3,9 vivino

Montepeloso - Toscana - A Quo - IGT

225,00 kr

 

"Fab Fabio"

Fabio Chiarelotto er en vinfilosof, der går sine egne veje. Mens de fleste af Maremmas producenter gerne dyrker i dalen, klatrer Fabio op ad skråningerne, hvor vinene får uhørt mineralitet, nerve og liv på et helt andet niveau. De lerede, fossilerede jorde har han beplantet med både Sangiovese, Alicante, Montepulciano, Cabernet Sauvignon og Marselan og blandingen skifter mellem hans forskellige vine fra år til år. Fabio er en upcoming star i området og hans vine er stadig regulære kup ift nabogården Tua Ritas 100-pointsvine.
Fabio siger: “Our approach to viticulture is organic but we are not certified. we never use herbicides.

 

TypeRødvin
Indhold i CL75
DyrkningsmetodeAlmindelig
LandItaliensk
OmrådeToscana
FyldeFrisk, Frugtig, Fyldig, Kraftig, Tør
God TilGrillede retter, Rødt Kød
År2018
Alkohol14 %
Vivino3,9
24 stk. På lager
Smag

Et skønt giftermål mellem Bordeaux og Toscana, fuld af friske sure kirsebær, tobak, spagnum og kontrolleret landlighed – tydeligt rødfrugtet og frisk, forbløffende sprødhed for kystvin!
druer: Cabernet sauvignon, sangiovese, montepulciano, alicante og marselan

Beskrivelse

Fabio Chiarelotto og hans makker, investoren Silvio Denz, som ejer flere slotte og vingårde i eksempelvis Frankrig, er omdrejningspunktet Terroir og atter terroir. Fabio insisterer på at kystens vine på både italienske og franske sorter kan være friske og livlige selvom de er korpulente og varmblodige. Du har en vin her, som afspejler alle de ingredienser Fabio gerne vil med sine vine. 

A Quo, Cabernet sauvignon, sangiovese, montepulciano, alicante og marselan i varierende procenter alt efter årgang, men det utrolige er at både vinens facade og polstring råber Toscana til himlen. Det er i mikset Toscana har sin sjæl, siger Fabio. Han vil have struktur i sin vin og den kommer helt sikkert fra montepulciano og cabernet sauvignon her.

Se hvad René Langdahl skriver om vingårdens vine HER

Se vingårdens hjemmeside HER

Se en fin video med Fabio i en to timer lang gennemgang af hans vine HER

Hvad anmelderne siger
Blandt top 5% af alle vine i verden
 
AQOU “Absurd høj kvalitet for pengene,” skriver Parkers mand i Toscana om Fabio Chiarelottos formidable introvin fra de lerede jorde i Maremma. Mørk, men afbalanceret, fyldig, men mineralsk. 91 POINT ANTONIO GALLONI (VINOUS) OG 93 POINT FRA JAMES SUCKLING.
 

93 points James Suckling
Smoke, tar and spice, as well as lots of dark fruit and olives on the nose. Full-bodied with round, creamy tannins, juicy fruit and tangy acidity. Some tar and chocolate. A blend of montepulciano, sangiovese, cabernet sauvignon, marselan, and alicante bouschet. Drinkable now, but better in 2022.

92 points Vinous
The 2018 A Quo is rich and explosive in the glass, with superb presence and tons of intensity, but all in the gracious style of the year. Crushed flowers, sweet red berry fruit and spice are front and center. In 2018, A Quo is supremely delicious. Best of all, it remains a tremendous value in artisan wine.

92 points Robert Parker
A blend of 35% Cabernet Sauvignon, 30% Montepulciano, 15% Sangiovese, 15% Marselan and 5% Alicante Bouschet, the Montepeloso 2018 A Quo is the entry-level expression that unfolds to a rich and sultry display of dark fruit, spice and a touch of charred meat. The blend is quite eccentric, but the basic elements are all there, such as the structure from the Cabernet Sauvignon, the wild character of the Montepulciano and the perfumed intensity of the other grapes. This is a 35,000-bottle production and a terrific value buy.

