4,3 vivino

Montepeloso - Toscana - Eneo - IGT

325,00 kr

 

"Oeneus"

 Fabio Chiarelotto er en vinfilosof, der går sine egne veje. Mens de fleste af Maremmas producenter gerne dyrker i dalen, klatrer Fabio op ad skråningerne, hvor vinene får uhørt mineralitet, nerve og liv på et helt andet niveau. De lerede, fossilerede jorde har han beplantet med både Sangiovese, Alicante, Montepulciano, Cabernet Sauvignon og Marselan og blandingen skifter mellem hans forskellige vine fra år til år. Fabio er en upcoming star i området og hans vine er stadig regulære kup ift nabogården Tua Ritas 100-pointsvine.
Fabio siger: “Our approach to viticulture is organic but we are not certified. we never use herbicides.

 

TypeRødvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeAlmindelig
LandItaliensk
OmrådeToscana
FyldeFyldig, Kraftig, Tør
DruerMontepulciano, Sangiovese
God TilGrillede retter, Rødt Kød
År2018
Alkohol14 %
Vivino4,3
24 stk. På lager
Duft

Potent næse med solbær, champignon, lakrids og vanille.

Smag

Stor fylde med herlig tannin og ganske let syre. Ikke økologisk, biodynamisk eller naturvin - bare vellavet toscansk topvin.

Beskrivelse

Fabio Chiarelotto og hans makker, investoren Silvio Denz, som ejer flere slotte og vingårde i eksempelvis Frankrig, er omdrejningspunktet Terroir og atter terroir. Fabio insisterer på at kystens vine på både italienske og franske sorter kan være friske og livlige selvom de er korpulente og varmblodige. Du har en vin her, som afspejler alle de ingredienser Fabio gerne vil med sine vine. 

Eneo, som er denne vins navn, kommer af det latinske navn Oeneus, som var en Kalydonisk konge i antikkens grækenland. Han introducerede det at lave vin til Aetolia, som han havde lært af Dionysos

Eneo gæres i stål og får 18 måneder på brugt fransk eg. Både 2012 og 2015 er røgede, ristede og rustikke, 12eren næsten reduktiv og stilket, læderpræget fra montepulciano, mens 15eren likorøs, moderne, moderigtig, men slipper en vind af mentol og rosmarin, bagt ler og sidamo kaffe.

Eneo fra dette år er et mesterstykke på 45% Sangiovese, 35% Montepulciano, 15% Alicante og 5% Malvasia Nera. Den Sangiovese-dominerede Eneo fra Fabio er én af Maremmas mest forførende vine. Silkeblød og kompleks, kraftfuld og elegant, her i det absolutte topår. Noterne er udpræget mørke og intense: Kirsebær, tobak, krydderier, lakrids, blommer, træ, mørk chokolade og figenpålæg på ristet rugbrød – og man kunne blive ved! En mere dufttung og smagsfuld italiener skal man lede seriøst længe efter.

Fabio laver kun 26.000 flasker af Eneo årligt, så udover at være et unikum af en vin er den også ganske limiteret. De 10 år gamle vinstokke er plantet i 60-90 meters og bliver, naturligvis, nøjsomt håndplukket og sorteret. Druerne gennemgår 20-25 dages maceration, så alt saft og kraft trækkes ud, hvorefter den malolaktiske gæring sker på franske fade. Eneo får 18 måneders lagring på fadene og 15 måneders lagring på flaske før de frigives.

Fabio Chiarelotto er en vinfilosof, der går sine egne veje. Mens de fleste af Maremmas producenter gerne dyrker i dalen, klatrer Fabio op ad skråningerne, hvor vinene får uhørt mineralitet, nerve og liv på et helt andet niveau. De lerede, fossilerede jorde har han beplantet med både Sangiovese, Alicante, Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Malvasia Nera og Marselan og blandingen skifter mellem hans forskellige vine fra år til år. Fabio siger: “Our approach to viticulture is organic but we are not certified. we never use herbicides.”

