- Beskrivelse
Vinhuset Dezzani er opkaldt efter Luigi Dezzani, der startede virksomheden i 1934. Familien har været i branchen i over 80 år, og de værdsætter stadig det samme: lidenskab, tradition, kvalitet og innovation. Dezzani, der har rødder i fortiden og respekt for de gamle traditioner, eksporterer til over 30 lande på fem kontinenter, og vinene fra Dezzani er velkendte og anerkendte i både Italien og resten af verden.
Dezzani er i øjeblikket en af de vigtigste vinfamilier i Piemonte, og deres vinmarker er blandt de bedste i området. Familiens kvalitetsindsats understreges også af de mange certifikater, som de har modtaget, såsom BRC, IFS, ISO 9001, ISO 14001 og EMAS. Siden 2009 har Dezzani desuden samarbejdet med et andet højt respekteret og anerkendt italiensk vinfirma, Angelo Rocca & Figli.
Denne vin fra Dezzani er produceret af 100% Nebbiolo-druer, der er dyrket i Langhe i Piemonte-området i Italien.Vingårdens hjemmeside HER
Se også en video fra huset HER
- Område og Producent
Ejendommen blev grundlagt i 1950, men de tidligste aftapninger fra denne producent er fra omkring 1960. Et afgørende vendepunkt i ejendommens historie indtraf i 1988 da Angelo Rocca, traf – og blev vinmæssigt inspireret af – Elio Altare. Sympatiske Angelo markerede sig snart som Barbaresco-specialist og mente selv at 1991 var den første årgang for den ønskede Barbaresco-stil.
Der er nu i alt 15 ha vinmarker, overvejende i Barbaresco og lidt i Neive, samt 8 ha i S. Rocco Seno d’Elvio. Området, der ligger vest for Treiso med retning mod Alba, er i dag hjemmehørende under Alba kommune, men med Barbaresco-status. Den årlige produktion er på ca. 135.000 flasker, og heraf er knap 8 ha dedikeret til Nebbiolo. Dette giver ca. 38.000 flasker, fordelt på Ronchi og Loreto i Barbaresco kommune, og de nye besiddelser på den fortræffelige cru Montersino, der er delt mellem Treiso og San Rocco Seno d’Elvio, hvorfra der første gang er fremstillet en Barbaresco i 2001, uden markangivelse, da der er tale om druer fra unge planter.
Stilistisk er der sket en del radikale ændringer de senere år hos Albino Rocca. Hvor man tidligere ikke gik af vejen for at gære ved ret høje initialtemperaturer (helt op til 39 grader celsius!), går man i dag ikke over 30/31 grader celsius. Brugen af rotofermentatorer sker i dag langt mere nænsomt end tidligere. Tidligere års ret intensiv barriquelagring på Brich Ronchi, er med årgangen 2006 erstattet af en blot 4% ny barriquelagring, 16% brugte barriques og 80% 20 hl. botti. Dette giver knap så farvemættet en vin end tidligere. Ronchi fremstår i dag væsentlig mere elegant og finesserig, dog stadigt med en dejlig råfrugt. Albino Rocca var en af de første til at opdage den dygtige østriske bødker Franz Stockinger. Han blev så begejstret for Stockingers fade sammen med nebbiolo, at langt det meste er udskiftet til disse. I dag ser man Stockingers fade i flere andre kældre.
Grunden til at vi indfletter Rocca her i beskrivelsen, er at huset samarbejder med Dezzani, som er gården bag denne Barolo. Rocca er med til at rådgive etc.