4,1 vivino

Nervi - Gattinara - Conterno

450,00 kr

 

"Master of the monster"

Med Conternos vine, får man det man som vinelsker efterstræber. Den unikke kvalitet inden for det område han arbejder i. Der findes fantastiske vinmagerer i Californien, i Bordeaux og Bourgogne og så findes der Conterno i Piemonte. Hans vine javel er kostbare, men nærmere håndværksmæssig sublimitet kommer man ikke.

TypeRødvin
Indhold i CL75
LandItaliensk
OmrådeGattinara
FyldeBlød og Rund, Frugtig, Fyldig, Tør
DruerNebbiolo
God TilGrillede retter, Pasta, pizza og risotto, Vildt
År2016
Alkohol14 %
Vivino4,1
Duft

Lys granatrød farve og skøn, karakterfuld Nebbiolo-typicitet i aromaen

Smag

I munden er vinen stilfuld og harmonisk, med friskhed i frugten og flot afstemte tanniner

Eftersmag

smagen har længde og fascinationskraft.

Beskrivelse

Nervis Gattinara er en vin af stor værdighed og sammensathed, der på smukkeste vis udtrykker Nebbiolos kvaliteter, individueret af de unikke dyrkningshabitater ved Monte Rosa. Det er også værd at bemærke, at de lokale biotyper af Nebbiolo, der her kaldes Spanna, er anderledes end dem fra Langhe. Forskellene til trods så er der et stort slægtsskab mellem vinene fra de to områder, men måske bemærkes en større kølighed i frugten, og en karakter, med, i mangel af et bedre udtryk, større ”mineralitet” og som eksemplificeret i denne stilfulde Gattinara, en note, der genkalder jordbær nedsunket i jern.

Vinen gæres på temperaturkontrollerede ståltanke og lagres 24 måneder på mellemstore botti di rovere slavonia og efterfølgende 12 måneder på flaske.

se en lille video fra Nervi HER - Se også en video, hvor man følger byggeriet af et helt nyt vineri i hurtig hastighed HER

Hvad anmelderne siger

Optræder i Vivino's 2016 Wine Style Awards: Italian Nebbiolo (2007 Årgang)

 

Denne årgang er højere bedømt end alle andre årgange af denne vin. (1967 Årgang)

Område og Producent

Roberto Conterno har købt 90% af aktierne i huset Nervi i Gattinara.!!... Men hvordan kunne det gå til, at Roberto Conterno, der i den grad er indbegrebet af verdensklassevine, som altid har holdt sin produktion inden for en enkelt barolo-kommune (Serralunga d’Alba), og som ikke nødvendigvis sætter lighedstegn mellem forandring og fremskidt, nu har besluttet sig for at investere stort i Gattinara? Baggrunden er, at Roberto Conterno kender vingården Nervi rigtig godt. Hans tætte venskab med stedets tidligere ejer, norske Erling Astrup, gjorde, at han jævnligt havde sin gang på gården. Roberto var fascineret af den helt specielle vulkanske/lerholdige jord i Gattinara beliggende smukt ved foden af Monte Rosa. Jorden og den nordligere placering bidrager til at lave ranke og elegante vine, med et flot lagringspotentiale. Mod nord beskytter Monte Rosa mod de kolde vinde, og garanterer passende nedbør og en konstant brise. Kvaliteten af leret i jorden er meget høj og kun sammenlignelig med jorden i Serralunga d’Alba i Barolo. Den vulkanske klippejord og fraværet af kalk bidrager til områets karakteristiske og vigtige syre. Gradvist krøb stedets ”genuis loco” således ind under huden på ham, og han var ikke et sekund i tvivl om potentialet. Roberto Conterno ønsker at løfte Gattinara til nye højder, siger han selv.

Hele appelationen for Gattinara er blot på 120 ha. Den altovervejende del er beplantet med Nebbiolo og en lille smule Vespolina og Uva Rara. Nervi ejer 27 ha og producerer i dag godt 120.000 flasker årligt. Huset er et af de ældste i Gattinara og går tilbage til starten af 1900 tallet. Druerne dyrkes på lokaliteterne Casacce, Caravoglie, Valferana og Molsino. Vinstokkene er mellem 10–40 år gamle og beliggende i 290-420 meters højde. Ettore Bornate har taget sig af markerne siden 1973, og ønolog påstedet er Enrico Fileppo, der i mere end 30 år har været garant for traditionerne på stedet.

Vinene fra Nervi har en raffineret og karakteristisk rankhed, der gradvist afgiver et mere generøst udtryk via en vis lagring på store fade. Valferana marken besidder et højt indhold af jern og magnesium, seks gange højere end andre områder der producerer Nebbiolo. Første skrevne kilde på denne mark er dateret 1228, hvor Rufus Musso i et pergamentpapir solgte sine marker. Molsino-marken danner et naturligt amfiteater vendt mod syd og andrager 14,5 ha. Allerede i 1471 refereres der i et dokument til marken ”Molexinum”, som en af områdes absolut bedste marker.

Vinkældrene er fra det det nittende århundrede og har en konstant og naturlig temperatur. Nervi bruger kun store fade med en størrelse mellem 750 liter og 7600 liter. Til stabilisering af vinen benyttes store cementfade, og til gæringen benyttes en naturlig gær udvalgt fra egne marker. Den malolaktiske gæring sker spontant i løbet af foråret. Til gæringen af Valferana og Molsino benyttes gæringsfade af træ. Den officielle minimumslagring fra konsortiets side angiver en obligatorisk lagring på tre år, heraf to på fad. I erkendelse af deres vines ranke struktur, vælger Nervi at lagre deres Gattinara minimum tre år på fade og i hele fire år for Valferanas og Molsinos vedkommende.