LA CHOULETTE, BIERE DE NOEL - Juleøl fra Nordfrankrig

54,95 kr
  • Køb 6 for 49.95 pr. fl. og spar 10%

 

"The Juleøl"

La Choulette er grundlagt i 1885, og drives i dag som dengang i en meget gammeldags og traditionel “bondegårdsstil”. Specialiteten er de såkaldte Bières de Garde, der er fyldige, rige øl, der endda kan blive bedre ved lagring.

TypeØl
LandFransk
Alkohol7 %
Smag

Kompleks maltet profil med krydrede toner af chokolade, karamel, rosiner, blommer, nødder, træ, chokolade og alkohol. Vinøs og afsluttende tør, let humlet finish

Beskrivelse

Ekstra Bladet og Goodbeer.dk skriver f.eks.

Rustik øl med et tæt blødt skum. Kompleks maltet profil med krydrede toner af chokolade, karamel, rosiner, blommer, nødder, træ, chokolade og alkohol. Vinøs og afsluttende tør, let humlet finish. En landøl, som spiller sammen med klassisk andesteg og andet julemad.

En eminent oplevelse fra Normandiet. Fyldig og intens kastanjebrun juleøl, med smagsnoter af malt, karamel, kaffe, lakrids og brændt sukker. Selv med relativt høj alkoholprocent og fyldig maltkrop, er det stadig en behagelig og relativ let øl, der passer glimrende til julens retter, risengrød, and, flæskesteg osv.

Se bryggeriets hjemmeside HER

Område og Producent

I landsbyen Hordain omkring femten kilometer syd for Valenciennes finder man La Brasserie Choulette. Det sidste bryggeri grundlagt Nordfrankrig i det 19 th århundrede og som stadig er aktiv. Brasserie La Choulette har bevaret ægtheden af ​​en ægte håndværksmæssig produktion. 

 Jules Dhaussy (1865-1935) landmand i Iwuy sætter den første fure. I 1895 erhvervede han et dampbryggeri. Desuden var bryggeverdenen ikke helt ukendt for ham: Han har allerede arbejdet på bryggeriet Derieux. Med byg dyrket på gården fremstillede landmanden bryg med lav alkohol, som han solgte til landarbejdere. Bryggeriet giver derefter yderligere indtægter, mens det fremmer gårdens aktiviteter. Gennem hårdt arbejde kommer anerkendelse: Dhaussy bryggerigård er opført i 1902 i bryggeribiblioteket.
 På det tidspunkt blomstrede bryggeriet lige så meget som landbrugsaktiviteten. Alphonse Dhaussy (1892-1967) med sin kone Berthe Collet, også en bondedatter, fortsætter sin fars arbejde.
 
 

I familien Dhaussy er brygning også en kvindes forretning. Så snart de var gamle nok, hjælper de to døtre, Maria og Jeanne, deres far, der introducerer dem til brygger kunsten. De er således blandt de få kvinder, der har brygget: ”På det tidspunkt blandede vi øl med store gafler, træhåndtag og jerntænder i store kar… det var tungt! Du var nødt til at blande hele tiden. ” husker Jeanne, der på trods af det hårde arbejde holder uforglemmelige minder.

Senere kommer Alphonse og Jules til. 

I 1951 stopper bryggeriet Dhaussy. Alphonse Dhaussy beslutter sig derefter for at fortsætte ølhandlen og bliver lagerholder for bryggeriet Baré de Valenciennes, mens den anden søn, Jules Dhaussy, holder familiens gård, hvis landbrugsaktivitet stadig er vigtig.

 
 
 
 

I 1977 fik Alphonse Dhaussy muligheden for at overtage Bourgeois-Lecerf-bryggeriet i Hordain. Ved at blive brygger igen, tilbyder han sin søn, Alain, muligheden for at fortsætte sin bedstefars arbejde. Alphonse og Alain Dhaussy tager et vanvittigt sats: Genstart øl med topgæring, mens regionale bryggerier lukker deres døre efter hinanden omkring dem. I slutningen af ​​en hård og lang kamp genvinder Bourgeois-Lecerf-bryggeriet sin tidligere pragt.

I 1981 blev en rav øl lanceret med en stærk smag. La Choulette er navnet på denne øl. Et navn hentet fra et traditionelt og populært spil fra nord-, choulette- eller lacrosse-golfspil, hvis oprindelse går tilbage til antikken. Det lille bryggeri i Hordain, arving til Ostrevants brygningsarv, finder i familieopskrifterne de ressourcer, der er nødvendige for dets udvikling.

I 1986 overtog bryggerimester Alain Dhaussy definitivt den familievirksomhed, han kaldte, Brasserie Artisanale La Choulette, som et vidnesbyrd om hans tilknytning til hans lokale rødder.

Brasserie La Choulette i dag

Med en årlig produktion på 8.000 hl er bryggeriets indflydelse ikke begrænset til Valenciennes område alene. Tværtimod distribueres øl brygget i landsbyen Hordain over hele det nationale territorium og endda videre. De eksporteres således til Storbritannien, Italien og USA.

Bryggeriet beskæftiger nu elleve mennesker, hvoraf fire producerer øl. Hvad de andre angår, arbejder de med distribution i Nord-regionen.