- Beskrivelse
Hvad er forskellen på Cognac og Armagnac? Begge er franske brandyer destilleret af hvidvin. Men hvor Cognac i stigende grad er storproduktion og internationalt kendte brands, er Armagnac båret af gascognsk tradition og håndværk.
Produktionen i Armagnac er 15 gange mindre end i Cognac. Mens cognac fortrinsvis produceres af store destillerier, der eksporterer hovedparten, produceres armagnac af små destillerier med druer fra små vingårde. Det resulterer i en markant større smagsmæssig variation mærkbart i de tre områder fra det elegante til det mere aromatiske: Bas-A., Haut-A. og Tenarèze. Kun omkring halvdelen af al armagnac eksporteres.
Allerede i 1400-tallet – 250 år før Cognac – begyndte man at destillere vin i Gascogne.
De første gange med stor sandsynlighed i parfumekar, som maurerne havde bragt med sig fra Østen.
Kendere er ikke i tvivl – Armagnac er ”den rigtige” franske brandy og i de dybe kældre i området kan man finde ældgamle fade destilleret for menneskealdre siden – et katalog over et Frankrig, der for længst er forsvundet.
Hele 10 druetyper er godkendt til Armagnac fremstilling, men som i Cognac distriktet er det primært druerne, Ugni Blanc, Colombard og Folle Blance.Se vingårdens hjemmeside HER - se en video fra Armagnac HER
OBS: Vi kan skaffe Amagnac fra næsten alle årgange fra 1888 og frem til idag. Kontakt os venligst med dine ønsker eller spørgsmål.
- Område og Producent
I ærkegascognske Arblade-le-Haut har Eric Artiguelongue hjemme. Han har mere end 20 års erfaring som kældermester hos en af de største producenter i Armagnac, men i dag er familieforetagendet Clos des Saveurs hans førsteprioritet. Eric overvåger her et helt exceptionelt skatkammer af fade med ravfarvet Armagnac – nogle helt tilbage til 1875! Hans erklærede mission er at gøre disse gamle årgange tilgængelige (omend i diminutive partier) og han aftapper ikke en årgang medmindre den er minimum 20 år gammel! Da disse gamle sager naturligvis er klenodier i stærkt begrænset mængde, laver Eric heldigvis også tre formidable blends, der alle er absolut toneangivende for , hvordan rigtig armagnac skal smage.