- Beskrivelse
Ejer og vinmager, Rosalia Molina, laver økologiske vine i en af Spaniens højest beliggende vingårde. Hendes mission er at lave vine, der udtrykker DO Manchuelas typiske karakter: vingården, højden og de plantede sorter.
Dette er et klima på kanten af, hvad der er muligt: I 1.100 meter over havets overflade oplever druerne et stort dagligt udvalg, der tilskynder til jævn modning og hjælper med at bevare den naturlige syre. Rosalias vinmarker er certificerede økologiske, hun bruger kun naturlig gødning, hvilket fremmer biodiversiteten ved at byde høns, får og grise fra lokale gårde velkommen til at strejfe frit rundt i vinmarkerne. Druer er håndhøstet og vinificeret så naturligt som muligt med indfødte gær og lidt anden intervention. Vinene lagres derefter i leramfora og nogle i fransk eg for at give tekstur og kompleksitet.
Fra 100 år gamle, før phylloxera Garnacha vinstokke i DO Manchuela. Ler- og kalkholdig jord med større sten ovenpå. Disse gamle vinstokke med lavt udbytte øger koncentrationen af phenolforbindelser og producerer mørke, mere behageligt garvesyreholdige vine.
Alkoholgæring styres i 500 l åbne tønder og amfora, med manuel udstansning for at udvinde farve og aroma. Alkoholgæring er spontan for at maksimere druernes naturlige potentiale. Når alkoholgæringen er afsluttet, presses mosten direkte på franske egetræsfade (50%) og amfora (50%), hvor den malolaktiske gæring finder sted, også på en naturlig og spontan måde. Elevationen tager omkring 8 måneder i 300 liter franske egetræsfade og også i amforer. Stabilisering er også naturlig, da temperaturen i de koldeste måneder kan gå til minus 15º C.
Se hvad La Mancha er HER
Vingårdens hjemmeside HER
- Område og Producent
I 1998 havde Rosalie Molina og hendes mand Manolo Garrote en vision om at revitalisere vinfremstillingen i deres hjemegn La Mancha. De forestillede sig en tilbagevenden til det grundlæggende i økologisk druedyrkning og naturlig vinfremstilling og deres forfædres enkelhed. Ved at købe en lille ejendom i Manchuela, voksede de snart deres bedrift ved at købe parceller med gamle vinstokke af druerne Grenache og Bobal omkring vingården. I dag er de kommet fra 6 hektar til 60 hektar vin, som de alle dyrker økologisk. En familieejendom, Manolo administrerer vinstokkene, mens Rosalie arbejder i kælderen.
Beliggende i næsten 1.100 meter over havets overflade gør ejendommens højde det unikt. Sammen med dets tørre klima gør dette økologisk vindyrkning ganske let. Køligere temperaturer og næsten konstant vind holder sygdoms- og skadedyrstrykket lavt, mens tørre forhold begrænser vegetationen. De køligere temperaturer betyder, at deres høst er noget af det seneste i hele Spanien, begyndende i midten af oktober for de hvide og typisk slutter i slutningen af oktober for de røde. De kan endda lave en naturlig icevin høstet i januar, når forholdene er til det. Disse sene høstdatoer og den rigelige sol i vækstsæsonen producerer vine med koncentration, fine tanniner og klare syrer.
Vinfremstilling i kælderen har været enkel fra begyndelsen. Alle vine gærer med indfødte gær. Svovl tilsættes sjældent og kun ved aftapning. Vinene er ikke klaret eller filtreret. Vinene frigives typisk 2 år efter årgangen, da den naturlige proces tager tid og ikke kan forhastes. Naturlig vinfremstilling er absolut en sjældenhed i denne del af Spanien, hvor kommerciel vindyrkning engang dominerede og, selv om den er stærkt formindsket, stadig er intakt. Men hvor andre kun så kvantitet, så Rosalie og Manolo muligheden for stor kvalitet. Med et mål om at fremvise deres unikke terroir og traditionelle vinfremstillingsteknikker viser Alto Landon, hvorfor vi bør være mere opmærksomme på vinene fra Manchuela.