4,2 vivino

Chardonnay - Vie di Romans -Friuli Venezia-Giulia

335,00 kr
  • Køb 3 for 299.00 pr. fl. og spar 11%

 

"Cru Chard."

Gianfranco Gallo laver vine fra det nordøstlige Italien, Friuli og det gør han så godt, at hans vine udover at være ret så kostbare, bliver ranket som de bedste heroppe. Vi er stolte over at få lov til at sæge hans vine.

TypeHvidvin
Indhold i CL75
LandItaliensk
OmrådeFriuli-Venezia Giulia
FyldeFadpræget, Frisk, Frugtig, Fyldig, Tør
DruerChardonnay
God TilFed Fisk, Fisk, Lyst Kød
År2022
Alkohol15 %
Vivino4,2
24 stk. På lager
tabs-icon2 Smag

Gyldengul. Varietaltro aromatisk profil med intensitet og flot sammensathed. Stor dybde i duft og smag og rig i afslutningen.

Beskrivelse

Chardonnay Vie di Romans er en barriquelagret enkeltmarksvin, som fremstilles af druer fra planter, der i 2014 var 21 år gamle i gennemsnit. Som med alle vine herfra forsøger Gianfranco Gallo at udtrykke dyrkningsstedets unikke karakter, og her nænsomt afstemme vinen med eg, der giver den en mere rund og cremet karakter. Det er en Chardonnay med krop og smagsfylde og altid med en meget fin syrespændstighed, idet vinen ikke gennemgår den malolaktiske gæring, der ellers forvandler den mere skarpe æblesyre til den lidt rundere mælkesyre. Det har også betydning for vinens lagringspotentiale og normalt er den fremragende i en alder af 4-6 år fra høsten.

Efter 20 timers koldmaceration ved 8° C, gæres mosten i 16-22 dage, indledningsvist på temperaturkontrollerede ståltanke ved 16-19° C, men gæringen afsluttes på ca. 20% nye franske barriques. Her lagrer vinen i 9 måneder su lie.

Se vingårdens hjemmeside HER - se også en video med Don Gallo HER

Hvad anmelderne siger

Denne årgang er højere bedømt end alle andre årgange af denne vin. (2017 Årgang)

 

Populær blandt Vivino brugere. Mere end 500 bedømmelser (2016 Årgang)

Område og Producent

Vinhuset Vie di Romans er beliggende ved byen Mariano del Friuli, Isonzo, i det nordøstlige hjørne af Italien, der grænser op til Slovenien. Familien har arbejdet med jorden og vinen i mere end et århundrede og ejendommen er siden 1978 blevet drevet med Gianfranco Gallo i spidsen. I 1978 blev også den første vin flasket og markedsført med egen etiket og en egentlig kvalitetsproduktion dermed igangsat.

Gianfranco Gallo overtog ansvaret fra sin far, og har i gennem årene, ved omplantninger, jordbearbejdning og en
gennemgribende modernisering af kælderen, formået at fremstille vine af høj international klasse og Vie de Romans fremstår, ikke blot historisk, som et forbillede for andre producenter i regionen.

Vie di Romans råder i dag over 49 hektar vinmarker og producerer ca. 245.000 flasker årligt, fordelt på 13 forskellige vine og lige nu har vi tre typer fra vingården. Der er hos Vie de Romans en stor forståelse for områdets særlige klima, såvel som også for de enkelte markers særlige terroir og flere vine flaskes følgelig som enkeltmarksvine. Fælles for alle vine er en stor elegant fylde og en distinkt karakter, som blandt andet fremhæves ved at grønthøste både i maj og i juli måned i samme sæson, og ideelt bærer hver plante slutteligt i omegnen ned til under 1 kg druer, alt afhængig af druesorten.

Særlig kendte og anerkendte er de monovarietale enkeltmarks-vine på Chardonnay, Sauvignon Bianco og Pinot Grigio. Der fremstilles endvidere to versioner af både Chardonnay og Sauvignon, således en friskere og mere mineralsk ståltank-lagret og en fyldigere barrique-lagret udgave. Disse vine har et overraskende lagringspotentiale og vinder afgørende ved 1-2 års yderligere lagring fra frigivelsestidspunktet. Gianfranco Gallo har følgelig selv taget konsekvensen af dette og lagrer nu vinene et år længere end loven foreskriver. Selv angiver han, at de store hvide vine topper efter 4-6 års lagring, men at de holder 10-13 år.

Kan man lide Sauvignonbaserede vine er disse et must, og man skal lede længe, ikke bare i Italien, for at finde noget der bare matcher dem. Retfærdigvis må det imidlertid fremhæves, at disse vine dog efterhånden har fået kraftig intern konkurrence i takt med sortimentets udvidelse.

Som et kuriosum kan det afslutningsvis nævnes at Gianfranco Gallo, på grund af navneligheden med et vist Californisk vinfirma, meget mod sin vilje, var nødt til at ændre på ejendommens navn, fra netop Gallo til det nuværende Vie di Romans, som vidner om, at markerne ligger nær en gammel romersk hærvej.

region07