- Beskrivelse
Dalva er et gammelt traditionsbundet portvinshus grundlagt i 1862. Indtil 1920’erne, da brasilianske C. Da. Silva opkøbte huset gennem sin kones familie, havde huset gået under andet navn og havde primært solgt deres portvine i Portugal. Men med Da Silva i front begyndte huset at eksportere til både Brasilien og Nordamerika, og sidenhen også Asien og Europa.
Produktionen af portvine hos Dalva tog i starten af 1970’erne en kovending. Hidtil havde man opkøbt ulagret vin fra andre producenter, som man lagrede og flaskede. Men i løbet af det næste årti begyndte Dalva at dyrke egne druer, byggede vineri direkte på Quintaen og satsede i det hele taget benhårdt på at hæve kvaliteten. Dette gav i særdeleshed pote allerede i 1978, hvor huset producerede sin første “hjemmedyrkede” vintage port. Dalva er nu et højt respekteret portvinshus, hvor man især har specialiseret sig i tawnies og hvide ports fra det sidste århundrede.
Dalva laver også andre søde vine end Portvin! Nemlig en lækker og frisk Moscatel, der afspejler både Dalva’s store“know-how” indenfor vinmageri, og Douro-dalens terroir. Druerne kommer fra de bakkede skråninger i Alijó, 500 meter over floden Douro. Efter fermentering lagres vinen først tre år på stål, for at beholde så meget frisk frugt og syre som muligt, efterfulgt af to år på franske egetræsfade, der giver rundhed og dybere smagsnoter som rosiner og krydderier. Resultatet er en intens og frisk vin, med næse af blomster, honning og appelsiner. Smagen er sødmefuld, noter af rosiner, lychee og krydderier, og en frisk, livlig syre, der gør vinen til en perfekt Aperitif vin, eller sammen med fløde-tunge og/eller kølige desserter.
Tag med på en tur til portvins land HER
Se gode årgangsport HER
- Område og Producent
I 1933 ankom Clemente da Silva fra Brasilien til Portugal for at fuldføre en livslang drøm om at lave kvalitetsvine og derved få succes, som kunne og ville følge ham resten af livet. Mulighederne var mange og da hans kones familie ejede et portvinshus, lå det lige for at købe sig ind i det, men af uransagelige årsager blev det aldrig til noget. Han ville hellere starte et firma fra bunden og med ekspertise, samt et pænt lager af ports fra familiens portvinshus, grundlagde han det nuværende hus.
I dag er huset kendt verden over for sine årgangsports og det fortsætter med at sætte nye standarder. -------Produktionen af portvine hos Dalva tog i starten af 1970erne en kovending. Hidtil havde man opkøbt færdig ulagret vin, som man lagrede, blandede og markedsførte fortrinsvis til det brasilianske marked. I starten af 1970erne begyndte man at dyrke egne druer, byggede vineri direkte på Quintaen og satsede i det hele taget benhårdt på at hæve kvaliteten gennem større kontrol over alle aspekter af produktionsprocessen. Dette gav i særdeleshed pote allerede i 1978, hvor huset producerede sin første “hjemmelavede” vintage port.
Se deres Facebook side HER