★★★★★ Houlbergs Vinblog
5,5 stjerner.
Hvor Eneo er lavet med Sangiovese og Montepulciano, så er lillesøsteren A Quo her primært lavet på Cabernet Sauvignon samt Montepulciano, nemlig helt præcis 35% Cabernet Sauvignon, 30% Montepulciano, 15% Sangiovese, 15% Marselan og 5% Alicante Bouschet, men blandingen varierer fra år til år.
Vinen er lavet med spontangæring alene med druernes naturlige gærceller, en meget kort maceration og gæring, men vinen efter fermentering er lagret 4 måneder i store neutrale egefade og er flasket fuldkommen ufiltreret.
Uha … sikke en dejlig flæsket, mørk og gæret frugt med en smuk, kølig side, lidt mejeri og mælkede noter, sæbe, blomster, lavendel, timian, kokos, kamfer, noget landligt og smårustikt, engelsk lakrids, sorte kirsebær, blåbær samt en tyk balsamisk syre … fuck det hænger sgu godt sammen.
Smagsmæssigt er vinen et lille kraftværk … men uden hverken svovlforurening eller syreregn. Det er en tætpakket, cremet og koncentreret vin med mørke bær, solbær, brombær, blommer, men fortsat med samme elegante kølighed, som man også fornemmede i duften. Der er også både lidt sødme, svag bitterhed, tørre, markante tanniner, jern, rust, mineraler, tør leret jord, virkelig kompleks og med god struktur. Alt er skruet godt sammen i kraftværk, hvor eftersmagen er pæn lang med tør bitter syre. Mums.

93 points Flaskehalsen.dk
93 point og 5 stjerner. Der findes vine, der lever højt på at komme fra et fint område, eller som af andre grunde har en helt særlig aura om sig. Og så findes der de vine, der i al stilfærdighed popper op som en suveræn overraskelse. Sådan én er Montepeloso A Quo fra Costa Toscana, hvor vi finder en rigtig flot kombination af kystnær friskhed og toscansk power. Vinen er sat sammen af fem forskellige druesorter, der tilsammen bliver til en rigtig flot helhed, der folder sig ud med en enormt lang eftersmag med urter og krydderier sammen med den modne frugt og den skarptrettede syre i munden.

Område og Producent

Det er en fascinerende og langvarig proces at fange den sande karakter af en vinmark i alle dens utrolige aspekter. Der skal tages hensyn til en lang række faktorer for at identificere det rigtige sted: Valg af de mest egnede druesorter, fastsættelse af de rigtige druetyper og bestemmelse af den bedste orientering og tæthed af beplantning. Kendskab til geologi, jordens sammensætning, de klimatiske forhold og mikroklimaet er afgørende for denne opgave.

Alle disse overvejelser er indkapslet i ordet "terroir", et fransk udtryk, der betyder så meget mere end "terræn" på engelsk eller "terreno" på italiensk. Begrebet terroir omfatter både naturlige og kulturelle overvejelser; det udtrykker den måde, hvorpå vi mennesker fortolker et områdes naturlige kendetegn, en proces der kræver både ydmyghed og beslutsomhed.

Hvis man lykkes med denne balanceakt, vil man blive belønnet med vine, der legemliggør terroirens karakter. Fabio Chiarelotto har været ved roret på Montepeloso siden 1999. Han har en doktorgrad i historie og er perfektionist. Fra begyndelsen har han forfulgt det samme mål i både vineriet og vinmarken: at udvikle terroirens fulde potentiale med beslutsomhed, samtidig med at man ignorerer de flygtige tendenser i vindyrkningsindustrien og markederne.

Forfølgelsen af ​​dette mål involverede genplantning, podning, strengt begrænsende udbytter og optimering af produktionsprocesserne. -I 2007 købte den schweiziske iværksætter Silvio Denz en aktie i Montepeloso. Han er indehaver af flere Bordeaux-ejendomme, der er berømt for deres fantastiske crus - Château Péby-Faugères, Château Faugères, Château Rocheyron i St. Emilion, Château Lafaurie-Peyraguey i Sauternes - og medejer af Clos d'Agon vingård i Catalonien. Han bragte en frisk fart og synergier til Montepeloso. Investeringer i infrastrukturen resulterede hurtigt i en markant kvalitetsforbedring. I Silvio Denz, med sin flair og erfaring i den internationale vinvirksomhed, har Fabio Chiarelotto fundet den perfekte partner, en der deler sin passion for usædvanlige vine af uovertruffen kvalitet.

Montepeloso ligger i Maremma-regionen i Toscana, der ligger lidt tilbagetrukket ved den tyrrhenske kyst og tæt på middelalderbyen Suvereto. Val di Cornia, der blev tildelt DOC-status i 1989 efterfulgt af DOCG-appellationen i 2011. Området var et kendt og historisk historisk mødested for romersk og etruskisk bosættelse og kultur. Den etruskiske bosættelse Populonia ligger lige syd for vingården med udsigt over Baratti-bugten. Mod nord ligger Bolgheri, der er kendt for sine fine vine.