Se hvad René Langdahl skriver om vingårdens vine HER

Se vingårdens hjemmeside HER

En fin video med Fabio på tysk, hvor man i 2 timer indgående smager hans vine HER

Hvad anmelderne siger
 

God kvalitet for pengene. Lignende vine koster normalt 43% mere. (2018 Årgang)

 
90 ved Wine Spectator (2013 Årgang)

 

Blandt top 2% af alle vine i verden (2014 Årgang)

 
 
Blandt top 5% af alle vine i verden
 

94 points Robert Parker
The Montepeloso 2018 Eneo (a blend of 55% Sangiovese, 25% Montepulciano, 15% Alicante and 5% Malvasia Nera) is another unexpected blend from this very promising estate on the Tuscan Coast. With 34,000 bottles made, this is the mid-entry cru wine. It offers a beautifully saturated color with thickness, fruity richness and nicely integrated tannins. It’s a bit harder to dissect the various components in this blend, but that solo voice of Sangiovese does emerge with wild plum, potting earth and blue lilac. There is an extra point of acidity that also reminds me of the mighty Tuscan grape. This well-priced wine is worth seeking out.

94 points Vinous
The 2018 Eneo, Montepeloso’s Montepulciano-based blend, is redolent of crushed red berry fruit, licorice, blood orange, star anise and rose petal. Bright and gracious, with terrific purity, the Eneo beautifully captures the understated, nuanced style of the year. It is a bit more red-toned than I recall from barrel. This is so nicely done.

Område og Producent

Det er en fascinerende og langvarig proces at fange den sande karakter af en vinmark i alle dens utrolige aspekter. Der skal tages hensyn til en lang række faktorer for at identificere det rigtige sted: Valg af de mest egnede druesorter, fastsættelse af de rigtige druetyper og bestemmelse af den bedste orientering og tæthed af beplantning. Kendskab til geologi, jordens sammensætning, de klimatiske forhold og mikroklimaet er afgørende for denne opgave.

Alle disse overvejelser er indkapslet i ordet "terroir", et fransk udtryk, der betyder så meget mere end "terræn" på engelsk eller "terreno" på italiensk. Begrebet terroir omfatter både naturlige og kulturelle overvejelser; det udtrykker den måde, hvorpå vi mennesker fortolker et områdes naturlige kendetegn, en proces der kræver både ydmyghed og beslutsomhed.

Hvis man lykkes med denne balanceakt, vil man blive belønnet med vine, der legemliggør terroirens karakter. Fabio Chiarelotto har været ved roret på Montepeloso siden 1999. Han har en doktorgrad i historie og er perfektionist. Fra begyndelsen har han forfulgt det samme mål i både vineriet og vinmarken: at udvikle terroirens fulde potentiale med beslutsomhed, samtidig med at man ignorerer de flygtige tendenser i vindyrkningsindustrien og markederne.

Forfølgelsen af ​​dette mål involverede genplantning, podning, strengt begrænsende udbytter og optimering af produktionsprocesserne. -I 2007 købte den schweiziske iværksætter Silvio Denz en aktie i Montepeloso. Han er indehaver af flere Bordeaux-ejendomme, der er berømt for deres fantastiske crus - Château Péby-Faugères, Château Faugères, Château Rocheyron i St. Emilion, Château Lafaurie-Peyraguey i Sauternes - og medejer af Clos d'Agon vingård i Catalonien. Han bragte en frisk fart og synergier til Montepeloso. Investeringer i infrastrukturen resulterede hurtigt i en markant kvalitetsforbedring. I Silvio Denz, med sin flair og erfaring i den internationale vinvirksomhed, har Fabio Chiarelotto fundet den perfekte partner, en der deler sin passion for usædvanlige vine af uovertruffen kvalitet.

Montepeloso ligger i Maremma-regionen i Toscana, der ligger lidt tilbagetrukket ved den tyrrhenske kyst og tæt på middelalderbyen Suvereto. Val di Cornia, der blev tildelt DOC-status i 1989 efterfulgt af DOCG-appellationen i 2011. Området var et kendt og historisk historisk mødested for romersk og etruskisk bosættelse og kultur. Den etruskiske bosættelse Populonia ligger lige syd for vingården med udsigt over Baratti-bugten. Mod nord ligger Bolgheri, der er kendt for sine fine vine.