource de har ved søen: Hyldebær og -blomst. I 2. gæringen på flaske tilsættes gærede Hyldebær og -blomst til September Cider aftapningen. Dette giver en intens 2. gæring.

TypeCider
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeØkologisk
LandDansk
FyldeFrisk, Tør
God TilDansk Julemad, Fed Fisk, Fisk, Grillede retter, Skaldyr, Sushi
År2024
Alkohol7 %
10 stk. På lager
tabs-icon1 Duft

Cideren er tør og står purpur rød. Flot i glasset med fine bobler. Duft af hyldeblomst og smag af hyldebær og æbler i et harmonisk blend – tør og vinøs.

tabs-icon2 Smag

Cideren er tør og står purpur rød. Flot i glasset med fine bobler. Duft af hyldeblomst og smag af hyldebær og æbler i et harmonisk blend – tør og vinøs.

Beskrivelse

Fremstilling af Cider:

Med de unikke naturressourcer Mergelsø har til rådighed har man valgt at producere udelukkende på naturens præmisser. Dette betyder, at de ikke tilfører nogen former for kemi til rå-mosten, gæren er den naturligt forekomne på æblerne og der anvendes ikke enzymer, svovl eller anden kemi. Mergelsø fik i 2017 økologisk autorisation.

Fremstillingsprocessen tager sin tid. I efteråret samles æblerne ind i takt med at de modner og falder af træerne. Efter grundig vask og frasortering rives æblerne til lind pulp og presses til råmost. Tankene fyldes og 1. gæringen kører på tankene med løbende om-stikninger for at styre gæringens hastighed. Efter nogle måneder er det naturligt forekommende sukker i råmosten forgæret og den halvfærdige cider fyldes på champagneflasker. Tålmodighed – 2. gæringen på flasken er her, hvor det sker, og det tager tid – måneder. Den restgær der sørgede for 2. gæringen på flasken fjernes nu ved degorgering – eksplosivt! Flaskerne efterfyldes, får ny prop, bliver etiketteret og er klar til salg ca. et år efter høsten.

Umiddelbart enkelt – men der er rigtig meget ”Savoir faire” som man siger på fransk!

Mergelsø, September Cider med hyld.

Lavet på de tidligere danske sensommeræbler. Hovedsageligt bruges de klassiske gamle danske sorter, herunder Ingrid Marie, Katinka, Discovery, Rød ananas, samt Bøgs citronæble, Nonnetit og vilde æbler til at give karakter og syre. Mergelsø har opkogt hyld og hyldeblomster i kryokoncentreret æblemost og derefter tilsat hyld og hyldeblomstekstraktet til cideren

 Mergelsø Cider er en fænomenal madvin til ikke søde retter, skaldyr, fede retter. Se mere HER og gå i dybden med cider til mad.

Område og Producent

Karin og Karl Olaf købte Mergelsø i 1983. De har lagt en stor indsats i at få skabt en artsrig og varieret natur. Grundet den unikke jordbund er der mulighed for at mange træarter og urter kan trives her. Dette er lykkedes i høj grad. Skoven forynger nu sig selv og artsrigdommen blandt dyr og planter er imponerende.

Skov- og naturejendommen er nu i anden generation. Fra den overtog stedet, har man haft et ønske om at fortsætte driften på naturens præmisser og samtidig skabe en bæredygtig udnyttelse af natur ressourcerne. Æblerne sprang dem i øjnene som en oplagt ressource. De første år pressede man æblerne til most. Det gav en fantastisk most med smag og fylde – med smagsnuancer uden lige i. Dette blev startskuddet til brygning af cider.

Familien får hele tiden øje på flere og flere naturressourcer på ejendommen. Det er sådan deres Pomme Avec blev til. Blommerne, de vilde hindbær, de mange selvsåede mirabeller, og alle de andre frugt buske.

Tanken var – og er stadig – at det må være muligt at få al den velsmag på flaske.

HVAD ER MERGEL OG HVORFOR HEDDER STEDET MERGELSØ?

Mergel er istidernes værk. Mergel består af en blanding af ler, kalk og sand, som ismasserne skubbede sammen i store aflejringer. Merglen er som oftest helt hvid og blød og ler partiklerne fremmer tilgængeligheden af de næringsstoffer jorden naturligt indeholder.

Mergelen blev udvundet i perioden omkring 1930. På det tidspunkt blev de omkringliggende hede strækninger opdyrket, og her spillede merglen en afgørende rolle til forbedring af den næringsfattige og  sandede jord. Smalle jernbanespor, hvor der kørte damp drevne lokomotiver med små tipvogne, udgik fra udgravningens dyb mod syd, nord og øst. Fra de lokal historiske arkiver ved man, at sporene strakte sig mange kilometer til markerne nord for Randbøl hede.

I midten af 30’verne var udgravningen løbet tør for mergel af tilstrækkelig god kvalitet. Tilbage var blot mergel med alt for mange sten og sand. Udgravningen stoppede og grundvandet overtog hurtigt. Stedet blev til Mergelsø.

Samspillet mellem mikroklima, jordbund og æblesorterne er hjerteblodet i Mergelsø cider. De vilde æbletræer er formentlig blevet til gennem kryds bestøvninger af de gamle danske æblesorter, der har stået på arealet gennem tiden. En naturlig selektion er sket over årtier. Mergelsø har både vilde æbletræer, der har valgt den næringsrige og milde sydvendte søbred, og man har træer der har klaret sig på den meget mere frostudsatte og næringsfattige græs strækning mod nord.

Man opformerer de mest velsmagende af de vilde æbletræer ved podning på vilde grundstammer ligesom man glæder os over, at der kommer nye vilde træer til ved selvsåninger. De har flere gamle danske sorter stående. Her skal nævnes Bøghs Citron æbler, Ingrid Marie, Filippa, Rød Ananas og Nonnetitter. Dertil kommer at man planter nye træer af primært danske sorter løbende. Mergelsø har nu ca. 25 forskellige ”kultiverede” sorter.

Målet er at finde den rette balance mellem de vilde, de gamle og de kultiverede, og dermed nå den rette blanding mellem surt, sødt og bittert.